Ο Τραμπ κάλεσε τους υποστηρικτές του διαδήλωση, σε εξέλιξη οι επαναληπτικές εκλογές στην Τζόρτζια

Pixabay

«Οπαδοί» του Ντόναλντ Τραμπ άρχισαν να συρρέουν στην Ουάσινγκτον, μετά από την πρόσκληση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ. Ο Τραμπ τους ζήτησε να διαδηλώσουν αύριο Τετάρτη καθώς το Κογκρέσο επικυρώνει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι οι επαναληπτικές εκλογές στην Τζόρτζια. 

«Ο πρόεδρος μου με κάλεσε και ο Κύριος και Σωτήρας μου μού είπε να πάω», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ντέμπι Λούσκ, μια 66χρονη συνταξιούχος λογίστρια, που ταξίδεψε στην αμερικανική πρωτεύουσα από το Σιάτλ, το άλλο άκρο της χώρας.

Σήσωσαν σημαίες για τον Τραμπ

Όπως αυτή, εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες συγκεντρώθηκαν κοντά στον Λευκό Οίκο με τεράστιες σημαίες του «Τραμπ» και με πανό που έγραφαν «Σταματήστε την Κλοπή», την ιαχή εκείνουν που είναι πεπεισμένοι για νοθεία στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Πάνω από δύο μήνες μετά τις εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να αμφισβητεί την νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, καταγγέλλοντας νοθεία για την οποία δεν έχει παράσχει ποτέ αποδείξεις. Δεν κατάφερε να πείσει τα δικαστήρια και εκλογικούς αξιωματούχους, αλλά έσπειρε αμφιβολίες στο μυαλό των υποστηρικτών του.

«Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στο αποτέλεσμα των εκλογών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, φορώντας ένα καπέλο πριν τιμή του Ρεπουμπλικανικού δισεκατομμυριούχου, ο Κρις Τόμας, ένας συνταξιούχος που ήρθε μαζί με την σύζυγό του από το Όρεγκον στη Δυτική Ακτή.

«Ο Τραμπ κέρδισε με μεγάλη διαφορά και υπάρχουν παραπάνω αποδείξεις από αυτές που χρειάζονται», είπε ο Μάθιου Γουντς, ένας 59χρονος Καλιφορνέζος.

Δεκάδες Ρεπουμπλικάνοι, μέλοι της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, παραμένουν επίσης αλληλέγγυοι στον Ντόναλντ Τραμπ και έχουν υποσχεθεί να φέρουν εμπόδια στα Σώματα του Κογκρέσου, κατά την κύρωση των ψήφων του Συμβουλίου των Εκλεκτόρων, σύμφωνα με τις οποίες ο Μπάιντεν συγκέντρωσε 306 εκλέκτορες και ο Τραμπ 232.

Οι αντιρρήσεις τους δεν θα εκτροχιάσουν, αλλά ενδέχεται να καθυστερήσουν αυτή τη διαδικασία, την τελευταία πριν την ορκωμοσία του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Σήμερα, επιχειρήσεις στην κεντρική Ουάσιγκτον τοποθέτησαν μεγάλα ξύλινα πάνελ στα παράθυρά τους, λόγω του φόβου πιθανών επεισοδίων.

Η αστυνομία της πρωτεύουσας ανησυχεί για το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια, ειδικά από ακροδεξιές ομάδες και προειδοποίησε πως όποιος οπλοφορεί στις διαδηλώσεις θα συλλαμβάνεται. Χθες ο ηγέτης της αμερικανικής ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys («Περήφανα αγόρια») συνελήφθη στην Ουάσινγκτον, καθώς βρέθηκαν στην κατοχή του δυο γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας για τουφέκια εφόδου.

 Σε εξέλιξη οι επαναληπτικές εκλογές στη Τζόρτζια

Υπενθυνθυμίζεται ότι οι ψηφοφόροι στην Πολιτεία της Τζόρτζια προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για τις επαναληπτικές εκλογές που θα κρίνουν ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα έχει τον έλεγχο της Γερουσίας. Εάν κερδίσουν οι 2 Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι, τότε η Γερουσία, θα είναι υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα καθορίσει επίσης αν ο εκλεγμένος Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μπορεί να στηριχθεί στο Κογκρέσο για να εφαρμόσει απρόσκοπτα το μίγμα της πολιτική του.

Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ψηφοφόροι (σε σύνολο 7), αριθμός ρεκόρ για επαναληπτικές εκλογές για δύο έδρες της Γερουσίας, έχουν ήδη ψηφίσει. Οι δύο Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι θεωρούνται φαβορί για την επανεκλογή τους στη Γερουσία. Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους βασίζονται στην κινητοποίηση των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων σε αυτή τη συντηρητική Πολιτεία, την οποία κέρδισε οριακά ο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Τα οριστικά αποτελέσματα ενδέχεται να μην γίνουν γνωστά προτού να περάσουν πολλές ημέρες.

Την ίδια ώρα, ένα νέο επεισόδιο στην ενδοαστική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ αναμένεται αύριο. Το Κογκρέσο συνεδριάζει υπό την προεδρία του απερχόμενου αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, για την επικύρωση της ψήφου του Κολεγίου των Εκλεκτόρων που αναδείχτηκε στις εκλογές της 3 Νοέμβρη 2020 και ανέδειξε στις 14 Δεκέμβρη νέο πρόεδρο τον Τζο Μπάιντεν με 306 ψήφους, έναντι 232 υπέρ του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ. Την ίδια ώρα οι οπαδοί του απερχόμενου προέδρου έχουν αναγγείλει συγκεντρώσεις για να αμφισβητήσουν τη νίκη Μπάιντεν που καταγγέλλουν ως «προϊόν νοθείας».

Ο αντιπρόεδρος Πενς δεχόταν τις πιέσεις του Τραμπ που διαβεβαίωσε σε προεκλογική συγκέντρωση, το βράδυ της Δευτέρας, στην Τζόρτζια, πως αυτός και οι υποστηρικτές του θα πολεμήσουν «σαν τρελοί για να μην του κλέψουν τον Λευκό Οίκο».

Η στάση του Προέδρου Τραμπ και η κίνηση 11 Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών με επικεφαλής τον Τεντ Κρουζ να μην υποστηρίξουν την απόφαση των εκλεκτόρων εκτός και εάν «υπάρξει δέσμευση για έρευνα περί νοθείας», τροφοδότησαν φήμες και δημοσιεύματα για επέμβαση του στρατού. Είχε προηγηθεί άρθρο 10 πρώην υπουργών Άμυνας που τάσσονται κατά της εμπλοκής του στρατού στη διένεξη για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η Αστυνομική Διεύθυνση της Ουάσιγκτον, πάντως, προειδοποίησε τους διαδηλωτές να μη φέρουν οπλισμό για να αποφευχθούν τυχόν ένοπλες συγκρούσεις.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ - ΜΠΕ, AFP, «Reuters»



via Ειδήσεις https://ift.tt/35dxDXL
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη