ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ-ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου. Οι οδοί Μενάνδρου και Αγησιλάου, όπου βρισκόταν και η έδρα του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας, είναι πλημμυρισμένες από χιλιάδες απεργούς οικοδόμους -σε τουλάχιστον 6.500 τους υπολογίζει ακόμη και η Αστυνομία.
Το ασφαλιστικό πρόβλημα του κλάδου είναι η αιτία της απεργίας και της συγκέντρωσης. Ο ίδιος ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Φώτης Μακρής, εξέχουσα μορφή του κυβερνητικού συνδικαλισμού, σε εμπιστευτική του έκθεση προς τον πρωθυπουργό αναφέρει ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους εργαζόμενους. Μετά την ανάγνωση του ψηφίσματος της συγκέντρωσής τους, οι απεργοί επιχειρούν να κινηθούν προς την οδό Πειραιώς, ώστε να διαδηλώσουν προς το υπουργείο Εργασίας. Αστυνομικές δυνάμεις όμως τους σταματούν, τους απωθούν βίαια κι έτσι αρχίζουν συγκρούσεις πρωτοφανούς βιαιότητας. Οι αστυνομικοί επιτίθενται με τα κλομπ, ενώ οι οικοδόμοι με πέτρες και πλάκες από τα πεζοδρόμια που «ξηλώνονται» αστραπιαία.
Οι πρώτες συλλήψεις απεργών, που τελικό φθάνουν τις 172, και οι πρώτοι τραυματισμοί αστυνομικών και φυσικό διαδηλωτών, που πλησιάζουν τους 150, οδηγούν ταχύτατα σε ακραίο εκτραχηλισμό της κατάστασης. Σε λίγη ώρα οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας γίνονται πεδίο οδομαχιών,
καθώς η Αστυνομία κινητοποιεί τεθωρακισμένα οχήματα και οι οικοδόμοι ανατρέπουν αυτοκίνητα για να τα χρησιμοποιήσουν ως οδοφράγματα. Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η εικόνα του αρχηγού της Αστυνομίας Θ. Ρακιντζή, ο οποίος καθοδηγεί τη δράση των αστυνομικών δυνάμεων με κράνος, πάνω σε τζιπ, ενώ ένας από τους συνοδούς του φορά αντιασφυξιογόνο μάσκα, για να προφυλαχθεί από τα δακρυγόνα.
«Η γενομένη προσπάθεια ανεγέρσεως οδοφραγμάτων διά των επί τούτω πυρποληθέντων αυτοκινήτων, αυτή και μόνη αποκαλύπτει την παρουσίαν και την ευθύνην των κομμουνιστών εγκληματιών, οι οποίοι εις πάσαν ευκαιρίαν επιζητούν και την αιματοχυσίαν» δηλώνει ο υφυπουργός Εσωτερικών Ευ. Καλατζής. Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος ευθυγραμμίζεται φυσικά στην άποψη περί «κομμουνιστικής υποκινήσεως», αλλά προσθέτει και σχετικά με τη στάση της Αστυνομίας: «Με εκτοξευτήρας βομβών δακρυγόνων και καπνογόνων επροχώρησαν τα θωρακισμένα της Αστυνομίας, ενώ τα βαρέα σχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας απέκλειον κάθε έξοδον. Παντού ηκούοντο σειρήνες και υπόκωφοι κρότοι. Με πυκνούς καπνούς επεσημαίνετο η ρίψις των βομβών. Έξαλλοι άνθρωποι με τα μαντήλια των στο στόμα και στα μάτια έτρεχαν παντού να σωθούν, αλλά ταχύτεροι οι αστυνομικοί με τις μάσκες τούς απέκλειον κάθε οδόν διαφυγής».

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ 1960 ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΑΘΗΝΑ 1997


from ανεμουριον https://ift.tt/2YilAoT
via IFTTT
Από το Blogger.