Επίδομα 534 ευρώ: Νέα ρύθμιση για τους εποχικά εγραζόμενους, πώς θα πάρουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού

Photo: pexels

Επίδομα 534 ευρώ: Μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις θα κληθούν να υποβάλλουν οι εποχικά εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν σύμφωνα με πληροφορίες.

Ειδικότερα αναμένεται να δημοσιευθεί σχετική ΚΥΑ προκειμένου να πάρουν αποζημίωση ειδικού σκοπού οι εργαζόμενοι που εργάζονταν σε εποχικές επιχειρήσεις και έκλεισαν.

Οι εν λόγω εργαζόμενοι με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν παίρνουν αποζημίωση ειδικού σκοπού καθώς δεν μπορεί να ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους αφού οι επιχειρήσεις είναι κλειστές.

Έτσι εκατοντάδες επιχειρήσεις στον κλάδο, που έκλεισαν στις 30/09/2020, απέλυσαν το προσωπικό τους με αποτέλεσμα έως και σήμερα οι εργαζόμενοι αυτοί να μην έχουν πρόσβαση στην αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει σχετική ΚΥΑ σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι θα κληθούν να υποβάλλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους ως 534 ευρώ.

Παράλληλα σήμερα πιστώνεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού στους λογαριασμούς 28.997 δικαιούχων που έχουν υποβάλλει μονομερεις υπεύθυνες δηλώσεις.

Ειδικότερα αφορούν σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις των εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς σε επιχειρήσεις-εργοδότες τουριστικών λεωφορείων.

Οι μονομερεις υπεύθυνες δηλώσεις υποβάλλονται από εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις – εργοδότες κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων που δεν επαναλειτούργησαν.

Αν η δήλωση αφορά όλο το μήνα το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται στο ποσό των 534 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, η αποζημίωση υπολογίζεται αναλόγως των δηλωθέντων ημερών.

Η προθεσμία υποβολής μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων έληξε 30 Σεπτεμβρίου. Για τους εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις εργοδότες που δεν επαναλειτούργησαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020 υποβάλλεται μονομερής υπεύθυνη δήλωση από τον εργαζόμενο για κάθε μήνα, από 01/06/2020 και μέχρι 30/09/2020 εφόσον δεν έχει άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη. Μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις υπέβαλλαν:

- Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις εργοδότες που επαναλειτούργησαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020, για το χρονικό διάστημα από 01/06/2020 μέχρι την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους.

- Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις εργοδότες που επαναλειτούργησαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020 και επαναπροσλήφθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που λήγουν πριν τις 30/09/2020.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι εργαζόμενοι υποβάλλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις που καλύπτουν το χρονικό διάστημα α)από 01/06/2020 μέχρι την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους και β) από την ημερομηνία λήξης της ορισμένου χρόνου σύμβασης εργασίας τους και μέχρι την 30/9/2020, εφόσον δεν εργάζονται σε άλλον εργοδότη.

- Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις εργοδότες που επαναλειτούργησαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020, αλλά διέκοψαν οριστικά τις εργασίες τους, λόγω των συνεπειών του φαινομένου του κορωνοϊού COVID – 19, πριν το πέρας της τουριστικής περιόδου, προβαίνοντας σε καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, (ανεξάρτητα από το αν τέθηκαν ή όχι σε αναστολή από τον εργοδότη τους).

Σε αυτήν την περίπτωση, οι εργαζόμενοι υποβάλλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις που καλύπτουν το χρονικό διάστημα α)από 01/06/2020 μέχρι την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους και β) από την ημερομηνία καταγγελίας της σύμβασης εργασίας τους και μέχρι την 30/9/2020, εφόσον δεν εργάζονται σε άλλον εργοδότη.



via Ειδησεις https://ift.tt/340PUHh

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη