Στο τραπέζι λίφτινγκ στις e-αποδείξεις, ο κρυφός φόρος που «απειλεί» τους φορολογούμενους

INTIME

Αλλαγές στο μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων σκέφτεται η κυβέρνηση καθώς το lockdown ανέτρεψε τα δεδομένα που ίσχυαν πιο πριν

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο μέτρο αφήνει ανοιχτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο οποίος μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ αν και ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να αλλάξει το όριο του 30% για τις e-αποδείξεις σημείωσε ότι «είναι ένα θέμα που απασχολεί το οικονομικό επιτελείο».

Όπως είπε το μέτρο εξετάζεται «για δυο λόγους: πρώτον σε περιπτώσεις πανδημίας επειδή δεν κυκλοφορεί ο κόσμος η κατανάλωση πέφτει όπως την είδαμε να πέφτει δραματικά τους τελευταίους μήνες και δεύτερον ενώ αυξήθηκαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές όπως ήταν αναμενόμενο δεν αυξήθηκαν στο επίπεδο που θα θέλαμε. Και αυτό γιατί δεν ήταν έτοιμοι ούτε οι καταναλωτές αλλά ούτε και τα καταστήματα». Ειδικά για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου υπογράμμισε ότι «υπάρχει μια τρομερή δυστοκία να παραδοθούν τα προϊόντα στην ώρα τους.

Ήδη πάρα πολλά καταστήματα ανακοινώνουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση άρα αυτό συμπιέζει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές». «Αρα είναι ένα θέμα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο αλλά δεν είμαστε σε θέση αυτή τη στιγμή να πούμε κάτι παραπάνω» σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Αν και πηγές του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν ότι «σήμερα δεν εξετάζεται κάποια αλλαγή στο μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων» πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου καθώς η πανδημία έχει ανατρέψει την καθημερινότητα και τις συναλλαγές των φορολογουμένων.

Μπορεί η κρίση της πανδημίας και τα δύο lockdown να έχουν αυξήσει σημαντικά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά πολλά νοικοκυριά έχουν περιορίσει τις αγορές τους και οι συναλλαγές με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα αφορούν κυρίως την αγορά τροφίμων και βασικών αγαθών, καθώς και την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ και λιγότερο την αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Έτσι, πολλοί φορολογούμενοι εκτιμάται ότι δεν θα καταφέρουν να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με e-αποδείξεις και θα κληθούν το επόμενο έτος να πληρώσουν έξτρα φόρο 22% για τις αποδείξεις που θα λείπουν. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσει φέτος ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 6.000 ευρώ. Στην περίπτωση που εμφανίσει λιγότερες, π.χ. 5.000 ευρώ, τότε στη διαφορά των 1.000 ευρώ θα επιβληθεί φόρος 22%, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με έξτρα φόρο 220 ευρώ (1.000 Χ 22%).



via Ειδήσεις https://ift.tt/2W1U39j
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη