Μικρή και πάλι η ανταπόκριση των Δήμων για τη διαμόρφωση των δασικών χαρτών - Πονοκέφαλος για το Υπουργείο

intime

Σύμφωνα με Εγκύκλιο που αναρτήθηκε, αν και ζητήθηκε από τους ΟΤΑ Α' βαθμού της Χώρας, τα όρια των περιοχών ώστε να αναμορφωθούν οι δασικοί χάρτες, η ανταπόκριση ήταν μικρή.

Πονοκέφαλος αποδεικνύεται τελικά η διαμόρφωση των δασικών χαρτών για το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Με δηλώσεις τους τόσο ο Υπουργός κ. Χατζηδάκης όσο και ο Υφυπουργός κ. Ταγαράς είχαν υποστηρίξει οτι ως το τέλος Φεβρουαρίου του 2021 θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες σε όλη την Ελλάδα και ως το τέλος του επόμενου έτους θα έχει κυρωθεί το 90% αυτών και θα απομένει μόνο η εκδίκαση των ενστάσεων και αντιρρήσεων.

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο που δημοσιεύτηκε ωστόσο, δεδομένης της μικρής ανταπόκρισης των Δήμων, καθώς και των αποκλίσεων που εντοπίστηκαν και σε μια προσπάθεια να μην γίνουμε και πάλι μάρτυρες προβλημάτων που θα ταλαιπωρήσουν τους πολίτες με ενστάσεις και αντιρρήσεις, αποφασίστηκε να εξαιρεθούν προσωρινά οι περιοχές που υποδείχθηκαν είτε με την προηγούμενη (2010) είτε με την παρούσα διαδικασία (2020), απο την θεώρηση και ανάρτηση των δασικών χαρτών, για να συμπληρωθούν λίγο αργότερα αφού εξασφαλιστεί ακριβής χωροθέτηση και ψηφιοποιημένη απεικόνιση των εκτάσεων.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην εν λόγω Εγκύκλιο:

Δεδομένης, της μικρής ανταπόκρισης των ΟΤΑ, καθώς και των αποκλίσεων που εντοπίζονται στα υποδειχθέντα όρια και προς αποφυγή των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν κατά το παρελθόν, και της επακόλουθης άσκοπης ταλαιπωρίας πολιτών και υπηρεσιών μέσω υποβολής (ατελώς) αντιρρήσεων, συνδυαστικά με τις ειδικότερες διατάξεις της παρ. 3 αρθ. 23 ν. 3889/2010, κρίνεται σκόπιμο οι περιοχές που υποδείχθηκαν είτε με την προηγούμενη (άρθρο 23 παρ. 1 και 2 του ν. 3889/2010) είτε με την παρούσα διαδικασία (άρθρο 48 ν. 4685/2020 και της ανωτέρω ΥΑ), να εξαιρεθούν, επί του παρόντος, της θεώρησης και ανάρτησης των δασικών χαρτών.
Οι ανωτέρω περιοχές, θα συμπληρώσουν τον δασικό χάρτη σε επόμενο στάδιο, αφού πρώτα εξασφαλιστεί η ακριβής χωροθέτηση και ψηφιοποιημένη απεικόνιση των εκτάσεων που εμπίπτουν στις αντίστοιχες διοικητικές πράξεις με σαφή αναφορά στην κάθε μια εξ αυτών και στη συνέχεια θα τύχουν του προβλεπόμενου εκ των κειμένων διατάξεων ειδικού (άρθ. 24 ν. 3889/2020) ή συμπληρωματικού χειρισμού (ανάρτηση).

Σύμφωνα με το άρθρο 48 του ν.4685/2020 πρόκειται για αποχαρακτηρισμούς εκτάσεων που αφορά

• σε διαφόρων ειδών διανομές ή απαλλοτριώσεις που είχαν γίνει προ πολλών δεκαετιών προκειμένου να δημιουργηθεί αγροτική, γεωργική, ή κτηνοτροφική γη

• σε εκτάσεις που είναι δηλωμένες στον ΟΠΕΚΕΠΕ ή έχουν δηλωθεί σε ειδικά αγροτικά μητρώα (αμπελουργικό και ελαιουργικό), χωρίς να εξετάζεται αν οι εκτάσεις αυτές έχουν εκχερσωθεί παράνομα

• άδειες εγκατάστασης βιομηχανικών και τουριστικών μονάδων, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο αδειοδότησης βρίσκονται και από ποιον εκδόθηκαν.

• βεβαιώσεις ή πληροφοριακού χαρακτήρα έγγραφα του δασαρχείου, παρότι το ΣτΕ έχει κρίνει εδώ και μία δεκαετία ότι δεν έχουν ισχύ πράξης χαρακτηρισμού.

• οικοδομικές άδειες που δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί. Αρκεί μια βεβαίωση μηχανικού ότι τηρούνται τα όρια της αρτιότητας

Υπενθυμίζεται πως η υποχρέωση του κράτους για ολοκλήρωση Δασολογίου απορρέει από το άρθρο 24 του Συντάγματος του 1975. Προϋπόθεση για την κατάρτισή του αποτελεί η κύρωση των Δασικών Χαρτών, οι οποίοι για πρώτη φορά εισήχθησαν στη δασική νομοθεσία το 1979 με τον Ν. 998

Η κατάρτισή τους παρόλα αυτά τελικά ξεκίνησε αρκετά αργότερα και συγκεκριμένα 20 χρόνια μετά το 1999, βάσει του πρώτου νόμου για το Εθνικό Κτηματολόγιο (2664/1998), όμως το έργο πάγωσε για άλλη μια δεκαετία, έως το 2010, οπότε και πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες τρεις αναρτήσεις σε Μαραθώνα, Πεντέλη και Νέα Πεντέλη.

Τον περασμένο Μάιο, οπότε δημοσιεύθηκε η απόφαση για την αναμόρφωση των Δασικών Χαρτών, είχαν κυρωθεί χάρτες περίπου για το μισό της ελληνικής επικράτειας.

Πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια καθότι η ολοκλήρωση του έργου των Δασικών Χαρτών έως το 2021 είναι αναγκαία για τη σύνταξη του Κτηματολογίου και αποτελεί δέσμευση της χώρα μας έναντι των θεσμών.



via Ειδήσεις https://ift.tt/2KI6iW6
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη