Κορονοϊός: Αυτό είναι το νέο εμβόλιο που μπορεί να μας σώσει - Σε ποια τεχνική βασίζεται

Κορονοϊός: Αυτό είναι το νέο εμβόλιο που μπορεί να μας σώσει - Σε ποια τεχνική βασίζεται

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε ένα εμβόλιο που παρασκευάζεται στις ΗΠΑ, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς ενδέχεται να μας σώσει από τον νέο κορονοϊό. Σε ποια τεχνική βασίζεται και πώς μπορεί να "ξεγελάσει" τον ιό ώστε να "χτίσει" ασπίδα προστασίας.

Όπως δήλωσε ο Σ.Τσιόδρας, η μελέτη για το νέο εμβόλιο ξεκίνησε στις ΗΠΑ και βασίζεται στην τεχνική messenger RNA. Με αυτήν την τεχνική εμβολιασμού, δίνονται οδηγίες στα κύτταρα του εμβολιασμένου ώστε να κατασκευάσουν πρωτεΐνες που μοιάζουν, αλλά δεν είναι ο ιός.

Έτσι, το εμβόλιο, οδηγεί στην παραγωγή ενός ψευτο -ιού, που μοιάζει με ένα κομμάτι του ιού δηλαδή. Με αυτόν τον τρόπο ο οργανισμός δεν αρρωσταίνει, αλλά φτιάχνει αντισώματα που καταπολεμούν τον πραγματικό ιό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Pfizer and BioNTech ανακοίνωσαν σήμερα 5/4 ότι ξεκινούν οι δοκιμές εμβολίου κατά του κορονοϊού στους ανθρώπους. Το εμβόλιο βασίζεται ακριβώς στην τεχνική αυτή στην οποία αναφέρθηκε και ο Σ.Τσιόδρας και υπάρχουν ελπίδες ότι θα είναι έτοιμο το φθινόπωρο τοπυ 2020. Η Moderna επίσης παρασκευάζει αντίστοιχο εμβόλιο και βρίσκεται στην δεύτερη φάση των δοκιμών.

Το μήνυμα κατά των ψευδών ειδήσεων

Μετά από τη δήλωση αυτή σχετικά με το νέο εμβόλιο, ο Σ.Τσιόδρας βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί και στα Fake news.

Όπως είπε ο ίδιος: "Ετσι γίνεται με τα Fake news. Τα ψέματα σε ότι αφορούν τον κορονοϊό, μας στεναχωρούν λίγο στην αρχή σαν ένα τσίμπημα εμβολίου, αλλά γεννούμε αντισώματα και μετα δεν μας αγγίζουν – δεν μας αποσπούν από τον αληθινό στόχο – αυτόν στον οποίο όλοι συμμετέχουμε –αναζητώντας την αλήθεια –η οποία και θα μας ελευθερώσει από τον ιό".

Τι γνωρίζουμε για τα εμβόλια mRNA

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση των εμβολίων mRNA, βασίζεται στη μίμηση παθογόνων παραγόντων με σκοπό τη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, δημιουργώντας έτσι έναν αμυντικό μηχανισμό που παραμένει ενεργός στον οργανισμό για την καταπολέμηση μελλοντικών λοιμώξεων.

Τα εμβόλια αυτά, προσφέρουν μια καινοτόμο προσέγγιση παρέχοντας μια αλληλουχία νουκλεοτιδίων που κωδικοποιεί το αντιγόνο ή τα αντιγόνα που έχουν επιλεχθεί με κριτήριο τις αυξημένες δυνατότητές τους να προκαλέσουν μια προστατευτική ανοσολογική απόκριση.

Επιπλέον, τα εμβόλια mRNA αντιπροσωπεύουν μια δυνητικά καινοτόμο εναλλακτική στα συμβατικά εμβόλια για αρκετούς λόγους – την υψηλή ισχύ τους, την ικανότητα να ενεργοποιούν την παραγωγή πρωτεϊνών χωρίς να απαιτείται είσοδος στον πυρήνα, τη δυνατότητα ταχείας ανάπτυξης και χαμηλού κόστους παραγωγής, καθώς και ασφαλή χορήγηση χρησιμοποιώντας μη-ιικά συστήματα μεταφοράς.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση δυνητικά επιτρέπει την ανάπτυξη εμβολίων για θεραπευτικά πεδία όπου ο εμβολιασμός δεν αποτελεί επιλογή σήμερα. Επιπλέον, είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί έκφραση ενός επιθυμητού αντιγόνου ή πολλών αντιγόνων από το mRNA χωρίς να απαιτείται προσαρμογή της παραγωγικής διαδικασίας, προσφέροντας μέγιστη ευελιξία και αποτελεσματικότητα κατά τη διαδικασία ανάπτυξης.

Διαβάστε όλα τα νέα για την υγεία στο news4health.gr



via Ειδησεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις https://ift.tt/2L45qIc
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη