ΙΤΑΛΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΞΕΣΗΚΩΝΕΙ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Σικελία... νομίζομεν είναι ελληνική!!!», αναγράφει το πλακάτ που δεσπόζει στη συγκέντρωση των Ιωαννίνων, το βράδυ της 1ης Ιουνίου. Με τον εύστροφο αυτό τρόπο αντιδρούν οι Γιαννιώτες στη διαρροή έκθεσης του ιταλικού Γενικού Επιτελείου προς το ΝΑΤΟ, που περιέχει την εκτίμηση ότι τμήματα της Ηπείρου εντάσσονται εθνολογικά στην Αλβανία. «Ηλιθίως άθλιον» χαρακτηρίζει το ιταλικό έγγραφο η «Καθημερινή» και επικαλούμενη διπλωματικές πηγές υποστηρίζει ότι εντάσσεται σε ευρύτερο σχέδιο αποτροπής της εξομάλυνσης των σχέσεων της Ελλάδας με το αλβανικό καθεστώς.
Άλλωστε η Ιταλία αυτοπροβάλλεται ως ο κατ’ εξοχήν σύνδεσμος του ΝΑΤΟ με τα Τίρανα, εκμεταλλευόμενη τους δεσμούς που δημιούργησε και η κατοχή της Αλβανίας από τα ιταλικά στρατεύματα. Το κύμα αντιδράσεων που ξεσηκώνεται στην Ελλάδα, όταν αποτυγχάνει η προσπάθεια της κυβερνήσεως Καραμανλή να κρατήσει την υπόθεση μυστική και τελικό το περιεχόμενο του ιταλικού εγγράφου διαρρέει την 31η Μαΐου, υποχρεώνει τη Ρώμη σε φραστική αναδίπλωση. Η ιταλική κυβέρνηση χαρακτηρίζει το έγγραφο «τεχνικό» και μη εκφράζον την επίσημη πολιτική της χώρας. Οι ελληνοϊταλικές σχέσεις όμως περνούν περίοδο δοκιμασίας, καθώς ξυπνούν στην ελληνική κοινή γνώμη έντονα αντιϊταλικό συναισθήματα, που επιτείνονται από το γεγονός ότι το 1960 είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από τον πόλεμο και την Κατοχή.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ 1960 ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΑΘΗΝΑ 1997


from ανεμουριον https://ift.tt/2V1IleQ
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη