Ηνίοχος των Δελφών: Ήξερες ότι....

 


Ήξερες ότι πολλά ιστορικά και αρχαιολογικά ερωτήματα απαντώνται τα τελευταία χρόνια χάρη στην εφαρμογή θετικών και φυσικών επιστημών, με τεχνικές αναλύσεις και εξετάσεις;

Ο Ηνίοχος των Δελφών είναι ένα από τα σημαντικότερα γλυπτά της αρχαίας ελληνικής τέχνης και από τα ωραιότερα παραδείγματα του λεγόμενου «αυστηρού ρυθμού». Ανατέθηκε στους Δελφούς από τον Πολύζαλο, τύραννο της Γέλας, μάλλον για τη νίκη του σε αρματοδρομία το 478 ή το 474 π.Χ., και αποτελούσε τμήμα ενός συμπλέγματος, με τον Ηνίοχο, το τέθριππο και μία ή δύο ακόμη μορφές.


Ο Ηνίοχος είναι επίσης ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα χάλκινα γλυπτά της αρχαιότητας. Η διατήρησή του οφείλεται στο ότι το ανάθημα καταστράφηκε τον 4ο αι. π.Χ. από σεισμό και τα υπολείμματά του θάφτηκαν μέσα στο ιερό.

Τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος, του Μουσείου του Λούβρου και της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, υλοποιείται νέο πρόγραμμα μελέτης του Ηνιόχου, ώστε να απαντηθούν αρκετά άλυτα ερωτήματα για το σύμπλεγμα, αλλά και εν γένει για την αρχαία χαλκοπλαστική.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν, μεταξύ άλλων, ενδοσκοπική εξέταση του γλυπτού με βιντεοσκόπιο για τη διερεύνηση των τεχνικών κατασκευής και συγκόλλησης, εξέταση της εξωτερικής επιφάνειας με φορητή συσκευή Φασματοσκοπίας Ακτινών Χ-Φθορισμού (XRF) και φασματοφωτόμετρου RAMAN για τη μελέτη της πολυχρωμίας, εξέταση με υπέρηχο για την ακριβή μέτρηση των διατομών των τοιχωμάτων του μετάλλου και εξέταση δειγμάτων για την ποιοτική και ποσοτική ανάλυση του κράματος του χαλκού.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος ελπίζουμε ότι ο Ηνίοχος θα έχει αποκαλύψει μερικά ακόμη από τα μυστικά του. Πηγή Delphi Culture 

 



via ORCHOMENOS-PRESS https://ift.tt/3eV22xD
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη