Αμερικανικές εκλογές 2020: Ακόμη δεν βγήκε Πρόεδρος - Κοντά σε νίκη ο Μπάιντεν

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Το θρίλερ των Αμερικανικών Εκλογών 2020 συνεχίζεται με τον Τζο Μπάιντεν, ωστόσο, να ηγείται της κούρσας και να χαράζει μονοπάτι για το Λευκό Οίκο. Δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων του αμερικανικού εκλογικού συστήματος, ωστόσο, μια ανατροπή υπέρ του Τραμπ δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν ηγείται στην κούρσα με 253 εκλέκτορες σε κάθε περίπτωση (264 σύμφωνα με όσους θεωρούν την Αριζόνα δεδομένη για τους Δημοκρατικούς αν και τις τελευταίες ώρες συρρικνώνεται το προβάδισμα και μικραίνει την ψαλίδα ο νυν πρόεδρος), με τον Ντόναλντ Τραμπ να ακολουθεί με 213. Δεδομένου ότι ο μαγικός αριθμός στο εκλεκτορικό κολλέγιο είναι 270 (και αν θεωρήσουμε ότι κέρδισαν την Αριζόνα οι Δημοκρατικοί), ο Μπάιντεν απέχει έξι εκλέκτορες από το Λευκό Οίκο. Ποιες πολιτείες μπορούν, λοιπόν, να ξεκλειδώσουν τη νίκη του;

Σύμφωνα με το CNN η νίκη στις αμερικανικές εκλογές 2020 θα παιχτεί στις εξής πολιτείες: Αλάσκα, Βόρεια Καρολίνα, Νεβάδα, Πενσιλβάνια, Αριζόνα και Τζόρτζια, με τις 4 τελευταίες να κρίνονται ως σημαντικότερες για την εξέλιξη του αποτελέσματος.

Με τον Μπάιντεν να σημειώνει σημαντικές νίκες στο Μίσιγκαν και στο Ουισκόνσιν, εκπληρώνοντας την υπόσχεσή του να ανοικοδομήσει το «μπλε τείχος» των Δημοκρατικών στις μεσοδυτικές πολιτείες που είχε αλώσει ο Τραμπ το 2016, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ απέχει 6 εκλέκτορες από το Λευκό Οίκο.

Μετά από μια απογοητευτική βραδιά για τους Δημοκρατικούς την Τρίτη, όπου οι ελπίδες τους για μια εύκολη και ευρεία νίκη εξανεμίστηκαν, οι Ρεπουμπλικάνοι παρακολουθούν με ανησυχία και άγχος την εξέλιξη των αποτελεσμάτων καθώς η διαφορά μειώνεται στη Τζόρτζια, όπου το προβάδισμα του Τραμπ μειώθηκε στις 23.000 χθες και σήμερα στις 18.500. Ενώ ήταν σαφές ότι ο Μπάιντεν θα τα πήγαινε καλύτερα στη Τζόρτζια σε σχέση με προηγούμενους υποψηφίους των Δημοκρατικών, λόγω της τεράστιας συμμετοχής των μαύρων ψηφοφόρων από τα προάστια της Ατλάντα, λίγοι περίμεναν ότι η αναμέτρηση στη σταθερά, εδώ και χρόνια, ρεπουμπλικανική πολιτεία, την οποία κέρδισαν για τελευταία φορά οι Δημοκρατικοί το 1996, θα έφθανε σε αυτό το αποτέλεσμα.

Εντωμεταξύ, καθώς προχωρά η ενσωμάτωση των επιστολικών ψήφων στην Πενσιλβάνια, το προβάδισμα του Τραμπ μειώνεται δραματικά. Ανώτερη αξιωματούχος της εν λόγω πολιτείας δήλωσε χθες ότι θα χρειαστούν κάποιες μέρες προκειμένου να καταμετρηθεί το σύνολο της επιστολικής ψήφου.

Ενώ τα στρατόπεδα και των υποψηφίων στις αμερικανικές εκλογές 2020 εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την Πενσιλβάνια, ο Μπάιντεν έχει ακόμη και άλλες… εναλλακτικές για να οδηγηθεί στο Λευκό Οίκο. Αν καταφέρει και διατηρήσει το προβάδισμα σε Νεβάδα και Αριζόνα, όπου η καταμέτρηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, τότε θα συγκεντρώσει τις απαραίτητες 270 ψήφους που θα το δώσουν το εισιτήριο στο εκλεκτορικό κολλέγιο για να εκλεγεί 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αμερικανικές εκλογές 2020: Τα δύο σενάρια για νίκη Μπάιντεν

Αν η Αριζόνα με τους 11 εκλέκτορες καταλήξει οριστικά στον Μπάιντεν, χρειάζεται τη Νεβάδα (που έχει 6 εκλέκτορες) για να κερδίσει την προεδρία.

Ακόμη και να χάσει την Αριζόνα, πάντως, αν κερδίσει την Πενσιλβάνια, ο Μπάιντεν βγαίνει πρόεδρος.

Aπό την άλλη ο Τραμπ θα χρειαστεί να κερδίσει περισσότερες πολιτείες για να αναπληρώσει τη διαφορά στους εκλέκτορες.

Αριζόνα

Το προβάδισμα του Μπάιντεν στην Αριζόνα έχει περιοριστεί σε 60.000 ψήφους, την ώρα που χθες διατηρούσε προβάδισμα 90.000 ψήφων έναντι του Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικάνος εκλογολόγος Πολ Μπεντς της εταιρείας HighGround λέει ότι ο Τραμπ χρειάζεται το 57,6% των 470.000 ψήφων που απομένουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να καταμετρηθούν στην Αριζόνα για να επικρατήσει. «Και αυτό είναι σχεδόν ακριβώς το ποσοστό που πήρε στην πρώτη δόση των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν. Μπορεί να τα καταφέρει», είπε. Το καρδιοχτύπι για την Αριζόνα, επομένως, παραμένει.

Πενσιλβάνια Τραμπ 51,5%, Μπάιντεν 47,3%

Στην Πενσυλβάνια, έχει καταχωρηθεί το 86% των ψήφων, ενώ εκκρεμεί να καταχωρηθεί μεγάλος αριθμός επιστολικής ψήφου από τη Φιλαδέλφεια και τα προάστιά της καθώς και την κομητεία Αλεχενί, περιοχές πυκνοκατοικημένες και παραδοσιακά Δημοκρατικές. Υπολογίζεται ότι έχει καταχωρηθεί το 59% της επιστολικής ψήφου, ενώ εκκρεμεί η καταχώρηση 1,1 εκατ. ψηφοδελδτίων συμπεριλαμβανομένων 167.000 από τη Φιλαδέφλεια και 156.000 από το Αλεχενί.

Εντωμεταξύ στην Πενσιλβάνια εκκρεμούν να καταχωρηθούν οι επιστολικοί ψήφοι που φέρουν σφραγίδα με ημερομηνία έως τις 3 Νοεμβρίου και θα παραληφθούν από τα εκλογικά κέντρα εντός τριών ημερών. Η πλευρά Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι θα κινηθεί νομικά για να σταματήσει η καταμέτρηση των συγκεκριμένων ψηφοδελτίων.

Τζόρτζια: Τραμπ 49,6%, Μπάιντεν 49,2%

Την ώρα που η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων έφθανε το 90%) υπολογίζονταν ότι απομένουν 200.000 ψήφοι προς καταχώρηση, εκ των οποίων 40.000 με 50.000 πρώιμων ψήφων. Με βάση νεότερα δεδομένα, ωστόσο, μόλις 18.000 ψήφοι χωρίζουν πλέον τον Τραμπ, από τον Μπάιντεν. Η Τζόρτζια βγάζει 16 εκλέκτορες.

Βόρεια Καρολίνα Τραμπ 50,1%, Μπάιντεν 48,7%

Εχει ήδη καταμετρηθεί το 95% των ψήφων. Ο Τραμπ έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι του Μπάιντεν, ωστόσο έχει ήδη καταχωρηθεί το σύνολο των ψήφων των περισσοτέρων περιοχών που πρόσκεινται στους Δημοκρατικούς.

Αν το αποτέλεσμα είναι πολύ κοντά, μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες για να μάθουμε το νικητή, καθώς η Βόρεια Καρολίνα έχει δικαίωμα να καταχωρεί ψηφοδέλτια που έχουν ταχυδρομηθεί μέχρι τις 3 Νοεμβρίου και θα φθάσουν στα εκλογικά κέντρα μέχρι τις 12 Νοεμβρίου.

Νεβάδα Μπάιντεν 49,2%, Τραμπ 48,6%

Στη Νεβάδα έχει καταχωρηθεί το 86% των ψηφοδελτίων με τον Μπάιντεν να προηγείται.



via Ειδησεις https://ift.tt/32fFRwG

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη