Αλαμάνα 200 χρόνια μετά - Ο ιστορικός χώρος σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη!

Επίκαιρη Ερώτηση

Του Περιφερειακού Συμβούλου Λάμπου Σπύρου

Προς τον κ. Περιφερειάρχη

Θέμα: «Αλαμάνα 200 χρόνια μετά»

     Είναι τοις πάσι γνωστή, η παρά τις μεγαλύτερες εξαγγελίες θεσμικών παραγόντων της Π.Ε. Φθιώτιδας υφιστάμενη κατάσταση του ιστορικού χώρου της γέφυρας της Αλαμάνας, ως ένα εκ των συμβολικών σημείων που συνθέτει το αποκαλούμενο ιστορικό τρίγωνο Θερμοπύλες – Αλαμάνα –Γοργοπόταμος.

     Ο ιστορικός χώρος σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη! Δεν υπάρχει προσβασιμότητα στο σημείο. Εκτός  από τους ντόπιους – και όχι όλους – οι επισκέπτες της περιοχής αγνοούν την ύπαρξή του. Η διδαχή του πατριωτισμού, του ηρωισμού και της αυτοθυσίας του Αθανάσιου Διάκου, στις νεότερες γενιές δεν αποτυπώνεται εκεί που γράφτηκε η ιστορία.

     Έχουν κατά καιρούς δει το φώς της δημοσιότητας αποσπασματικές εξαγγελίες περί πρωτοβουλιών με σκοπό την ανάδειξη του εν λόγω χώρου. Στο πλαίσιο αυτού μάλιστα ζητήθηκε η αγορά και η απαλλοτρίωση έκτασης 10 στρεμμάτων.

     Παρά ταύτα αυτό που συνεχίζει και επικρατεί σήμερα, είναι πλήρης απαξίωση του τοπωνύμιου, με τον τόσο σημαίνοντα συμβολισμό για την περιοχή μας, εν όψει μάλιστα και της επετείου εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

     Επειδή, η υφιστάμενη κατάσταση στον εν λόγω χώρο, στην οποία εκλείπει κάθε πρόσβαση, δεν περιποιεί τιμή για κανέναν αιρετό της περιοχής.

     Επειδή, προεκλογικά πλείστες ήταν οι αναφορές και οι υποσχέσεις πάσης φύσεως αιρετών, για την ανάδειξη του περίφημου ιστορικού τριγώνου Θερμοπύλες – Αλαμάνα – Γοργοπόταμος

     Επειδή, έχω κατ’ επανάληψιν στο πλαίσιο της συμμετοχής μου στην αρμόδια Επιτροπή της Περιφέρειας, θίξει το συγκεκριμένο ζήτημα χωρίς να έχω λάβει καμία ουσιαστική απάντηση.

     Επειδή, στη Φθιώτιδα και στην ιστορία που φέρει αυτή η περιοχή, αξίζει η αναγνώριση του πολιτιστικού κεφαλαίου της, ιδίως δε κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, όπου και λάβουν χώρα εορταστικές εκδηλώσεις.

     Επειδή, η Περιφερειακή Διοίκηση διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στη διαδικασία αυτή και οφείλει, στο μέτρο που της αναλογεί να συμβάλει, ελέγξει/παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης των ανωτέρω εκτιθεμένων ή άλλων σχετικών με το θέμα πρωτοβουλιών εκ μέρους θεσμικών παραγόντων της περιοχής, καθώς και του αρμοδίου Υπουργείου.

                Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης

1. Είναι στις προθέσεις της Περιφερειακής Αρχής να δοθεί άμεσα λύση στην πρόσβαση στο σημείο του μνημείου αλλά και στον χώρο της μάχης της Αλαμάνας;

2. Γνωρίζει αν πρόκειται να μεριμνήσει κάποια εκ των αρμοδίων υπηρεσιών ώστε να πραγματοποιηθεί η ανάπλαση – διαμόρφωση του τόπου της ιστορικής μάχης;

3. Γνωρίζει αν πρόκειται να κατασκευαστεί η γέφυρα – σύμβολο του αγώνα, το θρυλικό γεφύρι της Αλαμάνας;

4. Θα συμπεριληφθεί στους τουριστικούς προορισμούς της Στερεάς Ελλάδας το τοπωνύμιο;

5. Θα είναι η αρχή για να αποκτήσει επιτέλους σάρκα και οστά η αξιοποίηση του ιστορικού τριγώνου της ιστορίας μας;

Αν όχι φέτος … πότε;

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη