«Ελλάδα 2021»: Επίσκεψη της Γιάννας Αγγελοπούλου στη Λαμία


Φόρο τιμής στο κενοτάφιο του ήρωα της Επανάστασης, Αθανάσιου Διάκου, απέτισε η αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Τον τόπο του μαρτυρίου του Αθανάσιου Διάκου, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το κενοτάφιο που ανεγέρθη προς τιμήν του και ένας μαρμάρινος Σταυρός, επισκέφθηκε  αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», αποτίοντας, με τον τρόπο αυτό, φόρο  τιμής στον μεγάλο ήρωα της Επανάστασης του 1821.  «Από τη γη του Αθανασίου του Διάκου, με το κενοτάφιο που προκαλεί ρίγος, από τη γη του ήρωα τον οποίο ο Κωστής Παλαμάς χαρακτήρισε σύμβολο θυσίας και αγάπης για την ελευθερία, σύμβολο γενναιότητας και ηρωισμού, ο Δήμος υπέβαλε μια πρόταση για επετειακές δράσεις που ξεκινά από την ιστορία της περιοχής αλλά κοιτάζει προς το μέλλον» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε η αντιπροσωπεία της Επιτροπής στη Λαμία.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν τα Μέλη της Ολομέλειας, Αικατερίνη Πολυμέρου Καμηλάκη, Πρώην Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, η Καθηγήτρια Δέσποινα Μουζάκη, ο ζωγράφος Γιώργος Ρόρρης, ο Καθηγητής Νικος Αλιβιζάτος και ο Καθηγητής Νίκος Κανελλόπουλος. 

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής συνάντησε αρχικά στην Περιφέρεια τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνη Σπανό, με τον οποίο συζήτησε σειρά προτάσεων που προτίθεται να αναπτύξει και να καταθέσει η Περιφέρεια για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Μεταξύ αυτών, η διοργάνωση ενός κεντρικού μουσικού δρώμενου, ενός «Συγχρονου ορατορίου για την Παλιγγενεσία», με το συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, η πραγματοποίηση  επιστημονικής ημερίδας για την ανάλυση και παρουσίαση θεμάτων που άπτονται των τεσσάρων αξόνων που έχει θέσει στο επίκεντρο του έργου της η Επιτροπή, η έκδοση επετειακού συλλεκτικού γραμματοσήμου από τα ΕΛΤΑ καθώς και η προκήρυξη μαθητικών διαγωνισμών στην Περιφέρεια προκειμένου να  κινητοποιηθεί η νέα γενιά.  

«Συζητώντας τις προτάσεις μας με την Προεδρο της Επιτροπής και τους συνεργάτες της, σηκωθήκαμε από το τραπέζι σοφότεροι, πιο αισιόδοξοι και πιο δυνατοί. Και αυτό γιατί είδαμε ότι γίνεται μια εθνική προσπάθεια που έχει μια τεράστια δυναμική 
και ένα ιστορικό, επιστημονικό και πολιτιστικό βάθος. Μια προσπάθεια που τιμά το τότε, φωτίζει και σηματοδοτεί το αύριο.
Βρισκόμαστε στη Στερεά Ελλάδα, στον τόπο με τον τεράστιο ιστορικό πλούτο της Ελληνικής Επανάστασης, στον τόπο των
Θερμοπυλών, των Δελφών, της Ερέτριας και του Ορχομενού, σε μια περιοχή όπου κάθε γωνιά της έχει βάθος, ιστορία και διδάγματα. Σε αυτόν τον τόπο, εμείς ξεκινήσαμε να σχεδιάσουμε μια σειρά δράσεων για να φωτίσουμε το ιστορικό
μήνυμα και να τιμήσουμε την Ελληνική Επανάσταση, για να κοιτάξουμε στο μέλλον», ανέφερε ο Περιφερειάρχης. 

«Ολοκληρώσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και φεύγουμε αναγεννημένοι, σαν να βουτάμε σε μια κολυμβήθρα καινούργιου ενδιαφέροντος για αυτόν τον τόπο. Μέσα από τις προτάσεις τους, αναδεικνύουν ιδέες για ένα διαφορετικό τουρισμό, ενώνουν με  εξαιρετικό τρόπο μια διαδρομή φύσης και πολιτισμού και για όλα αυτά είμαι αληθινά ευτυχής. Πολλές από αυτές τις προτάσεις, θα μπουν στην πλατφόρμα της ιστοσελίδας “Ελλάδα 2021” γιατί
δικός μας σκοπός είναι να προβάλουμε όλες τις δράσεις που μας προτείνονται ανά την Ελλάδα. Χαίρομαι που κοιτάτε στο μέλλον και σας ευχαριστώ πολύ» δήλωσε μετά τη συνάντηση η Πρόεδρος της Επιτροπής.  

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ευθύμιο Καραΐσκο στο Δημαρχείο της Λαμίας. Επί τάπητος τέθηκε η πρόταση που έχει καταθέσει ο Δήμος Λαμιέων, η οποία αφορά την προώθηση της ιστορικής υπεραξίας της Φθιώτιδας μέσα από την αξιοποίηση καινοτόμων εργαλείων διάδρασης και ενημέρωσης για την πνευματική και συναισθηματική εμπλοκή του κοινού στο ιστορικό γίγνεσθαι της Λαμίας και όλων των περιοχών που συμμετείχαν και συνέβαλαν καθοριστικά στην Ελληνική Επανάσταση.

«Ο τόπος μας συνοδεύεται από μεγάλες θυσίες και ηρωικές στιγμές. Ξεκινά από τις Θερμοπύλες και φτάνει μέχρι την Αλαμάνα και τον Γοργοπόταμο. Έχουμε βαρύ χρέος, ως Δήμος Λαμιέων, να διοργανώσουμε επετειακές εκδηλώσεις που θα είναι
αντάξιες της ιστορίας του τόπου μας. Έχουμε υποχρέωση τα τοπόσημα της περιοχής μας, τα οποία συνδέονται με τα ιστορικά αυτά γεγονότα, να τα αναδείξουμε και να τα παραδώσουμε στους δημότες μας, μαζί με την ιστορία τους. Σε αυτόν τον στόχο, η
συνεργασία μας με την Επιτροπή είναι επιβεβλημένη και καθοριστική. Προσδοκούμε στη βοήθειά σας. Ήταν ιδιαίτερη τιμή για εμάς που σας υποδεχτήκαμε» τόνισε ο Δήμαρχος κ. Καραΐσκος. Αναφέρθηκε δε και στην πρόθεση του Δήμου να συνδέσει τα ιστορικά σημεία της περιοχής.

Από τη μεριά του, το Μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής, κ. Κανελλόπουλος, υπογράμμισε τη σημασία του άξονα της Επιτροπής «Παράθυρο στο μέλλον», με χρήση νέων τεχνολογιών που θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία στον τόπο, ενώ το Μέλος της Ολομέλειας κ. Ρόρρης τόνισε ότι στόχος της Επιτροπής είναι να δοθεί η ευκαιρία στον κάθε τόπο να γιορτάσει το μεγάλο γεγονός της επετείου των 200 χρόνων. 

«Βρισκόμαστε σε έναν τόπο θυσίας. Αλαμάνα, Γοργοπόταμος, Θερμοπύλες. Μια πηγή πλούτου και λαογραφίας, που έχει ένα ανθρώπινο δυναμικό το οποίο πρωτοπόρο»,  ανέφερε το Μέλος της Ολομέλειας κυρία Μουζάκη, ενώ το Μέλος της Ολομέλειας κυρία Καμηλάκη επεσήμανε ότι «η επέτειος των 200 χρόνων είναι μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας και να δούμε ξανά στον καθρέφτη ποιοι είμαστε και αν μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι». Τέλος, το Μέλος της Ολομέλειας, κ. Αλιβιζάτος ανέφερε ότι στοιχείο της ωριμότητας ενός λαού είναι όταν μπορεί όλες τις σελίδες της ιστορίας του να τις αφομοιώσει και να προχωρήσει μπροστά.

www.protothema.gr
Νεότερη Παλαιότερη