Πελώνη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύεται την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κοινωνία»

Πελώνη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύεται την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κοινωνία»

Για τα επεισόδια στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, μίλησε η Αριστοτελία Πελώνη, και μεταξύ άλλων είπε πώς υπάρχει τεράστια ψυχολογική κόπωση από το lockdown. Παράλληλα για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πώς εκμεταλλεύονται την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κοινωνία. Τοποθετήθηκε και για την σταδιακή επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων, και για τις σχέσεις Ελλάδας - Αιγύπτου.

Για τα επεισόδια στην πλατεία της Νέας Σμύρνης

Η κοινωνία βρίσκεται σε οριακό σημείο ψυχολογικά. Υπάρχει τεράστια ψυχολογική κόπωση από το lockdown και τα περιοριστικά μέτρα.

Προφανώς, ωστόσο, αυτή η εικόνα ήταν ενοχλητική για όλους και -όπως έχουμε πει- η υπόθεση διερευνάται.

Δεν δικαιολογείται άσκοπη βία και έχουν κινηθεί οι εσωτερικές διαδικασίες έρευνας μαζί με τον Συνήγορο του Πολίτη.

Να θυμίσω ότι η Επιτροπή Αλεβιζάτου συστάθηκε με απόφαση αυτής της Κυβέρνησης το Νοέμβριο του 2019.

Μελέτησε 20 φακέλους περιστατικών και παρέδωσε το πόρισμά της τον Μάιο με περιστατικά που αφορούσαν την περίοδο 2017-2018, δηλαδή πριν την σημερινή Κυβέρνηση.

Διατυπώθηκαν προτάσεις σε αυτό το πόρισμα από τις οποίες οι περισσότερες -7 στις 9- έχουν ήδη υιοθετηθεί και προχωρούν. Επίσης, ήταν με νόμο αυτής της Κυβέρνησης που τέθηκε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για την διερεύνηση φαινομένων αυθαιρεσίας στα Σώματα Ασφαλείας.

Επιπλέον, έχει οριστεί ο Συνήγορος του Πολίτη, ως εθνικός μηχανισμός, που διερευνά τέτοια φαινόμενα με αρμοδιότητα να συλλέγει, να αξιολογεί, να καταγράφει τα στοιχεία και να προωθεί καταγγελίες.

Με αυτό το μηχανισμό θα γίνει και αυτή η έρευνα. Φοβάμαι ότι χάνουμε τη μεγάλη εικόνα σε όλο αυτό το θέμα. Και γι' αυτό ο Πρωθυπουργός -όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει- θα μιλήσει την Παρασκευή στη Βουλή για να αναδείξει την ουσία του προβλήματος και -όπως πάντα- θα προσέλθει στη Βουλή με προτάσεις.

Για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Προφανώς η εικόνα στη Ν. Σμύρνη ενόχλησε. Φαίνεται όμως ότι στο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύονται την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κοινωνία. Όλο αυτό το αφήγημα περί αστυνομοκρατίας μοιάζει σαν να θέλουν νέους αγανακτισμένους στις πλατείες εκμεταλλευόμενοι ακριβώς την ψυχολογική αυτή κόπωση.

Η άσκοπη βία δεν δικαιολογείται και το περιστατικό διερευνάται. Αυτή τη στιγμή, η Αστυνομία έχει γίνει «σάκος του μποξ».

Το περιστατικό αυτό δεν ακυρώνει τη συνολική εικόνα και τη δουλειά που κάνουν οι αστυνομικοί σε συνθήκες ακραίες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο επιτηρώντας τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του ιού.

Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή είναι όλοι κουρασμένοι, είμαστε όλοι κουρασμένοι, αλλά χρειάζεται ψυχραιμία από όλους. Να θυμίσουμε ότι αστυνομικοί δέχονται πολύ συντεταγμένες επιθέσεις το τελευταίο διάστημα. Επιθέσεις με γκαζάκια στα σπίτια τους και άλλου τύπου επιθέσεις.

Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε lockdown με νέα στοχευμένα μέτρα, τα οποία πρέπει να τηρηθούν για να μπορέσουμε να βγούμε. Και όλα αυτά -και οι διαδηλώσεις και οι πορείες και όσοι καλούν σε αυτές- υπονομεύουν την τήρηση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Για την σταδιακή επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων

Το χρονοδιάγραμμα αναφέρεται στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης πάντα υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και η Επιτροπή εισηγηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση προτεραιότητα είναι πριν το τέλος του μήνα να ανοίξουν το λιανεμπόριο με κανόνες και με ασφάλεια, καθώς και τα σχολεία.

Τον Απρίλιο εφόσον τα δεδομένα είναι καλύτερα -ευελπιστούμε ότι θα βοηθήσει και ο καιρός- να μπορέσει να ανοίξει η εστίαση σε ανοιχτούς χώρους. Θα συμβάλουν σε αυτό και οι εμβολιασμοί.

Έχουμε ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα που πηγαίνει πάρα πολύ καλά, επιταχύνεται, και σύντομα θα μπει στη διαδικασία και η επόμενη ομάδα των πολύ ευπαθών ομάδων αυξημένου κινδύνου.

Στόχος είναι μέχρι τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου, να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση όλοι οι συμπολίτες μας των 60 ετών και άνω γιατί είναι οι ομάδες που κατεξοχήν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσησης από τον κορονοϊό και εισαγωγής στις Μ.Ε.Θ.

Αυτό θα αποσυμπιέσει το Σύστημα Υγείας και θα μιλάμε πλέον για νέα φάση, καθώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων.

Για τις σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου

Ήταν ένα τεχνικό θέμα που αφορούσε την αιγυπτιακή πλευρά.

Επιλύθηκε με αμοιβαία ισχυρή πολιτική βούληση, η οποία εκδηλώθηκε και στην τηλεφωνική επαφή που είχε την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο τον κ. Σίσι και προέκυψε βεβαίως και από τις χθεσινές επαφές του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια με τον κ. Σούκρι στο Κάιρο.

Και αποδεικνύει τις εξαιρετικές σχέσεις που έχουν οι δύο χώρες και την σημασία που έχει η σχέση των δύο εταίρων, με στρατηγική σημασία για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.



via Ειδήσεις https://ift.tt/3cfJUNV
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη