Φθιώτιδα: Η ανάπλαση των Λουτρών Αρχανίου γίνεται πραγματικότητα


Η ανάπλαση των Λουτρών Αρχανίου γίνεται πραγματικότητα.

( Δεν μένουμε στα λόγια, αλλά προχωράμε σε πράξεις )

Η σπουδαιότητα των Λουτρών Αρχανίου από αρχαιοτάτων χρόνων είναι γεγονός και επειδή εμείς αναδεικνύουμε τα σπουδαία και τα μεγάλα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε οτι χθες ψηφίστηκε από την οικονομική επιτροπή , στην αναμόρφωση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού το ποσό των 10.000 ευρώ και θα ξεκινήσουν σύντομα οι εργασίες της αναγέννησης, γιατί περί τούτου πρόκειται, αλλά και της αναδιαμόρφωσης των Λουτρών Αρχανίου!!
Όταν υπάρχει αυτό το εξαιρετικό, πανέμορφο, γεμάτο ευεξία περιβάλλον οφείλουμε σαν Δημοτική Αρχή να συμβάλουμε στη διαμόρφωση και την αξιοποίησή καθώς μέσα από αυτό θα αναβαθμιστεί ολόκληρη η περιοχή. Θεωρούμε χρέος μας λοιπόν να δράσουμε άμεσα βκαι αποτελεσματικά!!!

—————————————————

Ο ΑΧΙΛΛΕΥΣ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΚΛΟΥ

Το ότι ο Αχιλλέας όντως αντιμετώπιζε κάποιο φυσικό ελάττωμα στο πόδι του, φαίνεται ξεκάθαρα από την επέμβαση που δέχτηκε από τον Κένταυρο Χείρωνα, που του αντικατέστησε το φθαρμένο αστράγαλο του ποδιού του, με κόκαλο από το σκελετό του γίγαντα Δάμυσου, αποκτώντας έτσι ο ήρωας και τη γρηγοράδα του γίγαντα. Η πραγματικότητα εδώ ίσως είναι ότι ο Αχιλλέας υποβλήθηκε σε κάποια κινησιοθεραπεία στο δάσος του Πηλίου, με ανάλογη ειδική διατροφή. Όπως αναφέρεται έτρωγε μυαλά από ελάφι, για ν’ αποκτήσει τις κύριες ιδιότητες του ζώου, δηλ. τη γρηγοράδα του, σύμφωνα με την επικρατούσα τότε αντίληψη.

Εξάλλου η «Αχιλλειοδυνία», ως ιατρικός όρος, είναι μια πάθηση σύμφωνα με την οποία οι μυώνες του κατωτέρου τμήματος του ποδιού συσπώνται κατά τέτοιον τρόπο, ώστε το πόδι να πατά στο έδαφος με τα δάχτυλα και όχι με το πέλμα, προξενώντας πόνο και αδυναμία βάδισης στον πάσχοντα. Έτσι είναι ολοφάνερο ότι η Αχιλλειοδυνία παραπέμπει κατευθείαν στον Αχιλλέα και στην πάθησή του.

Η παράδοσή του δέχεται την τοποθέτηση της Φθίας κάπου στις δυτικές παραποτάμιες περιοχές του Σπερχειού και συγκεκριμένα μέσα στην κοιλάδα του Πλατυστόμου και συνδέει την θεραπεία του Αχιλλέα με τα ιαματικά λουτρά Πλατυστόμου και Αρχανίου. Το Πλατύστομο διέθετε από αρχαιοτάτων χρόνων ιαματικά ψυχρά και θερμά λουτρά. Μάλιστα το 1924, όταν χτιζόταν η λουτρόπολη Πλατυστόμου, βρέθηκαν κτίσματα αρχαίων λουτρικών αγγείων. Επίπλέον στο Αρχάνι ήταν γνωστά από την αρχαιότητα σπουδαία και σπάνια ιαματικά λουτρά με ισχυρή αλκαλικότητα (11,70 ph σύμφωνα με ανάλυση του Ι.Γ.ΜΕ.). Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι για τις θεραπευτικές ιδιότητες των λουτροπηγών Αρχανίου, η ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας με την υπ’ αριθ. 14/173/2002 απόφασή της, αποφάνθηκε ότι αποτελούν υποβοηθητικά φυσιοθεραπευτικά μέσα για αποκατάσταση κινητικότητας του μυοσκελετικού συστήματος, με ελάττωση του μυϊκού σπασμού και βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων, δηλαδή κατά τα φαινόμενα ήταν τα καταλληλότερα που ταίριαζαν για τη θεραπευτική αγωγή που είχε ανάγκη ο Αχιλλέας, λόγω της πάθησης που εμφάνιζε στον αστράγαλό του.


Νεότερη Παλαιότερη