Εμβόλιο κατά του κορονοϊού: Τα deal της Pfizer και οι δόσεις που θα πάρουν Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ

Photo: pexels

Κορονοϊός - Εμβόλιο: Τα νέα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer Inc. και της BioNTech SE δημιούργησαν χαμόγελα καθώς αποδείχθηκε καλύτερο από το αναμενόμενο για την προστασία ανθρώπων από την πανδημία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι έτοιμες να λάβουν τις πρώτες δόσεις του πειραματικού εμβολίου για τον κορονοϊό και πλέον, οι ρυθμιστικές αρχές εργάζονται για να επιταχύνουν τον έλεγχο ασφαλείας και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Όπως ανακοινώθηκε, το εμβόλιο αποδείχθηκε πάνω από 90% αποτελεσματικό στα πρώτα 94 άτομα που μολύνθηκαν από τον νέο κορονοϊό και ανέπτυξαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα, όπως ανέφεραν οι εταιρείες τη Δευτέρα.

Μάλιστα, Pfizer και BioNTech έχουν συνάψει συμφωνία για 100 εκατομμύρια δόσεις με τις ΗΠΑ και διπλάσιες με την ΕΕ, με οψιόν για αγορά επιπλέον 100 εκατομμυρίων. «Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να το διανείμουμε με δίκαιο τρόπο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγούρ Σαχίν, σε συνέντευξή του.

Αναλυτικά τα deal για το εμβόλιο

- Ευρωπαϊκή Ένωση: 200 εκατ. δόσεις (οψιόν: 100 εκατ.)
- Ιαπωνία: 120 εκατ. δόσεις
- ΗΠΑ: 100 εκατ. δόσεις (οψιόν: 500 εκατ.)
- Ηνωμένο Βασίλειο: 30 εκατ. δόσεις

Εξάλλου, Pfizer και BioNTech αναμένουν ότι θα έχουν 50 εκατ. δόσεις του εμβολίου φέτος και 1,3 δισ. το 2021. Η Pfizer δήλωσε ότι θα υποβάλει το εμβόλιο στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για έκτακτη άδεια, μόλις λάβει κατά μέσο όρο δύο μήνες δεδομένων παρακολούθησης σχετικά με την ασφάλεια, κάτι που θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ξεκίνησε ήδη κυλιόμενη ανασκόπηση του πειραματικού εμβολίου τον περασμένο μήνα.

Φον ντερ Λάιεν: Συμβόλαιο για 300 εκατ. δόσεις

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα ενθαρρυντικά νέα που προήλθαν από τις εταιρείες Pfizer και BioNTech όσον αφορά στην ανάπτυξη και διανομή του εμβολίου.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν θα υπογράψει συμβόλαιο μαζί τους για να προμηθευτεί έως και 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου. «Υπέροχα νέα από Pfizer & την BioNTech Group σχετικά με τα επιτυχή αποτελέσματα της τελευταίας κλινικής δοκιμής για εμβόλιο του COVID19. Η ευρωπαϊκή επιστήμη λειτουργεί», αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter.

Πού θα παραχθούν τα εμβόλια για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε παλαιότερη ανακοίνωση, η Pfizer είχε γνωστοποιήσει την ολοκλήρωση των διερευνητικών συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προτεινόμενη προμήθεια 200 εκατ. δόσεων του ερευνητικού υποψήφιου mRNA εμβολίου BNT162 κατά του κορονοϊού στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), με δυνατότητα προμήθειας επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων.

«Υπό την προϋπόθεση της κλινικής επιτυχίας, και εφόσον ληφθεί άδεια από τις κανονιστικές αρχές, οι παραδόσεις των εμβολίων θα ξεκινήσουν έως το τέλος του 2020. Οι εταιρείες εισέρχονται πλέον σε στάδιο συμβατικών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σημείωνε η ανακοίνωση.

«Η προτεινόμενη συμφωνία προμήθειας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αρχική παραγγελία δόσεων εμβολίου στην ιστορία της Pfizer και της BioNTech έως τώρα. Οι δόσεις του εμβολίου για την Ευρώπη θα παραχθούν στις μονάδες παραγωγής της BioNTech στη Γερμανία, καθώς και στη μονάδα παραγωγής της Pfizer στο Βέλγιο. Εάν ληφθεί έγκριση για το υποψήφιο εμβόλιο BNT162b2 από τις κανονιστικές αρχές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ηγηθεί των διαδικασιών κατανομής των δόσεων του εμβολίου μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.».

«Η αναμενόμενη συμφωνία της Pfizer και της BioNTech με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου προς τον κοινό στόχο μας, που δεν είναι άλλος από το να μπορούμε να διαθέσουμε εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της νόσου COVID-19 στους ευπαθείς πληθυσμούς πριν από το τέλος του έτους. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δέσμευση και την εμπιστοσύνη, που δείχνει στις προσπάθειες ανάπτυξης που καταβάλλουμε», είχε δηλώσει ο Αλβέρτος Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.

«Έχουμε ενεργοποιήσει την αλυσίδα εφοδιασμού μας, κυρίως τη μονάδα μας στο Βέλγιο, και έχουμε αρχίσει ήδη τις διαδικασίες παραγωγής, ώστε το εμβόλιό μας να είναι διαθέσιμο το συντομότερο δυνατό, εφόσον οι κλινικές μελέτες μας αποδειχθούν επιτυχείς και ληφθεί έγκριση από τις κανονιστικές αρχές».

«Ως εταιρεία που ιδρύθηκε στην καρδιά της Ευρώπης, είμαστε ευτυχείς που ολοκληρώσαμε τις διερευνητικές συνομιλίες μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μεγαλύτερη αρχική παραγγελία στην ιστορία της εταιρείας μας έως τώρα. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, που θα συμβάλει στην εξάλειψη αυτής της πανδημίας στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η απόφαση αυτή καταδεικνύει ακόμα περισσότερο το πως η συνεργασία και η αλληλεγγύη μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε μια παγκόσμια υγειονομική κρίση ως διεθνής κοινότητα», είχε δηλώσει ο Ουγκούρ Σαχίν, M.D., συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BioNTech.

Διαβάστε επίσης:

Μόσιαλος για κορονοϊό: Αυτά είναι τα ερωτήματα για το εμβόλιο της Pfizer - «Πρόκειται για εντυπωσιακή ανακοίνωση»



via Ειδησεις https://ift.tt/3kgD2Sp

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη