Είναι θλιβερή πραγματικότητα ότι η Λαμία έχει αδειάσει - Πάει να γίνει μία κωμόπολη χωρίς ζωή

Είναι θλιβερή πραγματικότητα ότι η Λαμία έχει αδειάσει. Πάει να γίνει μία κωμόπολη χωρίς ζωή, εν αντιθέσει με τις πόλεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Από την Λαμία φεύγουν όλοι και κυρίως οι νέοι. Η πόλη χρειάζεται νέο κόσμο. Δύο βασικές ανάγκες πρέπει να καλυφθούν προς αυτή την κατεύθυνση: Μία Πανεπιστημιακή έδρα και μία μεγάλη επένδυση στην περιοχή.

Οι Δήμαρχοι ως τώρα παρακαλούσαν το Υπουργείο με διαμαρτυρίες για ένα Πανεπιστήμιο Στερεάς. Δεν ξέρω τί νόημα έχει να μένεις σε μίζερες διαμαρτυρίες εδώ και δεκαετίες και να μην κινήσαι σε κάποιες εναλλακτικές. Ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα της εκαπαίδευσης. Δεν ξέρω γιατί. Δεν έχουν ιδέα τι πραγματικά συμβαίνει στον κόσμο, βαριούνται, δεν έχουν όρεξη... Ασχολούνται με τα πεζοδρόμια και τις πλατείες όλοι. Ε δεν είσαι για Δήμαρχος πρωτεύουσας Περιφέρειας. Είσαι για Κοινοτάρχης στη Μερκάδα.

Αυτή τη στιγμή πληροφοριακά:

1) Τα Βρετανικά Πανεπιστήμια, από το 2019, ιδρύουν παραρτήματα σε χώρες της ΕΕ για να μην χάσουν τα χρήματα των ευρωπαϊκών προγραμματων. Εχει γίνει κάποια επαφή;

2) Το Πανεπιστήμιο του Ζέσουφ της Πολωνίας με την οποία είμαστε αδελφοποιημένη πόλη, έχει έδρα Ιστορίας, αρχαιολογίας, ιστορικού και αρχαιολογικού τουρισμού. Έχει γίνει κάποια επαφή για ένα Campus στις Θερμοπύλες;

Ενα από τα πολλά παραδείγματα: Το Πανεπιστήμιο του Τίσαϊντ της Αγγλίας στέλνει χιλιάδες φοιτητες για σπουδές κάθε χρόνο στην Πράγα της Τσεχίας, στο Prague College που ίδρυσαν εκεί.

Η Λαμία διαθέτει χώρους που μπορούν να διατεθούν για οικοδόμηση σύγχρονου εκπαιδευτικού ιδρύματος. Ακόμη και στο μισό ΚΕΥΠ που είναι εγκαταλλελημμένο ή στο Τσαλτάκη θα μπορούσε.

Το ερώτημα είναι: Υπάρχει μεγάλο όραμα για την πόλη; Μπορούμε να προσελκύσουμε νεολαία από όλη την Ευρώπη και να αρχίσουν να κινούνται πολλά σε επίπεδο πέρα από τα καθιερωμένα των άλλων πόλεων; Τί καθόμαστε και περιμένουμε;

Δημήτρης Τουσιάδης

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη