Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Novavax φτάνει το 90%, υστερεί κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Novavax φτάνει το 90%, υστερεί κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που παρασκευάζει η Novavax αποδείχθηκε σχεδόν 90% αποτελεσματικό σε προκαταρκτικά αποτελέσματα από μια βασική κλινική δοκιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, σε μια ξεχωριστή δοκιμή εμφανίστηκε πολύ λιγότερο αποτελεσματική κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.

Ειδικότερα σε δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο που περιλάμβαναν 15.000 εθελοντές, η Novavax είπε, το εμβόλιο εμπόδισε τη συμπτωματική λοίμωξη κατά 90%. Επίσης, έδειξε αποτελεσματικότητα και κατά του βρετανικού στελέχους. Αλλά σε μια μελέτη 4.400 εθελοντών στη Νότια Αφρική, το εμβόλιο αποδείχθηκε μόνο 49% αποτελεσματικό. Στο 94% του πληθυσμού της μελέτης που δεν είχε HIV, η αποτελεσματικότητα ήταν 60%.

Στη δοκιμή του Ηνωμένου Βασιλείου, η Novavax εντόπισε 62 κρούσματα με συμπτώματα COVID-10. Τα 56 από αυτά ανήκαν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου και έξι μεταξύ των εθελοντών που έλαβαν το εμβόλιο.

Ένας ασθενής που έλαβε εικονικό φάρμακο νόσησε σοβαρά από την ασθένεια ενώ κανείς στην ομάδα του εμβολίου. Η εταιρεία παρείχε λίγες λεπτομέρειες σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου, λέγοντας μόνο ότι οι σοβαρές παρενέργειες ήταν σπάνιες και ισορροπημένες μεταξύ του εμβολίου των μελετών και των ομάδων εικονικού φαρμάκου.

Στη μελέτη της Νότιας Αφρικής, 29 άτομα εκδήλωσαν συμπτώματα COVID-19 στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου και 15 στην ομάδα του εμβολίου.

Είναι ασαφές αν αυτά τα δεδομένα θα είναι αρκετά για την έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA), ή αν οι ΗΠΑ θα περιμένουν για περαιτέρω δεδομένα, όπως φαίνεται να κάνει με τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την Αstrazeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η Novavax είπε ότι αναμένει να υποβάλει αίτηση για μια άδεια έκτακτης ανάγκης στο Ηνωμένο Βασίλειο τους επόμενους μήνες, μόλις έχει τα τελικά στοιχεία από την κλινική δοκιμή της εκεί. Η εταιρεία ανέφερε ότι έχει έρθει σε επαφή με τον FDA, αλλά δεν παρείχε λεπτομέρειες για τα σχέδιά της.

Τα αποτελέσματα της Novavax δεν πρέπει να θεωρηθούν απογοητευτικά



via Ειδήσεις https://ift.tt/39ropJI
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη