Μαρουσάκης: Ερχεται νέα κακοκαιρία από την Παρασκευή με καιρό τύπου «Π»

Μαρουσάκης: Ερχεται νέα κακοκαιρία από την Παρασκευή με καιρό τύπου «Π»

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη από την Παρασκευή διαδοχικά βαρομετρικά θα επηρεάσουν την χώρα μας από τα δυτικά και θα επικρατήσει καιρός τύπου «Π».

Αυτό σημαίνει ότι αναμένονται βροχοπτώσεις στα δυτικά τμήματα και το βορειοανατολικό Αιγαίο αλλά και στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ενώ οι άνεμοι θα γυρίσουν σε νοτιάδες.

Αυτό το βροχερό και μουντό σκηνικό φαίνεται να διατηρείται τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή.

Τι είναι ο καιρός τύπου «Π»

Καιρός τύπου «Π» είναι όταν τα φαινόμενα (βροχές ή καταιγίδες) θα εκδηλώνονται στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό - βορειοανατολικό Αιγαίο σχηματίζοντας το γράμμα «Π» της ελληνικής αλφαβήτου και γι αυτό έχει καθιερωθεί σαν τύπος καιρού «Π».

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, όταν βαρομετρικά χαμηλά από τα δυτικά της χώρας μας ακολουθούν βορειοανατολική τροχιά, οι νεφικές μάζες που συνοδεύουν αυτά τα συστήματα κακοκαιρίας πηδαλιουχούμενες από τα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας «δυσκολεύονται» να περάσουν την οροσειρά της Πίνδου.

Αυτό συμβαίνει διότι το δυναμικό αίτιο που τροφοδοτεί αυτές, βρίσκεται αρκετά πιο δυτικά, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δύναμη να «νικήσουν» αυτό το φυσικό εμπόδιο και από την άλλη ο στροβιλισμός τους γύρω από το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού τις αναγκάζει να κινηθούν σε βορειοανατολική τροχιά.

Μετά τη δυτική χώρα επηρεάζονται τα βόρεια και κυρίως βορειοανατολικά τμήματα και στην ολοκλήρωση αυτής της τροχιάς το ανατολικό - βορειοανατολικό Αιγαίο. Καιρός τύπου «Π» προκύπτει και σε περιπτώσεις όπου βαρομετρικά χαμηλά κινούνται από τα δυτικά προς τα ανατολικά και όταν συναντούν την οροσειρά της Πίνδου αποδιοργανώνονται και στη συνέχεια οργανώνονται εκ νέου καθώς συναντούν τη θάλασσα του Αιγαίου.via Ειδήσεις https://ift.tt/3chOc8Z
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.