Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ερντογάν: «Πάμε για πικνίκ ...στα κλειστά Βαρώσια»

pixabay

Την πρώτη επίσκεψή του στην Άγκυρα, μετά την εκλογή του στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων πραγματοποίησε ο Ερσίν Τατάρ, o οποίος αφού επισκέφθηκε το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η δήλωση Ερντογάν ότι «στο σημείο που βρισκόμαστε, η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό είναι χάσιμο χρόνου» για να απαντήσει ο κ. Τατάρ ότι η «πενταμερής διάσκεψη που προτείνει η Τουρκία είναι η τελευταία ελπίδα».

Τις εντυπώσεις έκλεψε το ειρωνικό σχόλιο του Ερντογάν για τα Βαρώσια, όταν ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί τα Κατεχόμενα στις 15 Νοεμβρίου, για να «ανταποδώσει την επίσκεψη» Τατάρ και να συμμετάσχει στα εγκαίνια νοσοκομείου κορονοϊού.

Στο σημείο αυτό είπε ο Ερντογάν: «Με την ευκαιρία αυτή είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε και κάτι ακόμα. Λέω ότι μπορούμε να κάνουμε πικνίκ στα κλειστά Βαρώσια. Υπάρχει κάποιος λόγος να μην το κάνουμε κύριε πρόεδρε;», με τον Τατάρ να απαντάει «Θεού θέλοντος». Τότε ο Ερντογάν ανέφερε: «Θα' ναι ωραία να κάνουμε εκείνη την ημέρα εκεί ένα πικνίκ. Το βλέπουμε στις οθόνες, θέλουμε να το ζήσουμε κιόλας».

Εξάλλου, οι δηλώσεις Ερντογάν και Τατάρ κατά κύριο λόγο επικεντρώθηκαν στο Κυπριακό, όπου ο Ερντογάν δήλωσε:

«Υπάρχουν ήδη δύο ξεχωριστοί λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη που έχουν ιδρύσει αυτοί οι λαοί στην Κύπρο. Σε αυτό το σημείο, πιστεύουμε ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων αποκλειστικά στη βάση της ομοσπονδίας θα ήταν χάσιμο χρόνου. Η επιθυμία της Τουρκίας για δίκαιη λύση στην Κύπρο είναι διαρκής. Όπως προστατεύουμε τα δικαιώματά μας στην υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο, εξακολουθούμε να προστατεύουμε τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού, που είναι οι από κοινού ιδιοκτήτης του νησιού.

Η αιτία για την τρέχουσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το δίδυμο Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων, που δεν έχει λάβει υπ' όψη τις προειδοποιήσεις μας και έχει αγνοήσει τις εποικοδομητικές προτάσεις μας από το 2003. Αυτό το παιχνίδι έχει πλέον τελειώσει, κάθε προσπάθεια στην περιοχή που δεν θα υπολογίζει την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους είναι καταδικασμένη».

Ο Τατάρ, τόνισε η Τουρκία είναι «αδελφή» και «μητέρα πατρίδα» και στη συνέχεια δήλωσε: «Η πρόταση της Τουρκίας για πενταμερή διάσκεψη στο Κυπριακό, είναι κατά την άποψή μας η τελευταία ευκαιρία. Κατά την άποψή μας, η πρόταση να συγκαλέσει και η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" μια διάσκεψη για να συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ρεαλιστική και εποικοδομητική.

Το ζήτημα των υδρογονανθράκων είναι μια δοκιμασία ειλικρίνειας για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Όσον αφορά τα Βαρώσια, το πρώτο βήμα σύμφωνα με τον οδικό χάρτη της κυβέρνησής μας ήταν το άνοιγμά τους».via Ειδησεις https://ift.tt/3kxhhif
Από το Blogger.