Μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού φοβούνται οι επιστήμονες στη Θεσσαλονίκη

Photo: intime

Όπως ανέφερε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, παρατηρείται τουλάχιστον υπολογιστικά μια αύξηση της εγγενούς μεταδοτικότητας του ιού κατά περίπου 10% στη Θεσσαλονίκη κι αυτό συνάδει με ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού το οποίο φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικό στο εργαστήριο.

«Κι εμείς το βλέπουμε να συμβαίνει και στους υπολογισμούς σε σχέση με τη μεταδοτικότητα του ιού στην κοινότητα την ελληνική» πρόσθεσε. Είπε επίσης ότι στο εξωτερικό έχει απομονωθεί η μετάλλαξη του ιού στο εργαστήριο και εργαστηριακά φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικό.

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ακόμα ότι το κρίσιμο αυτή τη στιγμή είναι η πίεση στο σύστημα υγείας το οποίο πρέπει να ενδυναμωθεί άμεσα ενώ εκτίμησε ότι βρισκόμαστε σε μια φάση σταθεροποίησης σε υψηλά επίπεδα.

Από την πλευρά του ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής τόνισε ότι η μορφή που πήρε η επιδημία στη βόρεια Ελλάδα έχει να κάνει με το ότι βρεθήκαμε σε ένα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο μαζί με τις πρώτες μεταβολές της θερμοκρασίας.

Πρόσθεσε ότι οι μεταλλάξεις έχουν εντοπισθεί από τον Φεβρουάριο σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και τη χώρα μας στα στελέχη του ιού τα οποία απομονώνονται γεγονός που δείχνει ότι έχει προσαρμοστεί στον ανθρώπινο οργανισμό και μπορεί να μεταδίδεται πιο εύκολα.



via Ειδησεις https://ift.tt/3knaxTh

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη