Τηλεργασία: Τι αλλάζει απο την Παρασκευή με τα αυστηρότερα μέτρα

Τηλεργασία: Τι αλλάζει απο την Παρασκευή με τα αυστηρότερα μέτρα

Από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου όλες οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα θα πρέπει να έχουν συντάξει έκθεση με το προσωπικό που εργάζεται στην επιχείρηση και τους εργαζόμενους που εργάζονται εξ αποστάσεως.

Σε διαφορετική περίπτωση οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν το πρόστιμο των 3.000 ευρώ.

Η σύνταξη της έκθεσης από τις επιχειρήσεις κρίθηκε αναγκαία καθώς φαίνεται ότι πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν θέση σε καθεστώς τηλεργασίας το 50% των εργαζομένων που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά κάθε οργανισμός του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται από την Παρασκευή 13/11/2020, να διαθέτει ανά πάσα στιγμή, έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

Σημειώνοντας ότι οι έλεγχοι ήδη έχουν ενταθεί σημαντικά και θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό στο επόμενο διάστημα.

Οι επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι υποχρεωτική η τηλεργασία για το 50% του προσωπικού που μπορεί να εργαστεί εξ αποστάσεως και αν δεν το δηλώσουν υπάρχει πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα οι επιχειρήσεις - εργοδότες που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, υποχρεούνται, για τον μήνα Νοέμβριο, να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να προαναγγείλουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την εξ αποστάσεως εργασία ποσοστού 50% των εργαζομένων τους, για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, πριν την έναρξη της εργασίας τους, συμπληρώνοντας το Έντυπο 4.1 «ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ» της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11-3-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α' 76).

Σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης υποβολής του εντύπου επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ στην επιχείρηση - εργοδότη, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Διαβάστε επίσης

Τι αλλάζει στο SMS στο 13033 μετά τις ανακοινώσεις Χαρδαλιά για απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ

Τι αλλάζει απο την Παρασκευή στη σωματική άσκηση

Χαρδαλιάς: Τέλος στο ψάρεμα και το κυνήγι (vid)



via Ειδησεις https://ift.tt/3pj8Cmf

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη