Κυνηγοί θησαυρών: Με πανάκριβους χάρτες και ανιχνευτές ψάχνουν τα θρυλικά κιούπια με λίρες στην Ελλάδα - Στη Λαμία ψάχνουν το θησαυρό του λήσταρχου Παπακυριτσόπουλου


Εκατοντάδες κυνηγοί θησαυρών με ειδικούς χάρτες αναζητούν χαμένους θησαυρούς και λίρες από την εποχή της Τουρκοκρατίας και του Εμφυλίου

Η πρόσφατη τραγωδία στη Βαρυμπόμπη με τρεις ομογενείς από το Καζακστάν να ψάχνουν θησαυρό αλλά τελικά να χάνουν τη ζωή τους από αναθυμιάσεις γεννήτριας, επανέφερε στο προσκήνιο τους κυνηγούς θησαυρών στην Ελλάδα. Η χώρα μας έχει ειδικό νομικό πλαίσιο, το οποίο μάλιστα έχει αυστηροποιηθεί.

Η Ελλάδα θεωρείται από κάποιους "παράδεισος των χαμένων θησαυρών". Η πλούσια ιστορία από την αρχαιότητα, τα χρόνια της Τουρκοκρατίας αλλά και εκείνα που ακολούθησαν μέχρι τη δεκαετία του 1950, δημιούργησαν πολλές ιστορίες και θρύλους για αμύθητους θησαυρούς που έχουν θαφτεί σε σπηλιές, βράχους και άλλα.

Μην ξεχνάμε πως στην Ελλάδα μία συγκεκριμένη περίοδο άνθισαν οι λήσταρχοι των βουνών για πολλούς εκ των οποίων οι ιστορίες για κρυμμένους θησαυρούς δίνουν και παίρνουν.

Έτσι οι σύγχρονοι χρυσοθήρες ψάχνουν θησαυρούς πού παραμένουν θαμμένοι από την αρχαιότητα (κτερίσματα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας), από την Τουρκοκρατία (χρυσά νομίσματα και πολύτιμα πετράδια) και από τη γερμανική κατοχή και τον ελληνικό εμφύλιο (χρυσός και λίρες).

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως κάθε χρόνο πωλούνται περισσότεροι από 3.000 ανιχνευτές μετάλλων.

Όσο για το τι ακριβώς ψάχνουν οι χρυσοθήρες: Ξεκινάνε από τα αρχαία κτερίσματα, τα οποία προέρχονται από τη συνήθεια των αρχαίων Ελλήνων να θάβουν τους νεκρούς με τα προσωπικά τους αντικείμενα, περνάνε στα τουρκικά χρυσά πεντόλιρα, τα οποίος υποτιθεται πως έκρυβαν προτού αποχωρήσουν οι τούρκοι διοικητές των απελευθερωμένων περιοχών της Ελλάδας, για να καταλήξουν στς χρυσές λίρες παλαιάς κοπής της βασίλισσας Βικτορίας, που υποτίθεται πως έκρυψαν οι αντάρτες ή οι Γερμανοί.

Οι κυνηγοί θησαυρών δίνουν μεγάλη σημασία στους χάρτες που τάχα μου δείχνουν που βρίσκεται κρυμμένο το αντικείμενο του πόθου τους. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των χαρτών είναι πλαστοί. "Βρίσκονται κάποιοι επιτήδειοι και πουλάνε έναν χάρτη πλαστό", λέει άνθρωπος που ξέρει τα πράγματα εκ των έσω. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι και περιοχές της Ελλάδας που επιδίδονται στη νκατασκευή χαρτών. Όσο πιο παλιός δείχνει ένας χάρτης, τόσο πιο αυθεντικός θεωρείταο πως είναι.

Η τιμή του μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 15.000 ευρώ.


Οι περιοχές που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον
Το μεγάλο ενδιαφέρον των κυνηγών θησαυρού συγκεντρώνουν οι περιοχές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς, για έναν περίεργο λόγο, και περιοχές όπου έδρευαν ή δραστηριοποιούνταν ανταρτικές ομάδες. Τέτοιες είναι: η περιοχή της Αναύρας (Γούρας) Μαγνησίας, της Γλύφας στη Φθιώτιδα, του Πτελεού Μαγνησίας, του Πηλίου και πιο συγκεκριμένα η περιοχή του Μοναστηριού Φλαμουρίου, το Λιτόχωρο, η Ανω και Κάτω Βροντού στον Ολυμπο.

Επίσης, το Ναύπλιο, ο Αργοσαρωνικός, η Σαλαμίνα, όπου λέγεται ότι έκρυψαν χρυσό κατά την αποχώρησή τους οι Γερμανοί, η Αγία Τριάδα Φθιώτιδας και ο Παγασητικός κόλπος, όπου έχουν γίνει πολλές έρευνες για την ανεύρεση ενός συμμαχικού αεροπλάνου.

Άλλος ένας στόχος των κυνηγών θησαυρών είναι τα διάφορα ναυάγια. Πλοία πού έχουν βυθιστεί κατά την διάρκεια του πολέμου, αλλά και αεροπλάνα που έχουν καταρριφθεί στην θάλασσα και μετέφεραν χρήματα και χρυσό είναι περιζήτητοι στόχοι.


Οι θρυλικοί θησαυροί της Ελλάδας
Πρώτος και... καλύτερος ο θησαυρός του Αλή Πασά. Ενας πραγματικός θρύλος μεταξύ των σύγχρονων χρυσοθήρων. Υποτίθεται πως υπάρχουν ολόκληρα σεντούκια με βυζαντινά κειμήλια, λίρες και πολύτιμους λίθους.

Τι έχει βρεθεί ως τώρα; Το απόλυτο τίποτα! Αντίθετα, έχουν κινδυνεύσει να γκρεμιστούν ολόκληρα πέτρινα γεφύρια από τις έρευνες των κυνηγών. Τελευταία περίπτωση ένα γεφύρι στην Καρδίτσα που λίγο έλλειψε να καταρρεύσει.



Ο θησαυρός του Κιαμίλ μπέη είναι άλλος ένας θρυλικός θησαυρός που ψάχνεται και δεν βρίσκεται. Ο Κιαμίλ μπέη ήταν ο πλουσιότερος της Πλεοποννήσου. Οθωμανικά έγγραφα εκτιμούν τον θησαυρό του στα περίπου 500 εκατομμύρια. Δεν έχει βρεθεί τίποτε απολύτως, ενώ δεν είναι καν γνωστό σε ποια περιοχή μπορεί να βρίσκεται.

Ο λήσταρχος της Φθιώτιδας Παπακυριτσόπουλος υποτίθεται πως έκλεψε και έθαψε πολλά λάφυρα κάπου στην Οίτη. Αλλά σκοτώθηκε από χωροφύλακες και έτσι ουδείς γνωρίζει την ακριβή τοποθεσία της λείας. Οπότε κάποιοι ψάχνουν και ξαναψάχνουν.

Ο Λύκος ήταν επίσης ένας λήσταρχος στην Πελοπόννησο. έκρυψε πολλά χρήματα σε υπόγειες στοές στο Μαίναλο. Κάτι αντίστοιχο υποτίθεται πως έκανε και ο καπετάν Πέρδικας του ΔΣΕ. Το Μαίναλο ψάχτηκε και ξαναψάχτηκε αλλά δεν βρέθηκε κάτι. Μάλθστα, το καλοκαίρι του 2000, δύο Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες με καταγωγή από Αρκαδία και Λακωνία αντίστοιχα είχαν φέρει ένα ειδικό και πανάκριβο ηλεκτρομαγνητικό μηχάνημα από τις ΗΠΑ. Δεν κατάφεραν να βρουν κάτι.

Στην Ήπειρο οι ιστορίες για κρυμμένους θησαυρούς είναι αρκετές. Λίρες τις οποίες είχαν κρύψει οι αντάρτες. Τις πετούσαν οι Αγγλοι με στόχο να ενισχύσουν την ελληνική αντίσταση, αλλά δεν έφτασαν όλες στον στόχο τους.

Να επισημανθεί σε αυτό το σημείο πως εξαιτίας αυτών των ιστοριών έχει αμαυρωθεί η μνήμη πολλών ανθρώπων. Τρανταχτό παράδειγμα ο Κώστας Καραγιώργης. Ο Κώστας Καραγιώργης υπήρξε ιστορική μορφή της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ. Κάποιες αναφορές τον έφεραν να έχει πάρει πάνω από 2.000 λίρες από τους Άγγλους. Κανένα ιστορικό ντοκουμέντο δεν τεκμηριώνει αυτή την κατηγορία. Κανένας από τους κύριους πρωταγωνιστές της κατοχής δεν επιβεβαιώνει την ιστορία. Ωστόσο, ακόμα κάποιοι ψάχνουν αυτό που εντελώς άδικα έχει χαρακτηρισθεί ως ο "κώδικας του Καραγιώργη".

www.thetoc.gr
Νεότερη Παλαιότερη