Ο Γιάννης Οικονόμου για τα προβλήματα που προέκυψαν στη Φθιώτιδα


Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης μου στη συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής για το Σ/Ν του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησα για τη μοναδική ευκαιρία που δίνεται στην Ελλάδα και τους αγρότες μας για την ανασύσταση της αγροτικής οικονομίας πάνω σε υγιείς βάσεις μέσω του πακέτου στήριξης της Κομισιόν.

Με βάση την πρόταση της Κομισιόν αλλά και το ΕΣΠΑ της περιόδου‘21-‘27 η χώρα μας θα έχει προς αξιοποίηση τα επόμενα λίγα χρόνια 50 δις ευρώ. Περίπου δηλαδή το 27% του ΑΕΠ. Αυτόματα λοιπόν μπαίνει το ερώτημα με ποιο τρόπο και κυρίως σε τι ιεράρχηση μπαίνει ο πρωτογενής τομέας αλλά και οι συνδεδεμένες με αυτόν δραστηριότητες στο κάδρο των 50 δις.

Τόσο με όρους βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, όσο και με όρους κοινωνικής συνοχής και δημογραφικής ανάταξης είναι απολύτως απαραίτητο ο πρωτογενής τομέας να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, ρόλο που δεν έχει εδώ και πολλές δεκαετίες, στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Σχετικά με το ζήτημα των χρεών τον αγροτικών συνεταιρισμών και το πώς δημιουργήθηκαν στο παρελθόν έφερα στη Βουλή την περίπτωση της Ένωσης Ελαιουργικών Συνεταιρισμών Στυλίδας καταθέτοντας στα πρακτικά έγγραφα που αποδεικνύουν πως ένας εύρωστος οικονομικά οργανισμός βρέθηκε με χρέη εξαιτίας των «κοινωνικών πολιτικών» των κυβερνήσεων της δεκαετίας του 80. Χρέη που προέκυψαν 35 χρόνια πριν και καλούνται να αποπληρώσουν οι σημερινοί εταίροι καταβάλλοντας για τα επόμενα 20 χρόνια κοντά στα 100.000 ευρώ το χρόνο.

Έκανα ειδική αναφορά στην ανάγκη στήριξης παραγωγών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν οικονομικά εξαιτίας του κορωνοϊού. Για τους παραγώγους των λαϊκών αγορών για τους οποίους ήδη δρομολογούνται αποφάσεις τόσο για τη στήριξη τους όσο και τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε περισσότερες λαϊκές αγορές, για τους κτηνοτρόφους, ιδιαίτερα τους αιγο - προβατοτρόφους αλλά και για άλλες κατηγορίες αγροτών όπως είναι οι παραγωγοί κριθαριού για βυνοποίηση της Φθιώτιδας, που βλέπουν τις βιομηχανίες παρασκευής μπύρας, ξένες και ελληνικές, να ακυρώνουν χωρίς αποζημίωση τα συμβόλαια που είχαν μαζί τους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Νεότερη Παλαιότερη