Διπλή πρόκληση από την Τουρκία στο «παρά πέντε» από τις διερευνητικές

Διπλή πρόκληση από την Τουρκία στο «παρά πέντε» από τις διερευνητικές

Λίγες ώρες πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας- Τουρκίας στην Αθήνα, η Άγκυρα προχώρησε σε νέα διπλή πρόκληση.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, πριν από λίγες ώρες, η Τουρκία έστειλε ρηματική διακοίνωση σε Ελλάδα, Ισραήλ και Ε.Ε., στην οποία αναφέρει ότι πρέπει να ενημερωθεί και να ζητηθεί η έγκρισή της για έργα που αφορούν περιοχές που εκτείνεται η υφαλοκρηπίδα της. 

Η διακοίνωση σχετίζεται με τη διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, για την οποία υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης στη Λευκωσία στις 8 Μαρτίου. 

Διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα αναφέρουν πως το σημείο του υποθαλάσσιου καλωδίου στην περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο και την Κρήτη περνά μέσα από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Με αφορμή αυτό το έργο η Τουρκία και διαμαρτύρεται, αλλά και προειδοποιεί για τον αγωγό EastMed που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην ίδια περιοχή. 

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει μέχρι στιγμής απαντήσει.

Πρόκληση και από Ακάρ

Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε και ο Χουλουσί Ακάρ που κατηγόρησε την Ελλάδα για «προκλητική και αδιάλλακτη στάση».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, επιτέθηκε ξανά στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετείχαν ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, οι αρχηγοί των τριών κλάδων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και οι υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας.

Συγκεκριμένα ο Ακάρ δήλωσε ότι «η Τουρκία δίνει σημασία στις συνομιλίες με την Ελλάδα», την οποία, ωστόσο, καλεί «να εγκαταλείψει το συντομότερο δυνατόν την αδιάλλακτη και προκλητική της στάση».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας με αφορμή τις διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας ανέφερε τα εξής:

«Θέλουμε να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας με όλους τους γείτονες μας, ιδίως την Ελλάδα και φυσικά περιλαμβανομένης και της Αιγύπτου. Όπως πάντα, αποδίδουμε σημασία στο διάλογο και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Αλλά, δυστυχώς, η Ελλάδα ακόμη εμποδίζει, παρακωλύει την εγκαθίδρυση αυτών των σχέσεων καλής γειτονίας με ένα ύφος που δεν αρμόζει στην καλή γειτονία και ορισμένες απειλητικές πρακτικές που αυξάνουν, κλιμακώνουν την ένταση», είπε ο Ακάρ.

«Κάθε φορά βγάζουν τα θέματα εκτός του πλαισίου Τουρκίας – Ελλάδας και νομίζουν ότι μπορούν να αποκομίσουν ορισμένα οφέλη αντικατοπτρίζοντας το θέμα ως Τουρκία – Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία -ΗΠΑ. Είναι αδύνατο να φτάσει κάπου (σ.σ. η ελληνική πλευρά) με αυτόν τον τρόπο», είπε ακόμη ο Ακάρ και κατέληξε:

«Αναφέρουν συνεχώς τις ασκήσεις ως παράγοντα απειλής. Πρέπει να δουν και να ξέρουν ότι είναι αδύνατο να φτάσουν κάπου με αυτά, πως δεν έχουν την παραμικρή αξία απέναντι στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις…».

 



via Ειδήσεις https://ift.tt/38ICeCG
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη