Γεραπετρίτης: Αν απαιτηθεί θα κάνουμε διορθωτικές κινήσεις στην Αττική - Τι είπε για σχολεία και πορείες

Eurokinissi

Ο Yπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega μίλησε για την επιδημιολογική κατάσταση της Αττικής, τις πορείες και το άνοιγμα των σχολείων.

«Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας για μας είναι πάντοτε πρωταρχικό ζήτημα» δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στο Mega και τονίζοντας ότι η «η Ελλάδα έχει επιδείξει ένα πολύ υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης στα μέτρα. «Η κοινωνία απεδείχθη πολύ πιο ώριμη από εκείνο που ο καθένας θα περίμενε», υπογράμμισε.

Τι είπε για την Αττική

«Η Αττική είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, νομίζω δεν έχει φθάσει ακόμη στο όριο του συναγερμού, αλλά επειδή είναι πολύ μεγάλη η κλίμακα από την άποψη του πληθυσμού και επειδή οι νοσοκομειακές δομές είναι πεπερασμένες, για τον λόγο αυτό πρέπει να έχουμε μια επιφύλαξη παραπάνω, έτσι ώστε πάντοτε να δρούμε προληπτικά», εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης.
«Εάν απαιτηθεί να γίνουν διορθωτικές κινήσεις ειδικά στην Αττική, όσον αφορά τα μέτρα για την ανάσχεση του κορονοϊού, θα γίνουν» είναι το μήνυμα που στέλνει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Μάλιστα, επικαλέστηκε το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, κάνοντας λόγο για «εκθετική αύξηση, χωρίς να υπάρχουν τα δεδομένα που δικαιολογούν μια τέτοια γεωμετρική άνοδο». Όπως είπε, πρόκειται για γεγονός που «έχει δημιουργήσει μια πρόσθετη επιφύλαξη στα δεδομένα».

Κλείνοντας πάντως τόνισε για την Αττική:

Eν κατακλείδι για την πρωτεύουσα, «να δούμε πρώτον, εάν η Αττική μπει στις επιδημιολογικά επιτηρούμενες περιοχές, δηλαδή στις 'κόκκινες' περιοχές και το δεύτερο να δούμε ποιοι κανόνες θα εφαρμοσθούν στις περιοχές αυτές. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα στην επιτροπή των υγειονομικών να κάνει κάποιες επιμέρους διορθώσεις στους κανόνες, έτσι ώστε να καθίστανται πιο λειτουργικοί», δήλωσε.

«Για τον λόγο αυτό θα δρούμε πάντοτε προληπτικά. Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας για μας είναι πάντοτε πρωταρχικό ζήτημα, εάν απαιτηθεί να κάνουμε κάποιες διορθωτικές κινήσεις ειδικά στο κομμάτι της Αττικής, αυτό θα γίνει», διαβεβαίωσε τους κατοίκους της Αττικής.

Τι είπε για το άνοιγμα των σχολείων

Για τα σχολεία, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «η δευτεροβάθμια εκπαίδευση πρόκειται να λειτουργήσει τη Δευτέρα, αν χρειαστεί να κάνουμε κάποιες διορθωτικές κινήσεις εκεί, αυτές θα γίνουν». «Εάν η Αττική "μπει" στις επιδημιολογικά επιτηρούμενες περιοχές, δηλαδή στις "κόκκινες" και το δεύτερο να δούμε ποιοι κανόνες θα εφαρμοσθούν στις περιοχές αυτές. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα στην επιτροπή των υγειονομικών να κάνει κάποιες επιμέρους διορθώσεις στους κανόνες, έτσι ώστε να καθίστανται πιο λειτουργικοί», δήλωσε μιλώντας στο Mega.

Σύγκριση Ελλάδας με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ

«Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε μια σχετικώς καλή κατάσταση», ο υπουργός Επικρατείας επικαλέστηκε τις εικόνες από το εξωτερικό, από χώρες που δεν είναι πολύ μακρινές από εμάς, όπως η Πορτογαλία. «Θεωρούμε ότι βρισκόμαστε ακόμη σε μια ανεκτή φάση της επιδημίας», εκτίμησε με την ταυτόχρονη διευκρίνιση, ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εφησυχάζουμε».

Η Ελλάδα έχει επιδείξει ένα πολύ υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης στα μέτρα, η κοινωνία απεδείχθη πολύ πιο ώριμη από εκείνο που ο καθένας θα περίμενε. Η ίδια η κοινωνία είναι εκείνη στην οποία πρέπει πρώτα από όλα να πιστωθεί η όποια επιτυχία στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ένα γενικότερο κύμα αντίδρασης, στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει».

Πορείες

«διάθεση της κυβέρνησης, που δεν είναι να επιβάλει μέτρα καταστολής, αλλά να διαφυλάξει πρώτα από όλα τη δημόσια υγεία -και αυτό θα πράξουμε». Είναι, βεβαίως, «ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα που θα πρέπει πάντα να σταθμίζεται», εν τούτοις «θα υπάρξουν οι όποιες προβλεπόμενες κυρώσεις, όταν θα υπάρχει υπέρβαση του μέτρου, ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του, υπάρχει ατομική και συλλογική ευθύνη».



via Ειδήσεις https://ift.tt/3ag50La
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη