1932: Η ανταρσία του Αετού Θεσσαλονίκης στην Κωνσταντινούπολη

Μια πολύ ωραία κι ενδιαφέρουσα ιστορία ανακαλύψαμε στην εφημερίδα ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ και τοποθετείται στον Ιούνιο του 1932. Αφορά στην... επανάσταση που έκανε η ομάδα του Αετού Θεσσαλονίκης που με χίλια- μύρια κόλπα κατάφερε να προσπεράσει την ΕΠΟ και την Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας και να βρεθεί στην Τουρκία για ποδοσφαιρικούς αγώνες.


Η... Ανταρσία της Θεσσαλονίκης λοιπόν και ταυτόχρονα η... πλήρης καταρράκωσις του ποδοσφαιρικού μας γοήτρου. Κι όλα αυτά τα προκάλεσε μια άσημη ομάδα β' κατηγορίας που κατάφερε να προσεγγίσει και παίκτες από μεγάλες ομάδες της Θεσσαλονίκης και να παρουσιαστεί στους Τούρκους διοργανωτές ως Μικτή ομάδα της πόλης. Κάπως έτσι θα έπαιρνε περισσότερα χρήματα παρά όσα θα έπαιρνε ως "Αετός". Οι Τούρκοι άλλο που δεν ήθελαν και προώθησαν τον αγώνα ως "Τουρκία- Ελλάς". Η ΕΠΟ έλαβε γνώση του θέματος και διαμήνυσε στους διοικούντες τον Αετό ότι θ' αγωνιστούν με το όνομα της ομάδας τους ενώ του επέτρεπε και την ενίσχυση από παίκτες άλλων ομάδων της ΕΠΣΜ υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι αρχηγός της αποστολής θα οριζόταν ένα στέλεχος της Ένωσης στου οποίου τις εντολές όφειλαν υπακοή άπαντες.

Τελικά για κάποιο λόγο εκείνη η αποστολή δεν έγινε ποτέ. Και φτάνουμε στον Μάιο του 1932 και ένα ωραίο πρωινό γίνεται αντιληπτό ότι ο Αετός ταξίδεψε ως "Μικτή Θεσσαλονίκης" στην Κωνσταντινούπολη για να δώσει ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Κατάφεραν να ξεγελάσουν τον Ηρακλή που παραχώρησε πέντε παίκτες, ενημερώνοντας όμως την ΕΠΣΜ ενώ ο Άρης και ο Μέγας Αλεξάνδρος κατήγγειλαν ότι οι παίκτες τους Δανιελιάν και Μαργαρόπουλος αντίστοιχα, εντάχθηκαν στην ομάδα και ταξίδεψαν στην Πόλη χωρίς να τους ενημερώσουν.

Η ΕΠΣΜ ενημέρωσε την ΕΠΟ κι αυτή με τη σειρά της την Ομοσπονδία της Τουρκίας η οποία... τους έγραψε σε ό,τι βρήκε πρόχειρο. Έγιναν κανονικά δύο αγώνες όπου οι τούρκικες ομάδες επικράτησαν 2-1 και 1-0.

Κι εδώ γίνεται το πρώτο μπέρδεμα. Ο Ορφανίδης του Ηρακλή, που ακολουθούσε την "Μικτή Θεσσαλονίκης" στην Τουρκία, λαμβάνει πρόσκληση για την Εθνική Ομάδα. Η ΕΠΟ στέλνει τηλεγράφημα και τον καλεί να επιστρέψει, αλλά ουδεμία απάντηση λαμβάνει. Παράλληλα η Ομοσπονδία της Τουρκίας απευθύνει αίτημα στην ΕΠΣΜ για ακόμα 2 αγώνες με την ομάδα που παρουσιάστηκε από την Θεσσαλονίκη.

Η ΕΠΣΜ αρνείται να χορηγήσει άδεια, ο δε Ηρακλής με έντονο τρόπο ζητά την επιστροφή του Τσούμα (ήταν εκεί ως προπονητής) αλλά ιδίως του Ορφανίδη ώστε να μεταβεί στο Βελιγράδι για την Εθνική Ομάδα. Καμία απάντηση δε λαμβάνει... Και μετά από λίγες ημέρες άπαντες ενημερώνονται μέσω του τούρκικου Τύπου ότι δόθηκε ένας ακόμα αγώνας όπου το Πέρα Κλουμπ νίκησε αυτή την ομάδα της Θεσσαλονίκης με 4-0! Κι όχι μόνο αυτό... Η αποστολή της παρουσιαζόμενης ως "Μικτή Θεσσαλονίκης" ενισχύθηκε με τον τερματοφύλακα του Πέρα Κλουμπ, Βλαστάρδη κι αναχώρησε για τη Σμύρνη όπου θα έδινε νέους φιλικούς αγώνες.

Την ίδια στιγμή, οι γονείς των παικτών έστελναν τηλεγραφήματα καλώντας τους να επιστρέψουν. Η ΕΠΟ και ο Ηρακλής επέμεναν να κάνουν το ίδιο με τον Ορφανίδη. Δεν υπήρξε καμία απάντηση.

Η ανταρσία του Αετού είχε οργανωθεί τέλεια...

(Και να ξέρετε ότι συνεχίζεται η ιστορία...)

Ακολουθήστε μας στο Facebook





from ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ https://ift.tt/3rpriRq
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη