Γιάννης Σαρακιώτης: «Αντιμετωπίστε με σεβασμό και δικαιοσύνη τις σχολικές καθαρίστριες και τους εργαζομένους στην καθαριότητα»


Σε συνέχεια προηγουμένων συναντήσεων με αντιπροσωπεία των σχολικών καθαριστριών της Λαμίας και σειράς δημόσιων παρεμβάσεων υπέρ των δίκαιων αιτημάτων του συνόλου των εργαζομένων στην καθαριότητα, ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Φθιώτιδας, κ. Γιάννης Σαρακιώτης συνυπέγραψε Ερώτηση των συναδέλφων του, κ. Αλέξη Χαρίτση, του Τομεάρχη Εσωτερικών, κ. Χρήστου Σπίρτζη και πενήντα τριών (53) Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία. 
Με την ερώτηση τους, οι προσυπογράφοντες Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία στηλιτεύουν γεγονός ότι το σύνολο των εργαζόμενων στην καθαριότητα παραμένουν χωρίς έκτακτο επίδομα παρά το ότι τα καθήκοντα τους είναι ολοένα και πιο επιβαρυμένα, εξαιτίας και της εντεινόμενης τήρησης των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Επιπροσθέτως, στην Ερώτηση σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι: «οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των ΟΤΑ εκτελούν ιδιαίτερα επικίνδυνη, για την υγεία τους, εργασία, ερχόμενοι σε επαφή με επικίνδυνα υγειονομικά απόβλητα και απορρίμματα», ενώ επισημαίνεται ότι: «είναι αδιανόητο να διατυπώνεται από Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης η άποψη ότι ο κλάδος των εργαζομένων στην καθαριότητα δεν έχει ιδιαίτερα αυξημένη πιθανότητα να εκτεθεί στον κίνδυνο προσβολής από τον κορονοϊό». 
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαρακιώτης και λοιποί προσυπογράφοντες Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Παν. Θεοδωρικάκο τα εξής: 
  1. Θα συμπεριληφθούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των ΟΤΑ στο έκτακτο επίδομα που δόθηκε στους υγειονομικούς υπαλλήλους και τους υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας λόγω της επικινδυνότητας της εργασίας τους;
  2. Υπάρχει πολιτική βούληση να προσληφθεί προσωρινά έκτακτο προσωπικό από τους δήμους για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων;
  3. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση (σε συνέχεια σειράς μέτρων που θεσμοθετήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) προς την κατεύθυνση αναβάθμισης των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων με συμβάσεις μίσθωσης έργου, αλλά και αποκατάστασης του πραγματικού χαρακτήρα της εργασιακής τους σχέσης;
Τι μέτρα έχει λάβει το Υπουργείο Εσωτερικών για την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων περί χορήγησης Μέσων Ατομικής Προστασίας στο προσωπικό καθαριότητας των ΟΤΑ (σύμφωνα και με την ΚΥΑ 43726/7-6-2019 Β’ 2208) και γενικά σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αντιμετώπιση περιπτώσεων εκτεταμένης παραβίασης του σχετικού κανονιστικού πλαισίου, με στόχο την προστασία της υγείας των εργαζομένων, στο ευαίσθητο αυτό και επικίνδυνο πεδίο ευθύνης.
Νεότερη Παλαιότερη