Επέτειοι και μνήμες – Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος


Πολλοί Έλληνες ήδη σκέπτονται πως θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από το 1821

Πολλοί Έλληνες ήδη σκέπτονται πως θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από το 1821. Κάνουν σκέψεις, προτάσεις, μιλούν, γράφουν και γενικότερα προβληματίζονται.

Από την απέναντι πλευρά κάποιοι βάρβαροι θέλουν να επεκταθούν προς τα δυτικά και δείχνουν ότι ΔΕΝ μπορούν να χωνέψουν ότι κάποιοι τους έδιωξαν από την Ευρώπη και τους έστειλαν εκεί που ανήκουν… Στην Ασία.

Αφού κάποιοι βάρβαροι εξ ανατολών θέλουν να αποκτήσουν τμήμα της Ευρώπης, καλό είναι να πάμε μια νοερή βόλτα στο παρελθόν.

Να πάμε περίπου 25 αιώνες ή 2.500 χρόνια πίσω.

Τότε που ΔΕΝ υπήρχαν Μογγολικοί πληθυσμοί στη Μικρά Ασία, αλλά Πέρσες.

Ας δούμε νηφάλια τα ιστορικά στοιχεία.

Η Μάχη του Μαραθώνα

Θα αναφέρουμε τα γεγονότα συνοπτικά.

Μετά την αποτυχία της Ιωνικής Επανάστασης ο Δαρείος θέλησε να τιμωρήσει την Αθήνα και την Ερέτρια επειδή είχαν βοηθήσει τους Ίωνες.

Η πρώτη προσπάθεια που έκανε με τον Μαρδόνιο το 492 π.Χ. απότυχε. Ο περσικός στόλος καταστράφηκε από θαλασσοταραχή στο όρος Άθως και δεν έφτασε νοτιότερα.

Το 490 π.Χ. ο Περσικός στόλος με τον Δάτη και τον Αρταφέρνη ακολούθησε άλλη διαδρομή. Κατέλαβε τις Κυκλάδες, κατέστρεψε την Ερέτρια, και στρατοπέδευσε στο Μαραθώνα για την τελική μάχη με τους Αθηναίους.

Εκεί όμως οι Αθηναίοι και οι Πλαταιείς υπό τον Μιλτιάδη συνέτριψαν τους βάρβαρους και τους έστειλαν ντροπιασμένους στην πατρίδα τους και στην Ασία.

Ήταν Αύγουστος ή Σεπτέμβρης του 490 π.Χ.

Στοιχεία που πρέπει να θυμόμαστε

Τη Μάχη του Μαραθώνα την διδάσκουν οι στρατιωτικές σχολές σε όλο τον κόσμο, γιατί η τακτική και οι φάσεις της είναι άξιες θαυμασμού.

Εμείς ας συγκρατήσουμε στη μνήμη μας λίγα στοιχεία.

-Ο Αθηναίος ημεροδρόμος Φειδιππίδης πήγε τρέχοντας στη Σπάρτη για να ζητήσει βοήθεια. Έκανε τη διαδρομή Αθήνα – Σπάρτη σε 2 ημέρες.

-Οι Σπαρτιάτες έστειλαν μαζί με τον Φειδιππίδη 2.000 οπλίτες. Όμως όταν έφτασαν στο Μαραθώνα η Μάχη είχε τελειώσει, έτσι δεν είχαν καμιά συμμετοχή.

-Στη Μάχη του Μαραθώνα συμμετείχαν 8-9.000 Αθηναίοι και 1.000 Πλαταιείς.

-Οι Πέρσες έριξαν στη μάχη περίπου 20.000 οπλίτες και 1.000 ιππείς.

-Κατά τον Ηρόδοτο οι Πέρσες είχαν 6.400 νεκρούς, οι Αθηναίοι 192, και οι Πλαταιείς 11.

-Στο Μαραθώνα οι Πέρσες έκαναν την πρώτη ήττα τους στην Ευρώπη.

-Μετά την περιφανή νίκη των Αθηναίων ο Μαραθωνοδρόμος Ευκλής Θερσίππου έτρεξε οπλισμένος τη διαδρομή Μαραθώνας – Αθήνα, είπε τη φράση «χαρείτε νενικήκαμεν» και έπεσε νεκρός..

-Προς τιμήν του καθιερώθηκε το αγώνισμα «Μαραθώνιος Δρόμος» που γίνεται σε απόσταση 42.195 μέτρων.

-Ο Δαρείος λίγο μετά τον Μαραθώνα πέθανε από τη στεναχώρια του και τον διαδέχτηκε ο Ξέρξης.

Παραλείπουμε πολλά ακόμη σημαντικά στοιχεία, λόγω χώρου.

Μεταξύ 490 και 480 π.Χ.

Σε αυτή τη χρονική  περίοδο ο Ξέρξης ετοίμασε ένα τεράστιο στρατό από τα 46 έθνη και φυλές που αποτελούσαν την Περσική αυτοκρατορία.

Δημιούργησε 2 πλωτές γέφυρες στον Ελλήσποντο, για να περάσει το στρατό του στην Ευρώπη, και ένα κανάλι μέσα από την χερσόνησο του Άθω για να περάσει ο στόλος του.

Οι σύγχρονοι ιστορικοί μιλάνε για ένα στρατό με 200-250.000 οπλίτες και πάνω από 1.000 πλοία.

Στο ίδιο διάστημα οι Αθηναίοι βρήκαν τεράστιες ποσότητες αργύρου στα μεταλλεία του Λαυρίου και ο Θεμιστοκλής πρότεινε να το επενδύσουν στη θάλασσα δημιουργώντας πλοία που ήταν κατάλληλα για το εμπόριο αλλά και τον πόλεμο.

Στη Σπάρτη ο Δημάρατος διώχτηκε από βασιλιάς, πήγε στα Σούσα και έγινε σύμβουλος του Πέρση βασιλιά για τα Ελληνικά θέματα!

Το 481 π.Χ. ο Ξέρξης έστειλε μήνυμα σε όλες τις Ελληνικές πόλεις και ζητούσε «Γην και Ύδωρ». Οι Έλληνες απάντησαν ΟΧΙ.

Θερμοπύλες

Το 480 π.Χ. ο τεράστιος Περσικός στρατός  πέρασε τη Μακεδονία, τα Τέμπη, τη Θεσσαλία, και πλησίασε τις Θερμοπύλες.

Το σχέδιο του Θεμιστοκλή ήταν οι Έλληνες να αντιμετωπίσουν τον περσικό στρατό στις Θερμοπύλες και τον περσικό στόλο στο Αρτεμίσιο.

Στις Θερμοπύλες 300 Σπαρτιάτες του Λεωνίδα, 400 Θηβαίοι και 700 Θεσπιείς αντιμετώπιζαν επιτυχώς τους Πέρσες επί 2 ημέρες.

Μετά ο προδότης Εφιάλτης έφερε τους Πέρσες στα νώτα των Ελλήνων με αποτέλεσμα να πέσουν όλοι ηρωικά στο πεδίο της μάχης και οι Πέρσες να περάσουν στα νοτιότερα.

Στο Αρτεμίσιο οι Πέρσες είχαν μεγάλες απώλειες αρχικά. Αλλά όταν οι Έλληνες έμαθαν ότι στις Θερμοπύλες εκρίθη η μάχη, αποσύρθηκαν και πήγαν στη Σαλαμίνα.

Σαλαμίνα, 480 π.Χ.

Κάποιοι  Έλληνες ναύαρχοι υπό τον Ευρυβιάδη ήθελαν η ναυμαχία να γίνει στον Ισθμό της Κορίνθου. Έτσι έφυγαν από το στόλο των Αθηναίων.

Ο Θεμιστοκλής ήθελε η ναυμαχία να γίνει στη Σαλαμίνα και με τέχνασμα κατάφερε να εγκλωβίσει τους Πέρσες εκεί.

Τα τεράστια, δυσκίνητα περσικά πλοία έπαθαν πανωλεθρία.

Πάνω από 200 περσικά πλοία χάθηκαν εκεί, οι Πέρσες υποχώρησαν πανικόβλητοι και ο Ξέρξης έφυγε βιαστικά για την Ασία φοβούμενος μήπως οι Έλληνες καταστρέψουν τη γέφυρα του Ελλησπόντου.

Πλαταιές – Μυκάλη. 27 Αυγούστου 479 π.Χ.

Μετά τη Σαλαμίνα υπήρξαν διαφωνίες, έριδες, εντάσεις μεταξύ των Ελληνικών πόλεων.

Ο Μαρδόνιος συγκέντρωσε στρατό και ιππικό στις Πλαταιές, γιατί θεώρησε ότι τον ευνοεί ο χώρος.

Όμως ο Παυσανίας όχι μόνο νίκησε αλλά διέλυσε τον περσικό στρατό και το ιππικό. Μάλιστα στη μάχη σκοτώθηκε και ο ίδιος ο Μαρδόνιος.

Την ίδια μέρα στη ναυμαχία της Μυκάλης  ο Αθηναϊκός στόλος, υπό την Ξάνθιππο, διέλυσε τον Περσικό στόλο και ουσιαστικά τερμάτισε τους μηδικούς πολέμους και την προσπάθεια των βαρβάρων να αλώσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σημασία

Οι πιο σοβαροί Ιστορικοί από όλες τις χώρες του κόσμου θεωρούν ότι πριν 2.500 χρόνια οι Έλληνες έσωσαν τον Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο Δυτικό πολιτισμό.

Οι νίκες των Ελλήνων στο Μαραθώνα και στη Σαλαμίνα έσωσαν όλη την Ευρώπη από τον εκβαρβαρισμό.

Λίγο μετά τα Περσικά οι Έλληνες είχαν το Χρυσό Αιώνα τους που δημιούργησε το θέατρο, την τραγωδία, την κωμωδία, την αρχιτεκτονική, τη Δημοκρατία, τη φιλοσοφία και πολλά ακόμη τα οποία μεταλαμπαδεύτηκαν στην Ευρώπη και αποτέλεσαν τη βάση του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Άρα πριν 2.500 χρόνια ένα μικρός λαός, οι Έλληνες, με ίδια γλώσσα, ίδια θρησκεία, ίδια ήθη και έθιμα, λειτούργησαν ως ακρίτες της Ευρώπης και την έσωσαν από τα στίφη των βαρβάρων.

Επίλογος

Οι Έλληνες, λαός εκ φύσεως φιλειρηνικός, πάντα υπέστησαν επιθέσεις από βαρβάρους και πάντα πολέμησαν υπέρ βωμών και εστιών.

Παρά τις εσωτερικές διαφωνίες τους, παρά την ύπαρξη κάποιων που αντικειμενικά βοηθούν τον εχθρό (πράγματα που βλέπουμε και σήμερα), τελικά νικούν τους βαρβάρους από το 490 π.Χ. μέχρι το 1940.

Αντίθετα κάποιοι νεοβάρβαροι έχουν ήδη δημιουργήσει πολλές εστίες πολέμου στα σύνορά τους, δεν ξέρουν από ειρήνη και ειρηνική συμβίωση των λαών, αλλά επιλέγουν τη συνεχή απειλητική δράση.

Αν χρειαστεί θα πάθουν και θα μάθουν στα πεδία των μαχών, όπως το έμαθε ο δικτάτορας Μουσολίνι.

Ας ευχηθούμε να πρυτανεύσει η λογική, ας ευχηθούμε η παγκόσμια κοινή γνώμη να ΜΗΝ επιτρέψει ένα νέο πόλεμο στην Ευρώπη, ας ευχηθούμε σε ένα μέλλον χωρίς πολεμικούς εξοπλισμούς αλλά με επενδύσεις στην υγεία, στην παιδεία, στη διατροφή, στην πρόοδο και την ανάπτυξη.

Το παραπάνω κείμενο είναι για να θυμίσει στους ανιστόρητους την λαμπρή ιστορία της Ελλάδας και των Ελλήνων, με γεγονότα που συνέβησαν τέτοιες μέρες πριν 2.500 χρόνια.

Κυτίνος Ευάγγελος

www.prevezanews.gr
Νεότερη Παλαιότερη