Σε τεντωμένο σκοινί Κυβέρνηση και ιδιώτες γιατροί - Θέμα ωρών η επιστράτευση λέει ο Κικίλιας, με συστράτευση απαντούν οι γιατροί

Σε τεντωμένο σκοινί Κυβέρνηση και ιδιώτες γιατροί - Θέμα ωρών η επιστράτευση λέει ο Κικίλιας, με συστράτευση απαντούν οι γιατροί

Ναυάγιο στην τηλεδιάσκεψη Κικίλια και ιδιωτών ιατρών. Την Κυριακή (21/3) αναμένεται να ανακοινωθεί η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών με συστράτευση ανταπαντούν οι γιατροί.  - Τι εξασφαλίσεις ζήτησαν από τον Βασίλη Κικίλια

Σε 2.535 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 60 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 7.421. Παράλληλα, σε 672 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.

Όπως είναι λογικό, η αύξηση των κρουσμάτων που δεν λένε με τίποτα να μειωθούν παρά τα μέτρα που βρίσκονται σε εξέλιξη, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο και ανησυχία τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στους λοιμωξιολόγους που βλέπουν την πίεση στα νοσοκομεία να αυξάνεται και το σύστημα υγείας να δοκιμάζεται καθημερινά όλο και περισσότερο.

Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τους προέδρους του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των ιατρικών συλλόγων, προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος να συνδράμουν στον αγώνα κατά της πανδημίας.

Δυστυχώς, η τηλεδιάσκεψη -που διήρκεσε αρκετές ώρες- ανάμεσα στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τους προέδρους του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των ιατρικών συλλόγων της χώρας δεν είχε το αποτέλεσμα που αναμενόταν. Όπως έγινε γνωστό, μέχρι το απόγευμα είχαν δηλώσει διαθέσιμοι μόλις 57 ιατροί από τους 200 που χρειάζεται το ΕΣΥ, το οποίο βρίσκεται υπό τη μεγαλύτερη δοκιμασία του από την εκκίνηση της πανδημίας καθότι βρισκόμαστε και επίσημα πια στο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, o υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας απηύθυνε έκκληση στους γιατρούς υπενθυμίζοντας την πρόταση της Πολιτείας που, μεταξύ άλλων, προέβλεπε 6μηνες συμβάσεις (με δυνατότητα επέκτασης), αφορολόγητες αμοιβές 2.000 ευρώ και αμειβόμενες εφημερίες ενώ όπως πρόσθεσε δεν θα επιτρέψει να παρατηρηθούν ξανά΄εινόνες όπως αυτές της Θεσσαλονίκης που τα νοσοκομεία τελούσαν υπο ασφυξία.

Αναλυτικότερα, ο Υπουργός Υγείας έχει ρίξει όλα του τα όπλα προκειμένου να πείσει τους γιατρούς χωρίς ωστόσο τελικά να καταφέρνει μέχρι στιγμής να τους πείσει να ακολουθήσουν.

Ο Βασίλης Κικίλιας έχει σημειώσει πολλές φορές ότι τα κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς είναι σημαντικά:
μηνιαία αμοιβή 2.000 ευρώ, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, η οποία δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη αμοιβής για τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών σε εφημερίες ίση με αυτή του Επιμελητή Β', ενώ προβλέπεται και σημαντική μοριοδότηση στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων του Ε.Σ.Υ. αντίστοιχη όσων υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές για όσους συνεργαστούν (αφορά μόνο όσους ιατρούς συνεργαστούν με το Ε.Σ.Υ. δυνάμει του δέκατου τέταρτου άρθρου της από 13.4.2020 ΠΝΠ, η οποία κυρώθηκε με το αρ. 1 του ν.4690/2020). «Σε μία άνιση μάχη που δίνεται αδιάλειπτα εδώ και ένα χρόνο, οι ιδιώτες γιατροί οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν έναντι της κοινωνίας», σύμφωνα με όσα επισημαίνουν από το υπουργείο.

Τι ζητούν οι γιατροί

Οι επικεφαλής των ιατρικών συλλόγων της χώρας, έχουν θέσει τους όρους που τούς ικανοποιούν.

Μεταξύ άλλων ζητούν:

κάλυψη αστικής ευθύνης
ευελιξία εργασιακής σχέσης
διεύρυνση ειδικοτήτων
τη δυνατότητα να μπουν και ειδικευόμενοι
Οι εκπρόσωποι των ιατρικών συλλόγων, σύμφωνα με την ΕΡΤ, απαντώντας στον υπουργό Υγείας, είπαν ότι έχουν καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παρακινήσουν τους συναδέλφους τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η στάση των ιατρών έχει δυσαρεστήσει το υπουργείο Υγείας και εν γένει το κυβερνητικό επιτελείο. Κατά τις ίδιες πηγές, η επιστράτευση των 150 ιατρών δεν θα ανακοινωθεί απόψε. Αν ωστόσο δεν προκύψει κάποια σημαντική εξέλιξη, τότε ενδέχεται να γίνει αύριο, Κυριακή.

Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ

{https://www.youtube.com/watch?v=hQsfQx5UTGU}

«Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης

Σημείωσε ότι «δεν είναι η ώρα για οξύτητες, κριτική και εσωστρέφεια. Είναι η ώρα για συσπείρωση, ενάντια στον κοινό εχθρό».

Ο κ. Πατούλης προσθέτει ότι «ενωμένο το ιατρικό σώμα θα δώσει τη μάχη ενάντια στην πανδημία. Την κρίσιμη αυτή ώρα που η χώρα μας δίνει τη μάχη ενάντια στην πανδημία και εκατοντάδες συνάνθρωποί μας αγωνίζονται για τη ζωή τους, οφείλουμε να δείξουμε ομοψυχία και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στον φονικό ιό. Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση. Μας χρειάζονται οι συνάνθρωποί μας, οι ασθενείς και η πατρίδα».

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρει ότι «δεν είναι η ώρα για οξύτητες, κριτική και εσωστρέφεια. Είναι η ώρα για συσπείρωση, ενάντια στον κοινό εχθρό. Ο απολογισμός και η απόδοση ευθυνών ανήκουν στην επόμενη ημέρα. Τώρα όλοι μαζί ενωμένοι θα δώσουμε τη μάχη για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».via Όλες οι Ειδήσεις σήμερα https://ift.tt/3lyo38y
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.