Πως συνδέεται η Αίγινα με την τιμωρία του Σίσυφου


Η Αίγινα ήταν μία από τις είκοσι κόρες του ποταμού Ασωπού και της Μετώπης αδελφή της Σαλαμίς.


Όλα άρχισαν όταν ο Δίας αποπλάνησε την Αίγινα, παίρνοντας την μορφή αετού την απήγαγε και τη μετέφερε στο νησί Οινόη τη σημερινή Αίγινα.

Όταν την απήγαγε ο πατέρας της την αναζητούσε παντού, ώσπου ο Σίσυφος αποκάλυψε ότι ο Δίας απήγαγε την κόρη του και ότι ο ίδιος είδε την αρπάγη από τον ψηλό βράχο στον οποίο καθόταν.
Στην αρχή ο Σίσυφος ήταν διστακτικός στο να αποκαλύψει στον Ασωπό την απαγωγή της Αίγινας από τον Δία, στο τέλος όμως συμφώνησε ζητώντας πρώτα για αντάλλαγμα μία πηγή που θα ανάβλυζε ασταμάτητα από την Ακρόπολη της πόλης του Ασωπού για να ποτίζει την ξερή γη της Κορίνθου (ο Σίσυφος ήταν ιδρυτής και βασιλιάς της αρχαίας Εφύρας που στη συνέχεια ονομάστηκε Κόρινθος).

Ο Δίας που γνώριζε τα πάντα, αποφάσισε να τιμωρήσει τον Σίσυφο στέλνοντας τον στον Άδη.
Στον Άδη ο πανέξυπνος Σίσυφος κατάφερε να ξεγελάσει και να φυλακίσει τον Θάνατο. 

Έτσι ο Θάνατος αδυνατούσε να παίρνει καθημερινά τα θύματά του από τη Γη με αποτέλεσμα ο πληθυσμός της να αυξάνεται .

Οι θεοί που θορυβήθηκαν έστειλαν τον Θεό Άρη να ελευθερώσει στο Θάνατο από τα δεσμά του στέλνοντας πάλι τον Σίσυφο πίσω στον Άδη.

Ο πανέξυπνος Σίσυφος και πάλι είχε προνοήσει λέγοντας στη γυναίκα του Μερόπη να μη θάψει το σώμα του, έτσι όταν κατέβηκε στον Άδη ζήτησε από την Περσεφόνη να του επιτρέψει για τρεις μέρες για να επιστρέψει στη γη και να φροντίσει για την ταφή του.

Η Περσεφόνη δέχτηκε όμως ο Σίσυφος δεν επέστρεψε ποτέ στον Άδη, έτσι με τη σειρά του ο θεός Ερμής τον κατέβασε στον Άδη.

Ο Σίσυφος τιμωρήθηκε για την ασέβεια του και οι «κριτές των νεκρών» τον έβαλαν ως βασανιστήριο να κουβαλάει ένα βράχο στην κορυφή του βουνού φτάνοντας στην κορυφή η πέτρα ξανακυλούσε και ο Σίσυφος αναγκαζόταν να τη μεταφέρει και πάλι στην κορυφή, μια αιώνια τιμωρία για  τον νικητή του Άδη 

Ακόμη και σήμερα ο ποταμός Ασωπός υπάρχει στην Αίγινα και ονομάζεται «Ρέμα της σκοτεινής».



Πληροφορίες αντλήθηκαν από τις παρακάτω πηγές:







from Αρχαία Ελλάς https://ift.tt/2NplPrX
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη