«Πόλεμος» στη Βουλή για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που ευνοούν τους χρυσαυγίτες

Eurokinissi

«Πόλεμος» στη Βουλή για τον Ποινικό Κώδικα. Δεν έλειψαν οι αλληλοκατηγορίες. Αφορμή αποτέλεσε η επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει τον Ποινικό Κώδικα το 2019. Οι αλλαγές αυτές φαίνεται ότι δεν  στερούν τα πολιτικά δικαιώματα από τους καταδικασμένους χρυσαυγίτες, αν προηγουμένως η σχετική απόφαση δεν είναι αμετάκλητη. «Αντί να κάνετε αυτοκριτική, ζητάτε και τα ρέστα» είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση. 

Μετά από σχεδόν δύο ώρες διαξιφισμών, τη λύση έδωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, που ξεκαθάρισε πως όταν έρθει η ώρα θα υπάρξουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στη νομοθεσία προκειμένου οι καταδικασμένοι να μην μπορέσουν να είναι ξανά υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές.

Αρχικά, το θέμα έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση να καταθέσει τροπολογία για λύσει το θεσμικό πρόβλημα που έχει προκύψει.

ΚΚΕ: Είναι υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ

«Είναι υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ που τον Ιούνιο του 2019 έφτιαξε νέο Ποινικό Κώδικα και άλλαξε τις ποινές διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για να πέσουν στα μαλακά οι χρυσαυγίτες», απάντησε ενοχλημένος ο Μ. Συντυχάκης του ΚΚΕ, με τον Γ. Καμίνη του ΚΙΝΑΛ να προσθέτει: «Υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας, είναι ανεπίτρεπτα αυτά».

Θεοδωρικάκος σε Ραγκούση: Αντί να κάνετε αυτοκριτική, ζητάτε και τα ρέστα

«Ο κ. Ραγκούσης θέλησε, προτού καν ολοκληρωθεί από το δικαστήριο η πλήρης εικόνα απονομής των ποινών, να κάνει συνδικαλισμό, πολύ κακού επιπέδου με πολύ πρόχειρο και επιπόλαιο τρόπο, έχοντας προφανώς ανάγκη πρόκλησης εντυπώσεων», απάντησε αρχικά ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, και πρόσθεσε: «Να θυμίσουμε στους Ελληνες ότι ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία μετέτρεψε τις ποινές. Και αντί να κάνετε την αυτοκριτική σας, ζητάτε τα ρέστα σήμερα; Πόσο θράσος;».

Ραγκούσης: Η επιστημονική επιτροπή που επεξεργάστηκε το ζήτημα θεώρησε ότι είναι θέμα εκλογικής διαδικασία

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε και πάλι ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος κατηγόρησε την παρούσα κυβέρνηση πως δεν έκανε την επίμαχη αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα που η ίδια έφερε στη Βουλή και επιχειρώντας να δικαιολογήσει το κόμμα του για την αλλαγή που επέφερε σημείωσε: «Η επιστημονική επιτροπή που επεξεργάστηκε το ζήτημα θεώρησε ότι είναι θέμα εκλογικής διαδικασίας! Σήμερα υπάρχει δυνατότητα ομόφωνα να διατρανώσουμε και να επιβεβαιώσουμε την ενότητά μας απέναντι στο εγκληματικό αυτό φαινόμενο. Αν δεν αλλάξει στάση η κυβέρνηση, θα μείνει το ερώτημα γιατί σήμερα το Κοινοβούλιο δεν συμπεριέλαβε διάταξη για στέρηση δικαιωμάτων των εγκληματιών».

Μπουγάς σε Ραγκούση: Είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτή την εξέλιξη

Μέσα σε στιγμές έντασης, ο κ. Θεοδωρικάκος πήρε εκ νέου τον λόγο και διάβασε το άρθρο 51 του Συντάγματος που κάνει λόγο για ανάγκη αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για σειρά εγκλημάτων.
«Μαζέψτε τις συνδικαλιστικές σας απόψεις έχετε μείνει μόνοι σας», σημείωσε με νόημα, με τον Γ. Μπούγα της ΝΔ να προσθέτει: «Είστε αποκλειστικά και πλήρως υπεύθυνοι για αυτή την εξέλιξη. Στο ποινικό μας σύστημα η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων προβλεπόταν ως παρεπόμενη ποινή». «Κ. Θεοδωρικάκο, ζητήστε να σας ενημερώσουν ότι όταν πρόκειται για ρύθμιση του Συντάγματος, βάσει ειδικής διάταξης η εκλογική νομοθεσία μπορεί και να ισχύσει αναδρομικά! Θέλετε λοιπόν ή όχι σήμερα να στείλει το Κοινοβούλιο μήνυμα;», είπε ο κ. Ραγκούσης.

Λιβάνιος: «Θα γίνουν τροποποιήσεις για να μην κατέβουν στις εκλογές»

«Βρισκόμαστε σε γκρίζα ζώνη και πρέπει να γίνει εξαντλητική καταγραφή των ποινών για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Αν μπορούν σε 3 ώρες να το κάνουν, ας το κάνουν! Αυτό που λέμε είναι ότι αυτή η απαράδεκτη αφαίρεση της ποινής πολιτικών δικαιωμάτων δεν μπορούμε να το αλλάξουμε αναδρομικά!», είπε ο κ. Λιβάνιος, ο οποίος στη συνέχεια ωστόσο τόνισε πως η κυβέρνηση θα εξετάσει την επίμαχη καταγραφή και «όταν έρθει η ώρα», καθώς «δεν θα γίνουν σύντομα εκλογές», θα υπάρξει και τροποποίηση στο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου οι καταδικασμένοι της Χρυσής Αυγής να μην έχουν δυνατότητα να κατέβουν στις εκλογές.

Πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕvia Ειδησεις https://ift.tt/3jHU1h3
Από το Blogger.