Η έκταση της ζημιάς για την Ελλάδα από τις μειωμένες δόσεις της AstraZeneca

EUROKINISSI

Από την AstraZeneca, η Ελλάδα θα λάβει πολύ λιγότερες δόσεις σε σχέση με αυτό που περιμέναμε στις 28 Δεκέμβρη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενεργώντας για λογαριασμό των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. έκλεισε κατά τη διάρκεια του 2020 συμβάσεις με τις εξής εταιρίες που προσπαθούσαν τότε να δημιουργήσουν αποτελεσματικά εμβόλια κατά του κορονοϊού:

  1. Pfizer/Biontech: 300 εκατομμύρια δόσεις
  2. AstraZeneca: 400 εκατομμύρια δόσεις
  3. Sanofi-GSK: 300 εκατομμύρια δόσεις
  4. Johnson & Johnson: 400 εκατομμύρια δόσεις
  5. CureVac: 405 εκατομμύρια δόσεις
  6. Moderna: 160 εκατομμύρια δόσεις

Μέχρι σήμερα έχουν παρασκευασθεί αποτελεσματικά εμβόλια από την Pfizer/Biontech, την Moderna και την AstraZeneca. Οι δύο πρώτες από αυτές έχουν ήδη αδειοδοτηθεί από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδος αναμένεται να αδειοδοτηθεί και το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τα καλά όμως νέα σταματούν εδώ. Στις 15 Ιανουαρίου η εταιρία Pfizer/Biontech ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορέσει να προβεί κατά τις επόμενες εβδομάδες στην παραγωγή και παράδοση του αριθμού των δόσεων που είχε δεσμευθεί συμβατικά γιατί πρέπει να κάνει διευθετήσεις στο εργοστάσιό της στο Βέλγιο προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγική της ικανότητα από τα 1,3 δισεκατομμύρια εμβόλια το χρόνο σε 2 δισεκατομμύρια. Αν και η εταιρία διαβεβαίωσε ότι στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021 θα έχει συνολικά παραδώσει περισσότερες δόσεις από ότι είχε αρχικά συμφωνήσει, η μεταβολή αυτή στη χρονοκατανομή των παραδιδόμενων εμβολίων δημιούργησε αντιδράσεις προβλήματα στις ευρωπαϊκές χώρες οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στο μέσον ενός τρίτου κύματος της πανδημίας, πολύ πιο θανάσιμου από τα προηγούμενα κύματα.

Τα πράγματα χειροτέρεψαν την περασμένη Παρασκευή (22.1) όταν η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων από την αδειοδότηση του εμβολίου της λιγότερες δόσεις εμβολίων από όσες είχε συμφωνήσει με την Ε.Ε. λόγω προβλημάτων στην παραγωγή εμβολίων σε εργοστάσιό της στην Ευρώπη. Όπως και η Pfizer/Biontech, διαβεβαίωσε ότι μετά από ένα περίπου μήνα το επίπεδο παραγωγής θα αυξηθεί και έτσι τον Μάρτιο θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Πόσες λιγότερες δόσεις από τις συμφωνημένες θα λάβουμε από την AstraZeneca 



via Ειδήσεις https://ift.tt/3qXqKC1
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη