Νίκος Πάπουτσας: Νοσταλγώντας την αληθινή πολιτική


Είναι γεγονός πως για να λειτουργήσει ορθά ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να υπάρχει μια αμφίδρομη και διαρκής αλληλεπίδραση της με την κυβέρνηση της χώρας. 

Ταυτόχρονα, για μεγάλα και σοβαρά ζητήματα οι πολίτες οφείλουν να ανατροφοδοτούν τους αυτοδιοικητικούς με την αντίληψη και τις προτιμήσεις της κοινωνίας για τα θέματα αυτά. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη για το κοινωνικό σύμφωνο, οι αποφάσεις να λαμβάνονται πάντοτε με γνώμονα το όφελος της κοινωνίας και των πολιτών αφήνοντας κατά μέρος τυχόν μικροπολιτικά συμφέροντα. Άλλωστε, οι κοινωνίες των πολιτών είναι που πρέπει να έχουν διάρκεια στο χρόνο και όχι κατ’ ανάγκη οι κομματικοί σχηματισμοί. 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Δήμο Λαμιέων αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας έχουμε γίνει μάρτυρες ενός παράλογου εσωτερικού πολέμου στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος μάλιστα έχει οδηγήσει σε μια πρωτοφανή πολιτική κρίση τον τόπο.

Μετανάστες εμφανίζονται χωρίς κανένας θεσμικός παράγοντας να γνωρίζει απολύτως τίποτα για την άφιξή τους και δομές φιλοξενίας σχεδιάζεται να επεκταθούν πιάνοντας δήθεν εξαπίνης τους τοπικούς άρχοντες. 

Ταυτόχρονα, δια των μέσων μαζικής ενημέρωσης της περιοχής, διεξάγεται ένας πόλεμος ανακοινώσεων που παραπληροφορεί τους πολίτες για τα τεκταινόμενα, φανερώνοντας την εγγενή αγωνία των υπευθύνων για να δικαιολογήσουν… τα αδικαιολόγητα!

Το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει δεν αφορά μόνο την παρουσία μεγάλου πλήθους προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή αλλά στο γεγονός πως ορισμένοι αποφασίζουν ερήμην της τοπικής κοινωνίας για το μέλλον της ίδιας της κοινωνίας! 

Δυστυχώς, ακόμα και ο Δήμαρχος της πόλης μας προσπαθεί να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί επικαλούμενος υπηρεσιακά έγγραφα αλλά και προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη για το ζήτημα της επέκτασης της δομής φιλοξενίας μεταναστών στις Θερμοπύλες. 

 Πολιτική όμως δεν ασκείται ούτε από τις υπηρεσίες ούτε από τη Δικαιοσύνη! 

 Πέρα όμως από αυτό, έχουμε από τη μια τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κι από την άλλη τον Δήμαρχο Λαμιέων να διατυπώνουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για τα αποφασισθέντα εις βάρος των πολιτών του Δήμου μας. 

 Και οι δύο, μέλη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, προσπαθούν να παράγουν πολιτική δια των μέσων μαζικής ενημέρωσης και όχι θεσμικά όπως ο ρόλος τους απαιτεί.

 Και οι δύο υποστηρίζουν διαφορετικά πράγματα για το ίδιο ζήτημα. Και οι δύο αλληλοαναιρούνται. Σίγουρα κάποιος από τους δύο ψεύδεται. Αυτό δεν είναι άσκηση πολιτικής, είναι απλώς ένας αγώνας επικυριαρχίας του Εγώ τους! 

 Πολιτική, θυμίζουμε προς πάσα κατεύθυνση, είναι η τέχνη της διακυβέρνησης και όχι το κρυφτούλι όταν το βάρος της ευθύνης είναι μεγάλο.

 Δυστυχώς, στη Λαμία έχουμε πάρα πολλά χρόνια, δεκαετίες ολόκληρες ίσως, να θαυμάσουμε πολιτικούς άντρες με σθένος, με όραμα και με ορμή προς δημιουργία, πολιτικούς που να μπορούν πράγματι να αναλάβουν τη γεμάτη ευθύνες καρέκλα του Δημάρχου με θάρρος. 

 Ο χαρτοπόλεμος των ανακοινώσεων των τελευταίων ημερών που γίνεται απλώς και μόνο για να ρίξει στάχτη στα μάτια των συμπολιτών μας δεν είναι άσκηση πολιτικής αλλά μικροπολιτικής και φανερώνει την ένδεια του πολιτικού προσωπικού. 

 Δυστυχώς, είναι πιθανόν πως αυτή η αδυναμία θα φέρει τον τόπο μας προ τετελεσμένων γεγονότων που δύσκολα θα μπορέσουν να ανατραπούν. 

 Η Λαμία μας δεν είναι τόπος πειραμάτων, είναι ο τόπος που ζούμε και δεν επιτρέπεται να τον αφήσουμε στην τύχη του! 

 Νίκος Ε. Πάπουτσας 

 Δικηγόρος / Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Λαμιέων
Νεότερη Παλαιότερη