Ο «πόλεμος» για τα εμβόλια βρίσκει την Ελλάδα στη μέση - Ο αρχικός προγραμματισμός και η επανεκτίμηση προς τα κάτω

INTIME

Η Ε.Ε. βρίσκεται στα όρια της βλέποντας πολλές φαρμακευτικές να μην είναι έτοιμες να φανούν συνεπείς στα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί για την παράδοση των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Φυσικά και η Ελλάδα δεν επηρεάζεται από τις καθυστερήσεις αυτές καθώς δεν φαίνεται να προχωράει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης που αρχικά προέβλεπε 2 εκατ. εμβολιασμούς τον μήνα. Αυτό έχει να κάνει τόσο με τις καθυστερήσεις που υπήρχαν αρχικά με το εμβόλιο της Pfizer, όσο και με το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει πάρει άδεια το εμβόλιο της Astrazeneca, το οποίο ήταν αυτό από το οποίο η χώρα περίμενε τα περισσότερα εμβόλια ως τον Μάρτιο.

Η αρχική εκτίμηση για τα εμβόλια και πόσα έχει παραλάβει ως τώρα η Ελλάδα

Να τονιστεί πως στις 28 Δεκεμβρίου, όταν και ανακοινώθηκε ο σχεδιασμός για τον εμβολιασμό, η πρώτη ενημέρωση από τον υφυπουργό πρωτοβάθμιας υγείας τον κ. Θεμιστοκλέους για το τι περιμέναμε το πρώτο τρίμηνο του 2021 περιελάμβανε τα εξής:
Pfizer/Biontech: 1.255.800 δόσεις
Moderna: 240.000
Astrazeneca: 1.500.000
Τώρα, με τον Ιανουάριο να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, η χώρα έχει παραλάβει:

Pfizer/Biontech: 815.880 δόσεις
Moderna: 20.000
Astrazeneca: 0

Εμβολιασμοί: Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας

Με αυτά τα δεδομένα αναθεωρήθηκαν οι εκτιμήσεις σχετικά με τα εμβόλια που θα παραλάβει η χώρα ως το τέλος Μαρτίου. Οπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, από την Pfizer αναμένονται περισσότερα εμβόλια, ωστόσο από την Astrazeneca τα πράγματα δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς αναμένεται να φτάσουν στη χώρα λιγότερο και από τα μισά εμβόλια που είχε εκτιμηθεί τον Δεκέμβριο. Αναλυτικά:

Pfizer/Biontech: 1.415.000 (Περισσότερα κατά 159.200)
Moderna: 240.000 (αμετάβλητο)
Astrazeneca: 740.000 εμβόλια έως το τέλος Μαρτίου (-760.000 από την αρχική εκτίμηση)
Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η AstraZeneca θα παραδόσεις 410.000 δόσεις τον Φεβρουάριο και 330.000 δόσεις τον Μάρτιο, ενώ η Moderna θα παραδώσει 115.000 δόσεις τον Φεβρουάριο και 105.000 δόσεις το Μάρτιο.

«Πόλεμος» της ΕΕ με Astrazeneca

Την ίδια στιγμή στην ΕΕ υπάρχει έντονος εκνευρισμός με την Astrazeneca, αλλά και την Pfizer για τις δόσεις των εμβολίων. Μάλιστα, φαίνεται πως τα αίματα… άναψαν στην επικοινωνία που είχε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τους επικεφαλής της εταιρίας, όπου τους κάλεσε να «ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους». Η Φον ντερ Λάιεν «κατέστησε σαφές ότι περιμένει από την AstraZeneca να προχωρήσει όπως προβλέπεται στη συμφωνία προμήθειας. Υπενθύμισε στον κ. Σοριό ότι η ΕΕ επένδυσε σημαντικά ποσά εκ των προτέρων στην εταιρεία ακριβώς για να διασφαλίσει την επιτάχυνση της παραγωγής πριν ακόμη την έγκριση από τον ΕΜΑ. Φυσικά, μπορεί να εμφανιστούν θέματα με την παραγωγή ενός περίπλοκου εμβολίου, αλλά περιμένουμε από την εταιρεία να βρει λύσεις», τόνισε εκπρόσωπος της επικεφαλής της Κομισιόν.

Με τις καθυστερήσεις από την εταιρία και την πιθανότητα να παραλάβει τα μισά εμβόλια από τα συμφωνηθέντα, η ΕΕ απειλεί με μπλόκο στις εξαγωγές εμβολίων κατά του κορωνοϊού, όπως της Pfizer. Σύμφωνα με τον Guardian και την Daily Mail, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει την παράδοση εμβολίων της Pfizer στη Βρετανία και ήδη κάλεσε τις εταιρείες που παράγουν το εμβόλιο επί ευρωπαϊκού εδάφους να ειδοποιούν την Κομισιόν για τις ποσότητες εμβολίων που παραδίδουν σε τρίτες χώρες, περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.via Ειδήσεις https://ift.tt/2YhKBjd
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.