Κικίλιας: Το Μητρώο COVID είναι μοναδικό, πολλά τα διαθέσιμα εργαλεία στη μάχη κατά του κορονοϊού

Κικίλιας: Το Μητρώο COVID είναι μοναδικό, πολλά τα διαθέσιμα εργαλεία στη μάχη κατά του κορονοϊού

«Η αδυναμία πρόγνωσης αυτής της νόσου και η επιθετική της πορεία όταν αρχίσει να διασπείρεται πέραν κάπου σημείου, είναι πανθομολογούμενη σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου», είπε ο Υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, από το βήμα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου βρέθηκε με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά, τον καθηγητή κ. Τσιόδρα και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, κ. Αρκουμανέα για να περιγράψουν την πορεία της πανδημίας και να ξεκαθαρίσουν το τοπίο γύρω από τη διαδικασία καταγραφής στοιχείων και κρουσμάτων.

«Η όποια κριτική είναι πάντα καλοδεχούμενη, αρκεί πρώτα από όλα να βασίζεται και να εδράζεται σε επιστημονικά δεδομένα και να μην προσπαθεί να υπονομεύει τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από όλους μας και κυρίως από τους υγειονομικούς μας», σχολίασε ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας πως βρίσκονται στην Επιτροπή για να καταδείξουν ότι στη Βουλή των Ελλήνων τίποτα δεν μένει αναπάντητο.

«Η διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού από τις αρχές του 2020 έως σήμερα είναι μία πρωτοφανής πρόκληση τεράστιας κλίμακας, τόσο για την επιστημονική κοινότητα, όσο για τις πολιτικές ηγεσίες εθνικών και υπερεθνικών Οργανισμών.

Ποτέ ξανά δεν αντιμετωπίσαμε ως παγκόσμια κοινότητα τέτοιας έκτασης και έντασης απειλή για τη Δημόσια Υγεία, τουλάχιστον τα τελευταία 100 χρόνια. Σε αυτή την πρόκληση ανταποκριθήκαμε στην Ελλάδα, καταβάλλοντας τεράστια προσπάθεια, τόσο σε επίπεδο ανθρωπίνου δυναμικού, όσο και σε επιχειρησιακό σχεδιασμό», σημείωσε.

Ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για μία πολύ σημαντική πορεία αυτή που έχουμε διανύσει εντός πανδημίας στη χώρα, ειδικά στο πρώτο κύμα, ενώ έκανε λόγο για συλλογική προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων «στο προσεκτικό άνοιγμα από τον Ιούνιο μέχρι το φθινόπωρο της κοινωνίας και μιας σχετικής κανονικότητας».

«Όλα τα κράτη αντιμετώπισαν δεύτερο κύμα με μέτρα αναστολής λειτουργίας της εστίασης, λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων, σχολείων, μετακινήσεων και ούτω καθ' εξής. Δεν νομίζω ότι υπάρχει και δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα στο Δυτικό κόσμο κάποιο άλλο διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης της κρίσης του κορονοϊού που να έφερε καλύτερα αποτελέσματα», υπογράμμισε.

Μητρώο COVID

«Το μητρώο φτιάχτηκε και λειτούργησε εν μέσω Covid με διατάξεις ΠΝΠ στα τέλη Μαρτίου 2020. Τηρείται κατ' αρχάς από την ΗΔΙΚΑ, αλλά ανήκει στο Υπουργείο Υγείας και έχουν δικαίωμα επεξεργασίας ο ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική επιτήρηση και οι φορείς ιχνηλάτησης, όπως η Πολιτική Προστασία, αλλά φυσικά και όλοι οι φορείς υγείας, Νοσοκομεία, διαγνωστικά και θεράποντες.

Το μητρώο δεν προϋπήρχε της πανδημίας. Δημιουργήθηκε μέσα σ' αυτήν σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων της Επιτροπής Αντιμετώπισης Κινδύνου από Λοιμογόνους παράγοντες, τη γνωστή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Ήταν και είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της Covid, αλλά δεν είναι το μοναδικό.

Έχετε μάλιστα αναγάγει το Μητρώο και τον ΕΟΔΥ ως μόνα εργαλεία στην εκτίμηση της πορείας της πανδημίας. Το μητρώο είναι πολύ σημαντικό εργαλείο, είναι όμως ταυτόχρονα το πιο όψιμο και φυσικά πλαισιώνεται από πλήθος άλλων κριτηρίων για την πορεία της πανδημίας. Αλίμονο αν οι επιστήμονες και το Υπουργείο περιόριζαν τα κριτήρια σε ένα και μόνο παράγοντα », ανέφερε ο Υπουργός Υγείας σχολιάζοντας την κριτική της αντιπολίτευσης γύρω από το Μητρώο COVID.

Αλλά ξεκαθάρισε ότι το Μητρώο COVID δεν είναι το μοναδικό εργαλείο.

Στα πρόσθετα εργαλεία περιλαμβάνονται τα Νοσοκομεία και οι στατιστικές εισαγωγών, απλής νοσηλείας, εισαγωγής σε ΜΑΦ και ΜΕΘ και θανάτων. Είναι ακόμα η επιδημιολογική επιτήρηση του ΕΟΔΥ με τα τεστ που διεξάγει ο οργανισμός.

«Τα τεστ των φορέων μας και της Πολιτικής Προστασίας. Κάθε μία από αυτές τις ομάδες, που εσείς βλέπετε συνολικά στην ημερήσια έκθεση, εμείς την αναλύουμε διεξοδικά, κάνουμε αναγωγές σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, με συγκρισιμότητα με άλλες περιόδους. Επίσης τα ποσοστά νοσηλειών από Covid, η παρατήρηση των κλινών, των νοσηλευόμενων από τη συγκεκριμένη ασθένεια και των θανάτων μας αποτελούν στοιχεία καθορισμού των συνολικών αποφάσεων σε συνδυασμό με τα ανωτέρω στοιχεία. Άρα η εικόνα είναι εξαιρετικά σύνθετη και πολυπαραγοντική. Αναφέρθηκε και στα στοιχεία της ιχνηλάτησης που παρέχει η Πολιτική Προστασία

To Μητρώο είναι χρήσιμο, είναι σημαντική κατάκτηση, μας έχει βοηθήσει πολύ, είναι αξιόπιστο και έχει αποδειχθεί σε πολλές επιμέρους φάσεις της διαδικασίας, αλλά αποτελεί έναν και μόνον έναν από το πλήθος των επιστημονικών παραγόντων και εργαλείων που χρησιμοποιούν οι ειδικοί στη λήψη των αποφάσεων» είπε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε δε, πως δεν υπάρχουν δύο συστήματα καταγραφής.

«Ένα υπάρχει σύστημα καταγραφής, καταλήγει στο μητρώο της ΗΔΙΚΑ, το ένα μητρώο το οποίο έχουμε, η δυνατότητα του ΕΟΔΥ να τηρεί στοιχεία στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης και βέβαια της ιχνηλάτησης, την οποία την κάνει τελικά η Πολιτική Προστασία. Νομίζω ότι είμαστε από τις λίγες χώρες, η Ελλάδα, που δεν έχει σταματήσει ποτέ να ιχνηλατεί, να αναλύει, να τρέχει πίσω από κάθε περιστατικό, κάθε θετικό περιστατικό να καταγράφεται στην ώρα του», συμπλήρωσε.

Όλα τα θετικά κρούσματα είναι καταγεγραμμένα και καταλήγουν στο μητρώο Covid και στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον Υπουργό.

Όλα τα στοιχεία για ΜΕΘ COVID-19, προσλήψεις, Τεστ, ΚΟΜΥ και ΕΚΑΒ



via Ειδήσεις https://ift.tt/3jlGvAf
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη