Κύπρος - Κατεχόμενα: Στις κάλπες σήμερα οι Τουρκοκύπριοι – Μάχη μεταξύ Ακιντζί και Τατάρ

Eurokinissi

Στις κάλπες από τις 08:00 το πρωί προσέρχονται σήμερα Κυριακή οι Τουρκοκύπριοι στα κατεχόμενα προκειμένου να εκλέξουν το νέο τους ηγέτη.

Υπολογίζεται ότι 198.867 ψηφοφόροι – 22.000 περισσότεροι απ' ό,τι προ πενταετίας – έχουν δικαίωμα ψήφου στη δέκατη κατά σειρά αναμέτρηση για την ανάδειξη του ηγέτη των κατεχομένων με τις κάλπες να κλείνουν στις 18:00 τοπική ώρα. Ανά επαρχία, στη Λευκωσία ψηφίζουν 63.842 ψηφοφόροι, στην Αμμόχωστο, 49.958, στην Κερύνεια 42.773, στη Μόρφου 15.016, στο Τρίκωμο 20.419 και στη Λεύκα 6.858 ενώ τέσσερις κομματικοί και επτά ανεξάρτητοι υποψήφιοι διεκδικούν τις ψήφους, οι Μουσταφά Ακιντζί, Κουτρέτ Οζερσάι, Σερντάρ Ντενκτάς, Αλπάν Ουζ, Μουσταφά Ουλάς, Αρίφ Σαλίχ Κίρνταγ, Αχμέτ Μποράν, Ερσίν Τατάρ, Τουφάν Έρχουμαν, Ερχάν Αρικλί και Φουάτ Τσινέρ.

Ωστόσο, η μάχη αναμένεται να επικεντρωθεί, όπως προβλέπουν αναλυτές, μεταξύ του νυν ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ακιντζί, του προερχόμενου από το Κόμμα Εθνικιστικής Ενότητας και υποστηριζόμενου από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «πρωθυπουργού» των κατεχομένων Τατάρ και του Έρχουμαν.

Η Άγκυρα παρείχε στήριξη στον Τατάρ με το άνοιγμα μέρους της παραλίας της κλειστής πόλης των Βαρωσίων,, την επαναλειτουργία αγωγού μεταφοράς νερού, έργο το οποίο αποζητούσαν και ανέμεναν εδώ και πολύ καιρό οι Τουρκοκύπριοι.

Ο Τατάρ, ο οποίος παρέστη στο σόου για το άνοιγμα μέρους της περιφραγμένης πόλης του Βαρωσίου, αντέδρασε – όπως και η Άγκυρα- στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που καλεί σε αναίρεση καλώντας το «να δει τις πραγματικότητες στην Κύπρο».

Από την πλευρά του ο Ακιντζί δήλωσε παραμονές της αναμέτρησης ότι δέχθηκε απειλές από τις τουρκικές Αρχές να αποσυρθεί από την κούρσα, σημειώνοντας σύμφωνα με την Ahval ότι «υπάρχουν κάποιες ομάδες που έχουν στενές σχέσεις και είναι πιστές σε αυτούς που κυβερνούν την Τουρκία. Έλαβα μήνυμα μέσω του γραμματέα μου ότι θα ήταν καλύτερα για την οικογένεια και τους οικείους μου να μην συμμετάσχω στις "εκλογές"». Η τουρκική «πρεσβεία» στα κατεχόμενα απάντησε χαρακτηρίζοντας «εκτός πραγματικότητας» τις αιτιάσεις του Ακιντζί.

Το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» στα κατεχόμενα κάλεσε εκ νέου τους ψηφοφόρους να σεβαστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να προσέλθουν στις κάλπες με μάσκες και τηρώντας το social distancing. Ο νέος ηγέτης των κατεχομένων εκλέγεται με απλή πλειοψηφία και αν δεν συγκεντρώσει κάποιος από τους υποψηφίους το 50% + 1 ψήφο, τότε θα διεξαχθεί β' γύρος την ερχόμενη Κυριακή 18 Οκτωβρίου.



via Ειδησεις https://ift.tt/3nFnSZF

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη