Σαν σήμερα 29 Νοεμβρίου του 1964: Η τραγωδία στον Γοργοπόταμο που παραμένει στο σκοτάδι της ιστορίας

Σαν σήμερα το 1964 μια ξεχασμένη(;) νάρκη σκοτώνει 13 ανθρώπους

Στις 29 Νοεμβρίου του 1964 και εν μέσω τεταμένου πολιτικού κλίματος, διοργανώθηκε για πρώτη φορά από την κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου, επίσημη τελετή μνήμης για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Στο σημείο άρχισαν να συγκεντρώνονται από νωρίς χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως προσκείμενοι στην αριστερά για να τιμήσουν την ημέρα αντίστασης στον γερμανικό ζυγό. Τα Μέσα της εποχής κάνουν λόγο για 15 με 20 χιλιάδες ανθρώπους.

Ένας άνδρας από το συγκεντρωμένο πλήθος πάτησε μία αμερικανική νάρκη η οποία εξερράγη και σκόρπισε τον θάνατο. 13 άνθρωποι έπεσαν νεκροί, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί και πάνω από 50 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σοβαρά τραυματίες.


Τραυματίας στο καπώ αυτοκινήτου

Στο σημείο, επικρατεί το αδιαχώρητο. Λεωφορεία και αυτοκίνητα έχουν κατακλύσει την περιοχή. Εκτός από τους απλούς πολίτες και τα μέλη των αντιστασιακών οργανώσεων, παρευρέθηκε και κυβερνητική αντιπροσωπεία υπό τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Μιχάλη Παπακωνσταντίνου. Η εμφάνιση του υπουργού πυροδότησε το κλίμα και επικράτησε πανδαιμόνιο. Άρχισαν να τον αποδοκιμάζουν. Το γεγονός ότι η χωροφυλακή δεν επέτρεψε στις οργανώσεις να καταθέσουν στεφάνια, αφού δεν υπήρχαν στο επίσημο πρόγραμμα, άναψαν τα αίματα. Η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης και οι επίσημοι αποφάσισαν να αποχωρήσουν και γύρω στη 1.20, εγκατέλειψαν την περιοχή.

Στο σημείο, επικρατεί το αδιαχώρητο   

Ήταν λίγο πριν τη 1.30 το μεσημέρι, όταν σε μικρή απόσταση από το κενοτάφιο ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη. Επικράτησε χάος και το πλήθος άρχισε να τρέχει σε πανικόβλητη κατάσταση, θεωρώντας ότι η έκρηξη είναι πυροβολισμός από τους άνδρες της χωροφυλακής. Ωστόσο λίγο αργότερα και αφού τα πνεύματα ηρέμησαν, έγινε ο τραγικός απολογισμός. Τί ήταν όμως αυτή η ισχυρή έκρηξη;

Σύμφωνα με τις πηγές και τις έρευνες των αστυνομικών αρχών ένας άνδρας από το συγκεντρωμένο πλήθος πάτησε μία αμερικανική νάρκη η οποία εξερράγη και σκόρπισε τον θάνατο. 13 άνθρωποι έπεσαν νεκροί, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί και πάνω από 50 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σοβαρά τραυματίες. Το επίσημο πόρισμα των αρχών υιοθέτησε την εκδοχή του ατυχήματος από παλιά νάρκη που είχε τοποθετηθεί στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου και δεν είχε περισυλεγεί κατά την εκκαθάριση της περιοχής. Σύμφωνα με την 8μελή επιτροπή «ο μέγας αριθμός των θυμάτων οφείλεται αφ' ενός μεν εις τον εις την όλην περιοχήν παρατηρηθέντα συνωστισμόν, αφ' ετέρου δε εις το είδος της νάρκης: θραυσματοβόλος κατά προσωπικού». Το πόρισμα αμφισβητήθηκε από την αριστερά που έκανε λόγο για σχέδιο δολοφονίας. Ο Παύλος Πετρίδης θα γράψει στο βιβλίο του "Οι δίκες του Γοργοποτάμου" «Η ΕΔΑ αμφισβητώντας την εκδοχή του ατυχήματος δεν πήρε επίσημη θέση ενώ οι Θεοδωράκης και Κύρκος που επισκέφτηκαν, την επομένη, τον τόπο της τραγωδίας δήλωσαν ότι επρόκειτο για οργανωμένη δολοφονία».

Πρωτοσέλιδο της "Ελευθερίας"

Οι νεκροί 

Γεώργιος Γιαννακούλης 

Νικόλαος Δασόπουλος 

Κωνσταντίνος Κανιούρας 

Χρήστος Κεστίνης 

Κωνσταντίνος Λεμπέσης 

Κική Λιακοπούλου 

Κωνσταντίνα Μπότη 

Δημήτριος Μυλωνάς 

Ηρωδιών Παπαζαχαρίου 

Απόστολος Πολύμερος 

Ασημούλα Ραχιώτη 

Κωνσταντίνος Τσαρουχάς 

Δήμος Τσιντικίδης

Πρωτοσέλιδο της "Ελευθερίας"

Άρθρο της Καθημερινής 50 χρόνια πριν   

ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ: Δέκα τρεις νεκροί και 51 τραυματίαι είναι ο θλιβερός απολογισμός της τραγωδίας του Γοργοποτάμου. Ο εορτασμός της 21ης επετείου από της ανατινάξεως της γεφύρας υπό των εθνικών ανταρτικών δυνάμεων, εβάφη με αίμα Ελλήνων αξιωματικών, χωροφυλάκων, απλών πολιτών μεταξύ των οποίων και γυναικόπαιδα. Η πραγματογνωμοσύνη απέδειξεν ήδη ότι το δράμα οφείλεται εις την έκρηξιν μιας νάρκης, τοποθετημένης εις την περιοχήν κατά την διάρκειαν του πολέμου κατά των συμμοριτών. Η ανεύρεσις άλλων ναρκών, πλησίον της εκραγείσης, επιβεβαιώνει το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης. Το τραγικόν συμβάν έθεσεν εις δευτέραν μοίραν τα πρωτοφανή επεισόδια τα οποία εδημιούργησαν οι συρρεύσαντες εις τον Γοργοπόταμον χιλιάδες οπαδών της αριστεράς. 

Πράγματι προ και μετά την τελετήν, οι προσελθόντες επίσημοι αλλά και οι αξιωματικοί του στρατού και της χωροφυλακής απεδοκιμάσθησαν, εχλευάσθησαν, επροπηλακίσθησαν και μερικοί εξ αυτών εκακοποιήθησαν υπό των κομμουνιστών. Αυτός ούτος ο διοικητής της Στρατιάς αντιστράτηγος κ. Γουλγουντζής έγινεν επίσης στόχος των ύβρεων των οπαδών της άκρας αριστεράς. Υπολογίζεται ότι η ΕΔΑ ωργάνωσεν «εκδρομάς» εις Γοργοπόταμον περίπου 10.000 οπαδών της από πολλές πόλεις της Ελλάδος.


Πρωτοσέλιδο της "Ελευθερίας"

Για τα γεγονότα που ακολούθησαν την έκρηξη, συνελήφθησαν 18 άτομα, ανάμεσά τους ο στρατηγός Αυγερόπουλος του ΕΛΑΣ και ο στρατηγός Κοσίντας του ΕΔΕΣ. Οι κατηγορίες ήταν στάση, αντίσταση κατά της αρχής, περιύβριση αρχής, σωματικές βλάβες, πρόκληση σε διχόνοια κλπ. Στη δίκη που έγινε στη Λαμία στις 26 Μαΐου του 1965 καταδικάστηκαν από 7 μήνες μέχρι 3 χρόνια οι στρατηγός Γ. Αυγερόπουλος, στρατηγός Ν. Κοσίντας (του ΕΔΕΣ), Σ. Μπέκιος, Κ. Τσόπουλος, Άννα Σολωμού-Τεριακή, Χρ. Μιχαλόπουλος (δήμαρχος Δάφνης Αθηνών), Φ. Σπυράτου, Α. Περγαντάς, Κ. Βαρσάμης, Δ. Χριστόπουλος. Ε. Καρπέτας και Λ. Σωτηρόπουλος. Οι υπόλοιποι αθωώθηκαν.

πηγή: www.lifo.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη