Εμβόλιο Pfizer: Στα τέλη Δεκεμβρίου η έγκριση για την Ευρώπη, πόσες δόσεις θα είναι διαθέσιμες

Pixabay

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) μετά από λεπτομερή ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πρώτο εμβόλιο Covid-19 που εξετάστηκε για διανομή στις ΗΠΑ «πληρεί τα προδιαγεγραμμένα κριτήρια επιτυχίας». Η ανάλυση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ πάντως αναγνωρίζει ότι το εμβόλιο της Pfizer έχει «οφέλη» για τον οργανισμό.

Αυτά περιελάμβαναν «μείωση του κινδύνου επιβεβαιωμένης εκδήλωσης νόσου Covid-19, τουλάχιστον επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση». Το εμβόλιο Pfizer σε κάθε περίπτωση απαιτεί δύο δόσεις για πλήρη προστασία.Ο επικεφαλής της BioΝΤech Ουγκούρ Σαχίν, από την πλευρά του εκτιμά ότι το εμβόλιο θα εγκριθεί για την Ευρώπη μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Ο ίδιος δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα διότι δεν υπάρχει η σχετική άδεια για το εμβόλιο της εταιρείας του στη χώρα του. Υπενθυμίζεται πως η Biontech είναι η γερμανική εταιρεία που ανέπτυξε μαζί με την Pfizer το εμβόλιο για τον κορονοϊό. «Δεν έχουμε ακόμη άδεια για το εμβόλιο στην Γερμανία. Αλλά μόλις εγκριθεί, θα ήθελα φυσικά να το κάνω», είπε στα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα του RTL / n-tv.

Τόσο ο ίδιος όσο και οι υπάλληλοί του θα τηρήσουν αυστηρά τις οδηγίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης: «Τηρούμε και εμείς τις οδηγίες οι οποίες προβλέπονται για τις ομάδες ατόμων για τις οποίες προορίζεται πρώτα το εμβόλιο, δεν κάνουμε καμία εξαίρεση για τον εαυτό μας. Εάν έχουμε τη δυνατότητα, να εμβολιάσουμε τους εργαζόμενους γιατί κάνουν συστημικά σημαντική δουλειά, τότε φυσικά θα το κάναμε πολύ γρήγορα και πολύ ευχαρίστως».

Συλλέγονται επιπλέον δεδομένα για το εμβόλιο

Επί του παρόντος συλλέγονται περαιτέρω δεδομένα σχετικά με το εμβόλιο. Ήδη η γερμανική εταιρεία ξεκινά έρευνα για να διαπιστώσει αν το σκεύασμα μπορεί να αποτρέψει την είσοδο του κορονοϊού στον οργανισμό. Όπως διευκρίνισε:«Δεν γνωρίζουμε ακόμη από τα διαθέσιμα δεδομένα εάν εμποδίζεται μόνο η ασθένεια ή εάν εμποδίζεται και η (ίδια η) μόλυνση. Θα συλλέξουμε περαιτέρω δεδομένα για αυτό τους επόμενους δύο έως έξι μήνες».

Ο Σαχίν εκτιμά ότι θα υπάρξει «έγκριση του εμβολίου στην Ευρώπη έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να εγκριθούν εμβόλια και άλλων εταιριών. Υποθέτω ότι μέχρι το καλοκαίρι θα υπάρχουν αρκετές δόσεις εμβολίου και ότι ένας ικανοποιητικός αριθμός ανθρώπων, περίπου το 60-70% του πληθυσμού, θα αποκτήσει ανοσία», είπε.

Η Pfizer δεν θα καταφέρει να ετοιμάσει 100 εκατ. δόσεις εμβολίου φέτος

Σχολιάζοντας τέλος τα δημοσιεύματα ότι υπάρχουν δυσκολίες στην παραγωγή του εμβολίου, ο Σαχίν είπε: «Ανακοινώσαμε στις αρχές Νοεμβρίου ότι δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τον αρχικό μας στόχο για παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων για φέτος».

Συνεχίζοντας, ο Γερμανός σημείωσε: «Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό. Μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός ότι οι κλινικές μελέτες ολοκληρώθηκαν αργότερα. Υπήρχαν επίσης προβλήματα ποιότητας με τις πρώτες ύλες. Αυτά έπρεπε να επιλυθούν. Ωστόσο, η παραγωγή συνεχίζεται όπως είχε προγραμματιστεί», τόνισε.

Πηγή:RTL, n-tv,www.wsj.comvia Ειδήσεις https://ift.tt/370Jda1
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.