Λαμία: Η αρχαία κινστέρνα της πλατείας Ελευθερίας


Με αφορμή τις εργασίες ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας στη Λαμία το 1997 αποκαλύφθηκαν σε διάφορα σημεία του χώρου μεμονωμένοι, προφανώς μετακινημένοι πωρόλιθοι. Ακολούθησε σύντομη ανασκαφική έρευνα που έφερε στο φως στο νοτιοδυτικό τμήμα της πλατείας κινστέρνα διαστ. 2,07x1,50 μ. κατασκευασμένη από πωρόλιθους σε β' χρήση. Συνδεόταν με αγωγό από υδραυλικό κονίαμα με κατεύθυνση Α.-Δ., καλυμμένο με πλακοειδείς πέτρες. Στα νότια της κινστέρνας, σε μικρή απόσταση από αυτή, βρέθηκε ένας ακόμα πήλινος αγωγός κυκλικής τομής με κατεύθυνση Α.-Δ.

Στο εσωτερικό της κινστέρνας βρέθηκαν όστρακα από ελληνιστικά στην πλειονότητά τους αγγεία και μερικά βυζαντινά. Επίσης περισυνελέγησαν κομμάτια κεραμίδων, δύο αγνύθες, σιδερένια καρφιά, σιδερένιο αντικείμενο και χάλκινο αντικείμενο.


πηγές: ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΝ ΔΕΛΤΙΟΝ  - ΤΟΜΟΣ 47 (1992) - ΜΕΡΟΣ Β' 1 - ΧΡΟΝΙΚΑ - ΑΘΗΝΑ 1997, από το αρχείο του kaliterilamia.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη