Ακσόι κατά Δένδια: Γελοίοι οι ισχυρισμοί για τα Βαρώσια, δεν πιάνουν οι απειλές

Ακσόι κατά Δένδια: Γελοίοι οι ισχυρισμοί για τα Βαρώσια, δεν πιάνουν οι απειλές

Σκληρή ανακοίνωση κατά του Νίκου Δένδια από τον Εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, με αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος ο Ελληνας ΥΠΕΞ.

Ο Ακσόι χαρακτηρίζει αβάσιμες τις δηλώσεις Δένδια, τονίζοντας πως: "Οι διερευνητικές συνομιλίες σταμάτησαν το 2016 κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας. Ο ισχυρισμός ότι για αυτό ευθύνεται η Τουρκία έχει ως στόχο να παραπλανήσει το κοινό".

Στη συνέχεια κάνει αναφορά στα Βαρώσια, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως "είναι γελοίοι οι ισχυρισμοί ότι οι άνθρωποι που κολυμπούν στην περιοχή παραβιάζουν τη διεθνή ασφάλεια και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

Ν. Δένδιας: Η Τουρκία καλείται να αποδείξει ότι επιδιώκει ειλικρινά τον διάλογο

«H Τουρκία καλείται να αποδείξει ότι εννοεί αυτά που λέει και ότι επιδιώκει ειλικρινά τον διάλογο, δηλαδή εγκαταλείπει τις παράνομες ενέργειές της, εκβιασμούς και απειλές», επισημαίνει ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».

Παράλληλα, υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα «δεν μπορεί να είναι ούτε στιγμιαία ούτε μονοδιάστατη, πρέπει να είναι γενική και διαρκής».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο κ. Δένδιας, η Ελλάδα υποδέχθηκε ως ένα πρώτο βήμα προς την αποκλιμάκωση την απόσυρση του Όρουτς Ρέις, ενώ «μένει να φανεί αν η προσωρινή διακοπή των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο θα γίνει μόνιμη».

«Ωστόσο, η απόφαση για μερικό άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων, κατά κατάφωρη παράβαση των ψηφισμάτων του ΣΑΗΕ, αλλά και οι Navtex που εξέδωσαν για ασκήσεις ανήμερα την 28η Οκτωβρίου, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση», τονίζει χαρακτηριστικά. «Τέτοιου είδους προκλήσεις δυναμιτίζουν το κλίμα σε μία κρίσιμη περίοδο. Εμείς επιδιώκουμε τον διάλογο, ωστόσο η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις πράξεις της τουρκικής πλευράς».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει πως η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι προσβλέπει στην έναρξη των διερευνητικών επαφών. «Ο επόμενος γύρος θα γίνει στην Τουρκία που θα πρέπει να προτείνει και ημερομηνίες».

«Έχουμε καταστήσει εξίσου σαφές ότι η επανέναρξη του διαλόγου θα γίνει στο σαφώς οριοθετημένο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που διακόπηκαν με ευθύνη της Τουρκίας το 2016. Δηλαδή επί της μοναδικής μας διαφοράς: της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ», τονίζει και προσθέτει ότι αυτό καταγράφηκε στα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής όπου για πρώτη φορά που σε ένα επίσημο έγγραφο της Ε.Ε. αναφέρεται με τόσο κατηγορηματικό τρόπο στο αντικείμενο των διερευνητικών επαφών.

Ερωτηθείς σχετικά με πιθανή συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, ο κ. Δένδιας υπενθυμίζει ότι πραγματοποίησε σύντομη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του στην Μπρατισλάβα, όμως για να υπάρξει διμερής συνάντηση θα χρειαστεί να γίνουν ακόμα κάποια βήματα, ενώ προσθέτει πως αυτή τη στιγμή προέχει η έναρξη των διερευνητικών.



via Ειδησεις https://ift.tt/3jR0oyq

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη