Εμβόλια: Αγώνας δρόμου για να μην γίνουμε Ισπανία - Τρύπα 760.000 δόσεων

Eurokinissi

Προσπάθεια να μην ανασταλούν οι εμβολιασμοί μετά το φρένο της AstraZeneca - Ανησυχία στο ΕΣΥ.

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί Υπουργείο Υγείας και Κυβέρνηση για να προλάβουν τις συνέπειες από τις καθυστερήσεις στις παραλαβές των δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca.

Οι καθυστερήσεις της εταιρείας στην ουσία μετέθεσαν την άφιξη των εμβολίων στη χώρα μας κατά ένα μήνα, δημιουργώντας μια τρύπα 760.000 δόσεων και απειλώντας να τινάξουν στο αέρα την εκστρατεία "Ελευθερία" αλλά και ολόκληρη την προσπάθεια εμβολιασμού στη χώρα μας η οποία μέχρι στιγμής διεξαγόταν ομαλά.

Οι ειδικοί, προσπαθώντας να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα αναγκάζονται συνεχώς να καθυστερούν τη διεξαγωγή της δεύτερης δόσης για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί, για να μην οδηγηθούμε σε εικόνες όπως στην Ισπανία που αναγκάστηκε να διακόψει τους εμβολιασμούς για τις επόμενες δυο εβδομάδες.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα – όπως τουλάχιστον είχε διαμορφωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου –, προβλεπόταν ότι έως τα τέλη Ιανουαρίου θα είχαν περάσει τα σύνορα της χώρας 500.000 δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης (με βιομηχανικό εταίρο της AstraZeneca). Όπως προκύπτει από τα ίδια δεδομένα, έως τα τέλη Μαρτίου από τη συμφωνία της ΕΕ αναλογούσαν περίπου 1,5 εκατ. δόσεις για την Ελλάδα. Ωστόσο, οι πρώτες 500.000 δόσεις του Ιανουαρίου χάνονται στις… καθυστερήσεις ενώ το ίδιο κενό φαίνεται ότι θα διογκωθεί ως τα τέλη του Μαρτίου μετρώντας συνολικά 760.000 απώλειες δόσεων από το εμβόλιο της Οξφόρδης.

Ανησυχία Κικίλια

Αναφορά στο θέμα έκανε χθες και ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ο οποίος δήλωσε ότι η παραγωγή και διάθεση των εμβολίων παρουσιάζει ανησυχητικές καθυστερήσεις ενώ, όπως τόνισε χωρίς υγεία δεν υπάρχει ούτε οικονομία. Καθοριστικοί παράγοντες για το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών, όπως τόνισε είναι η διαθεσιμότητα των εμβολίων και το κλείδωμα της δεύτερης δόσης ενώ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος απέναντι σε επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς καθότι τα χρήματα για τα εμβόλια προήλθαν από χρήματα των πολιτών.

Θεόδωρος Σκυλακάκης

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος μίλησε για τραγικές συνέπειες στην οικονομία που κοστίζουν κάθε μήνα 3,5-5 δισ. ευρώ στο κράτος. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «έχουμε πληρώσει 24 δισ. το 2020 για την πανδημία. Θα έχουμε ένα σοβαρό ποσό και το '21. Αυτά είναι δανεικά. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να πληρωθούν μέσω της ταχύτερης ανάπτυξης και μέσα από τα χρήματα που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να μπορέσουμε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα να ρεφάρουμε».

Οι καθυστερήσεις αυτές έρχονται εν μέσω μιας αύξησης των κρουσμάτων που έχουν προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς οι οποίοι τρέμουν στην ιδέα ενός τρίτου κύματος της πανδημίας χωρίς να έχει επιτευχθεί σημαντικό ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής στην Ελλάδα η πλατφόρμα των ραντεβού που τρέχει αφορά τους πολίτες των 80 ετών και άνω με τον επόμενο σχεδιασμό να περιλαμβάνει τους 75 και άνω.



via Ειδήσεις https://ift.tt/3t2MvCo
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη