Λαμία: Παράσταση διαμαρτυρίας αγροτών στον ΕΛΓΑ


Παράσταση διαμαρτυρίας στο παράρτημα του ΕΛΓΑ στη Λαμία πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας συμμετέχοντας στις πανελλαδικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις των βιοπαλαιστών αγροτών και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Από την πλευρά της αντιπροσωπείας των αγροτών τέθηκε η ανάγκη αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει όλες τις καταστροφές που προκαλούνται και να αποζημιώνονται οι αγρότες στο 100% της ζημιάς. Έγιναν μάλιστα ιδιαίτερες αναφορές στις καταστροφές που προκλήθηκαν από καιρικά φαινόμενα και φυσικούς εχθρούς σε διαφόρων ειδών καλλιέργειες σε ολόκληρη τη Φθιώτιδα όπως σε ελαιοκαλλιέργειες στην περιοχή της Λοκρίδας (Λάρυμνα, Μαρτίνο, Μαλεσίνα), στην Ανατολική Φθιώτιδα (Σπαρτιά, Μύλοι, Παλαιοκερασιά, Ράχες). Επίσης τονίστηκαν οι ζημιές σε μια σειρά καλλιέργειες που έχουν προκληθεί σε ολόκληρη τη Φθιώτιδα από τον υπερπληθυσμό αγριογούρουνων, καθώς και οι καταστροφές από τις πλημμύρες στην περιοχή της Ξυνιάδος Δομοκού και από την τελευταία χαλαζόπτωση στη Μακρυρράχη Δομοκού.

Παράλληλα έθεσαν την ανάγκη ταχύτερης καταγραφής των ζημιών μέσω των αναγκαίων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού καθώς και της καταβολής των αποζημιώσεων που καθυστερούν έως και 16 μήνες. Επίσης τόνισαν ότι ταυτόχρονα με την αλλαγή του κανονισμού θα πρέπει να παγιωθεί αποκλειστικά ο δημόσιος χαρακτήρας του και να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας σε συνεργασία με τον Αγροτικό Σύλλογο Ανθήλης θα προχωρήσει σε νέα κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λαμία τη Δευτέρα 6 Ιούλη στις 11 το πρωί, απαιτώντας να δοθεί λύση στο πρόβλημα με τη μη καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους βαμβακοπαραγωγούς της Ανθήλης. Την ίδια στιγμή απαιτεί να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε αγρότες της Ελάτειας Λοκρίδας εξαιτίας της εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης ΟΣΔΕ, κάτι για το οποίο αποκλειστική ευθύνη φέρει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αταλάντης.

Παράσταση διαμαρτυρίας και στη Φωκίδα

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Φωκίδας πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Αγροτικού Συλλόγου Φωκίδας, θέτοντας το ζήτημα των καταστροφών που προκλήθηκαν από το χαλάζι στον ελαιώνα της Άμφισσας το φθινόπωρο του 2019 και των εκτιμήσεων της ζημιάς που προσδιόρισαν οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ και οι οποίες είναι κατά πολύ μικρότερες από το πραγματικό ύψος της καταστροφής.

www.902.gr
Νεότερη Παλαιότερη