Η επιστράτευση σε τάγματα εργασίας – «Είκοσι Ηλικίες» (Αμελέ Ταμπουρλαρί)

Η επιστράτευση σε τάγματα εργασίας – «Είκοσι Ηλικίες» (Αμελέ Ταμπουρλαρί) | tovima.gr


Τον Μάιο του 1941 αμέσως μετά την κατάληψη της Ελλάδος και της Γιουγκοσλαβίας από τις φασιστικές και ναζιστικές δυνάμεις, 
η μονοκομματική κυβέρνηση της Τουρκίας με τη χρήση μυστικού διατάγματος επιστράτευσε τους 40.000 άνδρες των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων ηλικίας 18-45 ετών. Οι επιστρατευμένοι οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα εργασίας κατασκευής οδών, αεροδρομίων και κτιρίων, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, χωρίς να έχουν άδεια επίσκεψης στην Πόλη. Το γεγονός αυτό ονομάστηκε «Είκοσι Ηλικίες» και δεν είναι γνωστά τα ακριβή κίνητρα και οι σκοποί του διωγμού αυτού. Το γεγονός ότι οι επιστρατευμένοι απoλύθηκαν με την αλλαγή της τροπής του Πολέμου (Νοέμβριος 1942) και οι έντονες φήμες που κυκλοφορούσαν στην Πόλη περί της μη επιστροφής τους δίνουν τη δυνατότητα διαφόρων ερμηνειών και το μέτρο να σχετίζεται με παρόμοια συμβάντα σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Οι ηλικιωμένοι είχαν σταλεί σε στρατόπεδα στην Ανατολική Θράκη ενώ οι νεότεροι σε διάφορες περιοχές στο εσωτερικό της Ανατολής.



from Πίσω στα παλιά https://ift.tt/32yLyp7
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη