Κορονοϊός: 69 νεκροί μόνο το Σαββατοκύριακο, ασφυκτιά το ΕΣΥ - «το 40% των διασωληνωμένων πεθαίνει»

INTIME

Μπορεί τα κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν χθες να έπεσαν κάτω από τα 2.000, ωστόσο η πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας και οι ΜΕΘ είναι η μεγαλύτερη από την αρχή της πανδημίας.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.914 κρούσματα, ωστόσο ο αριθμός που προκαλεί σοκ, για τα ελληνικά δεδομένα, είναι ο αριθμός των θυμάτων το τελευταίο 24ωρο. Συνολικά 35 άνθρωποι απεβίωσαν, με το σύνολο πλέον να ανέρχεται σε 784, ενώ αν βάλει κανείς και τους 34 θανάτους την προηγούμενη ημέρα, τότε φτάνουμε τους 69 σε ένα Σαββατοκύριακο.

Την ίδια ώρα, στις ΜΕΘ συνεχίζεται να υπάρχει έντονη πίεση, καθώς οι διασωληνωμένοι ολοένα και αυξάνονται. Έχουν φτάσει πλέον τους 228, με διάμεση ηλικία τα 66 έτη, όπου η πλειοψηφία (75%) είναι άνδρες. Από τους διασωληνωμένους, το 88,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Βασιλακόπουλος: Το 40% των διασωληνωμένων πεθαίνει

Αυτό που προκαλεί σοκ και ανησυχία, είναι το στατιστικό που έδωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μιλώντας στο Mega είπε πως από τους διασωληνωμένους με κορωνοϊό σε ΜΕΘ, το 40%-43% πεθαίνουν!

«Είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν όσο περισσότερες κλίνες εντατικής θεραπείας γίνεται, οι οποίες θα μείνουν παρακαταθήκη για την Ελλάδα. Όμως δεν αποτελεί λύση για την πανδημία να πούμε ότι έχουμε χιλιάδες κλίνες, είτε απλές είτε εντατικής θεραπείας», είπε, εξηγώντας ότι αν φτάναμε σε σημείο να χρησιμοποιηθούν όλες αυτές οι κλίνες θα είχαμε εκατόμβες νεκρών. «Πρέπει συνεπώς να σταματήσουμε την πανδημία και να μειώσουμε τον αριθμό των ασθενών», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτή τη στιγμή που το 62% των κλινών ΜΕΘ είναι ήδη κατειλημμένες, ενώ όπως εξηγεί καθηγητής εντατικής θεραπείας 4 στους 10 διασωληνωμένους δυστυχώς χάνουν την μάχη και φεύγουν από τη ζωή.

Τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και στην Αττική υφίστανται τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, με 75% και 67% πληρότητα αντίστοιχα. Πιέσεις δέχονται και οι απλές κλίνες κορωνoϊού, αφού οι νοσηλευόμενοι έφτασαν τις 2.059, σε σύνολο 4.452 διαθέσιμων κλινών. 



via Ειδησεις https://ift.tt/3eG5A6B

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη