Στερεά Υπεροχής: Μία από τα ίδια, στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου


Μία από τα ίδια, στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16-07-20, ακόμα μία μαραθώνια τηλεσυνεδρίαση, του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας. 

Η  περιφερειακή αρχή ακολούθησε και πάλι την πεπατημένη. 

Δίχως όραμα, χωρίς στρατηγική στόχευση, αδύναμη να συγκροτήσει μια ολιστική αναπτυξιακή πολιτική για τους παραγωγικούς τομείς της περιφέρειάς μας, άτολμη να συζητήσει έστω και ένα από τα μεγάλα και σοβαρά ζητήματα που έχει θέσει στο σύνολό της η μειοψηφία. 

Δυστυχώς η περιφερειακή αρχή πορεύεται, χτίζοντας ένα σύστημα πελατειακών σχέσεων και πράττοντας στη λογική δώσε και “μένα μπάρμπα”.

Ο επικεφαλής της παράταξής μας «Στερεά Υπεροχής», έθεσε προ Ημερήσιας Διάταξης θέμα λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου. 

Συγκεκριμένα ζήτησε την αύξηση του αριθμού συνεδριάσεων ανά μήνα και μείωση του αριθμού θεμάτων στις συνεδριάσεις, έτσι ώστε το συμβούλιο και να μην καταπονείται και να γίνει πιο ουσιαστικό ως προς την επεξεργασία των θεμάτων, που τίθενται προς συζήτηση. Αναφέρθηκε μάλιστα σε παραδείγματα καλής πρακτικής συνεδριάσεων άλλων περιφερειακών συμβουλίων και κατάθεσε συγκεκριμένα στοιχεία προς τεκμηρίωση της πρότασης.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε για την απουσία στρατηγικού αναπτυξιακού προγραμματισμού, αφού καμία διαδικασία κοινωνικής διαβούλευσης ούτε συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο πραγματοποιήθηκε, για την προετοιμασία και αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, του ΕΣΠΑ περιόδου 21-27, του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης και του νέου Ταμείου Ανάκαμψης.
Επισημάνθηκε και τονίστηκε η σοβαρότερη αρμοδιότητα του περιφερειακού συμβουλίου, όπως τη θέτει ο συστατικός νόμος της αιρετής περιφέρειας και που είναι φυσικά ο αναπτυξιακός προγραμματισμός και στηλίτευσε τη λογική των αποσπασματικών παρεμβάσεων με κατακερματισμό των πόρων.

Στη συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων συζητήθηκε και η ερώτηση που κατατέθηκε από την περιφερειακή μας σύμβουλο Θεοδώρα Ακριώτου σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού στη Δημοτική Ενότητα Λιχάδας.

Στη συζήτηση των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης η παράταξή μας, «Στερεά Υπεροχής»,  προσπάθησε να συμβάλει αναδεικνύοντας τις ελλείψεις των εισηγήσεων σε αρκετά  θέματα, κατάθεσε εποικοδομητικές παρατηρήσεις και ψήφισε θετικά σε θέματα διαχειριστικού χαρακτήρα και σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη συνεργασία Α΄ και Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου, σε αυτή τη δύσκολη κοινωνικοοικονομική συγκυρία, τόσο το γεγονός ότι για έργα Μητροπόλεων, δεσμεύτηκε συνολικό ποσό που ξεπερνάει τα (8) οκτώ εκατ. ευρώ όσο και ο όρος προγραμματικής σύμβασης, που αναφέρει ότι η Μητρόπολη, ως συμβαλλόμενο μέρος, αναλαμβάνει “… την ενημέρωση του κοινού και την προβολή του έργου”.(;)

Ελπίζουμε ότι οφείλεται σε τυπική διατύπωση και όχι σε εμπλοκή της Εκκλησίας στην πολιτική.
Επειδή τα ζητήματα είναι “ανοιχτά” και ιδιαίτερα του αναπτυξιακού σχεδιασμού, είναι προφανές ότι θα παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και θα επανέλθουμε με  παρεμβάσεις μας, εντός και εκτός περιφερειακού συμβουλίου.

Νεότερη Παλαιότερη