«Πράσινο φως» από τους θεσμούς για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας... υπό όρους

«Πράσινο φως» από τους θεσμούς για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας... υπό όρους

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», οι θεσμοί άφησαν περιθώρια να «παγώσουν» για ένα διάστημα οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας για τα χρέη της πανδημίας και όχι παλιότερα.

Η κυβέρνηση, στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στα πλαίσια της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, θέλει να εξασφαλίσει «ανάσα» για τους δανειολήπτες, υποστηρίζοντας ότι ο κορονοϊός τους δημιούργησε πρακτικά προβλήματα, όπως τα εμπόδια για την άσκηση νομικού δικαιώματος αφού δε λειτουργούν τα δικαστήρια και ζητά να μη γίνονται πλειστηριασμοί εν μέσω καραντίνας και πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για όσο διαρκεί η πανδημία.

Στις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση συμφώνησε ότι η εφαρμογή του νόμου πρέπει να επανέλθει, με τους θεσμούς να τονίζουν την ανάγκη να μην τεθεί εκ νέου σε κίνδυνο η «κουλτούρα πληρωμών» που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στη χώρα μας.

Οι θεσμοί στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης για το πρόγραμμα «Γέφυρα II» έθεσαν θέμα εξατομικευμένης εφαρμογής, ώστε να μην επιδοτούνται τα δάνεια επιχειρήσεων οι οποίες δεν έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω κορονοϊού. «Όλοι επλήγησαν, αλλά δεν είναι λογικό να στηρίζονται όσοι εμφάνισαν αύξηση τζίρου».

Αναφορικά με τον νέο πτωχευτικό κώδικα, υπήρξε συμφωνία για την εφαρμογή έως τον Μάιο του χρονοδιαγράμματος που παρουσίασε η κυβέρνηση, με τη συζήτηση γύρω από το θέμα να συνεχίζεται.

Εκτός από τους πλειστηριασμούς, δυσκολία παρουσίασαν οι διαπραγματεύσεις στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς η πρόοδος αναφορικά με τις συντάξεις είναι ανύπαρκτη. Οι θεσμοί αντιμετώπισαν με κατανόηση τις επιπτώσεις του κορονοϊού και σε αυτό το κομμάτι, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι θα τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα.

Αναφορικά με τη συζήτηση για τα δημοσιονομικά, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η αβεβαιότητα είναι μεγάλη, καθώς και ότι δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη για την απόσυρση των μέτρων στήριξης, τα οποία θα συνεχιστούν.

Τέλος, η συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης χαρακτηρίστηκε κρίσιμη όσον αφορά την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ θεωρείται σίγουρο ότι το πρώτο τρίμηνο η οικονομική δραστηριότητα θα είναι χειρότερη από αυτή που είχε προβλεφθεί.via Ειδήσεις https://ift.tt/36jqiGA
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.