Γαλλία – Charlie Hebdo: Ιστορική δίκη με 14 κατηγορούμενους για ισλαμική τρομοκρατία

Γαλλία – Charlie Hebdo: Ιστορική δίκη με 14 κατηγορούμενους για ισλαμική τρομοκρατία
Πέντε χρόνια από το αιματοκύλισμα στα γραφεία του εβδομαδιαίου σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo που χαρακτηρίζεται ως απαρχή κύματος ισλαμιστικής βίας με 250 δολοφονίες στη Γαλλία, ξεκίνησε η «ιστορική δίκη» με 14 κατηγορούμενους, εκ των οποίων αρκετοί ίσως να μην βρίσκονται εν ζωή.


To τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε έντονα την απόφαση για αναδημοσίευση των σκίτσων που σύμφωνα και με την 'Αγκυρα, προσβάλλουν τον Προφήτη Μωάμεθ.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν επιμένει πως «η σάτιρα δεν είναι λόγος μίσους» και αρνείται να καταδικάσει τα επίμαχα σκίτσα, όπως επισημαίνουν δημοσιεύματα. «Από την αρχή της Τρίτης Δημοκρατίας, υπήρξε ελευθερία βλασφημίας στη Γαλλία, η οποία συνδέεται με την ελευθερία της συνείδησης. Είμαι εδώ για να προστατεύσω όλες αυτές τις ελευθερίες», διαμήνυσε χαρακτηριστικά.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ έγραψε σε ένα τουίτ: «Πάντα Charlie».Στις 7 Ιανουαρίου 2015, ο Σαΐντ και ο Σερίφ Κουασί, οπλισμένοι με αυτόματα όπλα, εισέβαλαν στα γραφεία της Charlie Hebdo, τα σατιρικά σκίτσα της οποίας για τη φυλή, τη θρησκεία και την πολιτική δοκίμαζαν τα όρια αυτού που η κοινωνία θα μπορούσε να αποδεχθεί στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης».

Συνολικά δολοφονήθηκαν 12 άνθρωποι, στην επίθεση της 7ης Ιανουαρίου του 2015, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η Αλ Κάιντα καταδικάζοντας τα επίμαχα σατιρικά σκίτσα που πρόκειται να αναδημοσιευτούν.

14 φερόμενοι ως συνεργοί, τρεις από τους οποίους θα δικαστούν ερήμην και μπορεί να έχουν πεθάνει, αντιμετωπίζουν κατηγορίες οι οποίες περιλαμβάνουν χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και προμήθεια όπλων στους δράστες.
Στους κατηγορούμενους δεν περιλαμβάνονται η Χαγιάτ Μπουμεντιέν, σύντροφος του Αμεντί Κουλιμπαλί που πυροβόλησε και σκότωσε μία αστυνομικό και την επόμενη ημέρα τέσσερις Εβραίους σε ένα παντοπωλείο.

Ως συνεργοί φέρονται επίσης οι αδελφοί Μοχάμεντ και Μεχντί Μπελουσίν, που επίσης ταξίδεψαν σε περιοχές της Συρίας που τελούσαν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους μερικές ημέρες πριν από τις επιθέσεις και μπορεί να είναι νεκροί.

Η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου.

Πηγή:ΕΡΤ

Ανταπόκριση:Θωμαϊς Παπαϊωάννου

www.ert.gr


via ert.gr https://ift.tt/3gPFQnW
Νεότερη Παλαιότερη