Αμερικανικές εκλογές 2020: Προβάδισμα Μπάιντεν - Οργή από Τραμπ, μηνύσεις και κατηγορίες για νοθεία

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εντείνεται η ένταση στις αμερικανικές εκλογές, καθώς ο Τζο Μπάιντεν πλησιάζει τους 270 εκλέκτορες, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ κατέθεσε μηνύσεις και ζητάει να σταματήσει η καταμέτρηση.

Οι αμερικανικές εκλογές εξελίσσονται σε «μάχη για γερά νεύρα» με το Τζο Μπάιντεν να διατηρεί το προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά να μην έχει συγκεντρώσει τους απαραίτητους εκλέκτορες, ώστε να εκλεγεί ως νέος πρόεδρος.

Μάλιστα, ο Δημοκρατικός υποψήφιος δήλωσε πως το προεκλογικό του επιτελείο παραμένει αισιόδοξο και πως αναμένει την καταμέτρηση όλων των ψήφων των προεδρικών εκλογών της Τρίτης.

«Κάντε υπομονή παιδιά. Οι ψήφοι καταμετρώνται και αισθανόμαστε πολύ καλά για το πού βρισκόμαστε» είπε ο Μπάιντεν σε tweet του.

«Να έχετε πίστη. Θα κερδίσουμε», τόνισε σε άλλη ανάρτησή του.

Επίσης, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, έχει συγκεντρώσει 264 εκλέκτορες έναντι των 214 του Ντόναλντ Τραμπ και χρειάζεται μόλις έξι για να αναδειχθεί νικητής.

Επιπλέον, διεύρυνε ελαφρά το προβάδισμά του επί του Ντόναλντ Τραμπ στη Νεβάδα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που ανακοίνωσε η Πολιτεία.

ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Photo: Associated Press

Με καταμετρημένο το 87% των ψήφων, ο Τραμπ συγκεντρώνει ποσοστό 48,5% και ο Μπάιντεν 49,5%, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research. Στην κομητεία Κλαρκ, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη πόλη, το Λας Βέγκας, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προηγείται με ποσοστό 53,1%, έναντι 45,2% για τον Ρεπουμπλικάνο απερχόμενο πρόεδρο

Στη Τζόρτζια, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, ο Τραμπ προηγείται με ποσοστό 49,5%, έναντι 49,2% του Μπάιντεν. Στην κομητεία Φούλτον, με πρωτεύουσα την Ατλάντα, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει ποσοστό 72,6%, έναντι 26,3% του Τραμπ.

Στη Βόρεια Καρολίνα, με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, ο Τραμπ παραμένει μπροστά με 50%, έναντι 48,6% του Μπάιντεν. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος διατηρεί το προβάδισμα και στην Πενσυλβάνια, με ποσοστό 50,3% έναντι 48,4% του Μπάιντεν, με καταμετρημένο το 92% των ψήφων.

Για την Αριζόνα, η επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου του Μπάιντεν, Τζεν Ο'Μάλεϊ Ντίλον, δήλωσε ότι ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να εκδοθούν τα τελικά αποτελέσματα, εκτιμώντας ότι η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων στην Πολιτεία αυτή ίσως είναι πολύ μικρή.

Υπενθυμίζεται, πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν εκλέγεται με βάση τις περισσότερες ψήφους, αλλά με βάση τους περισσότερους εκλέκτορες από κάθε Πολιτεία.

Τραμπ: Μηνύει εκλογικούς αξιωματούχους της Φιλαδέλφειας

Το προεκλογικό επιτελείο του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μήνυσε σήμερα την Εκλογική Επιτροπή της Κομητείας της Φιλαδέλφειας, ζητώντας κατεπείγοντα ασφαλιστικά μέτρα με στόχο την απαγόρευση καταμέτρησης ψήφων στις περιπτώσεις που Ρεπουμπλικάνοι παρατηρητές δεν είναι παρόντες, με βάση, όπως είπε, την νομοθεσία της πολιτείας της Πενσιλβανίας.

Το επιτελείο Τραμπ υποστήριξε ότι εκλογικοί αξιωματούχοι «αρνούνται σκοπίμως να επιτρέψουν κάθε εκπρόσωπο και παρατηρητή εκλογών του προέδρου Τραμπ και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος».

Η μήνυση κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Φιλαδέλφειας.

Έλεγχοι στα ταχυδρομεία για τις επιστολικές ψήφους

Ο δικαστής Έμετ Σάλιβαν, της Περιφέρειας της Κολούμπια, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υπογράψει διαταγή με την οποία θα απαιτεί να διενεργείται εξονυχιστικός έλεγχος, δύο φορές την ημέρα, στα ταχυδρομεία τα οποία εξυπηρετούν Πολιτείες οι οποίες παραλαμβάνουν επιστολικές ψήφους και μετά την ημερομηνία των εκλογών.

Ορισμένες Πολιτείες, όπως η Νεβάδα και τη Βόρεια Καρολίνα, βάση της νομοθεσίας τους, δέχονται και μετρούν τις ψήφους που φτάνουν τις επόμενες ημέρες.

Σε μια αγωγή που κατατέθηκε ωστόσο αναφέρεται ότι η Ταχυδρομική Υπηρεσία (USPS) παρέδωσε περίπου 150.000 ψηφοδέλτια την Τετάρτη. Από αυτά, περίπου 8-9.000 παραδόθηκαν μετά την Τρίτη, μολονότι είχαν ταχυδρομηθεί την Κυριακή.

Facebook: Διέγραψε σελίδα οπαδών του Τραμπ

Το Facebook διέγραψε σήμερα το βράδυ μια σελίδα σε αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που δημιούργησαν υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η οποία συγκέντρωσε πάνω από 365.000 μέλη σε μια μόλις μέρα, και στην οποία προωθούνταν ψευδείς ισχυρισμοί για τις αμερικανικές εκλογές της Τρίτης, με βίαιη ρητορική και καλέσματα για διαδηλώσεις με τον αβάσιμο ισχυρισμό ότι οι Δημοκρατικοί κλέβουν τις εκλογές.

Την ομάδα «Stop the Steal» (Σταματήστε την Κλοπή), η οποία καλούσε για "στρατιώτες στο πεδίο για την προστασία της ακεραιότητας των εκλογών», διαχειριζόταν η ομάδα δράσης «Trump for Women for America First». Αυτή η ομάδα οργάνωσε διαδηλώσεις ενάντια στα μέτρα κατά της εξάπλωσης της Covid-19 και υποστήριξε τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της εναντίον του πρότασης μομφής. Μέχρι να αφαιρεθεί αργά σήμερα, η σελίδα στο facebook προσέθετε 1.000 νέα μέλη κάθε 10 δευτερόλεπτα.

Αβάσιμοι και έωλοι ισχυρισμοί σχετικά με την ακεραιότητα των αμερικανικών εκλογών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδίδονται από τον Τραμπ και τους επίσημους λογαριασμούς υψηλόβαθμων και προβεβλημένων Ρεπουμπλικάνων και το hashtag #StopTheSteal κερδίζει δυναμική.

«Σε ευθυγράμμιση με τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνουμε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αυξημένης έντασης, αφαιρέσαμε την Ομάδα 'Σταματήστε την Κλοπή», ανέφερε σε ανακοίνωση μια εκπρόσωπος του Facebook Inc. "Η ομάδα δημιουργήθηκε για την απονομιμοποίηση της εκλογικής διαδικασίας και είδαμε ανησυχητικές παρακινήσεις για βία από ορισμένα μέλη της ομάδας», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος.

Το Twitter συνεχίζει να επισημαίνει ως αμφισβητούμενες και πιθανώς παραπλανητικές αναρτήσεις του μεγιστάνα προέδρου της χώρας στην μάχη του να κρατήσει τη θέση του στον Λευκό Οίκο. Νωρίτερα σήμερα η εταιρεία έπραξε το ίδιο σε tweet του Ρεπουμπλικάνου προέδρου που έλεγε: «Όποια ψήφος έφτασε μετά την ημέρα των εκλογών δεν θα μετρηθεί».

Πριν το facebook διαγράψει την ομάδα «Stop the Steal», η οποία ισχυρίζεται ότι «οι Δημοκρατικοί συνωμοτούν για να στερήσουν το δικαίωμα ψήφου και να ακυρώσουν τις ψήφους υπέρ των Ρεπουμπλικάνων» οι διαχειριστές της σελίδας έστειλαν mail στα νέα μέλη αυτής παραπέμποντας τους σε μια άλλη σελίδα να εγγραφούν «σε περίπτωση που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λογοκρίνουν αυτήν την ομάδα».

Οι ομάδες στο Facebook συνήθως δημιουργούνται ως φόρουμ χρηστών με κοινά ενδιαφέροντα, αλλά οργανώσεις παρατηρητών και ερευνητές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζουν ότι μπορεί αυτές να χρησιμοποιηθούν ως εστίες κομματικής πόλωσης και παραπληροφόρησης.



via Ειδησεις https://ift.tt/3501Qd2

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη