Δημοσιονομικό περιθώριο για φοροελαφρύνσεις αναζητά η κυβέρνηση

pexels

Δημοσιονομικό περιθώριο για την μονιμοποίηση φορολογικών ελαφρύνσεων αναζητά η κυβέρνηση, την στιγμή που το παράθυρο που άνοιξε η Κομισιόν για αναστολή των αυστηρών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και για έτος 2022 δημιουργεί προσδοκίες.

Το ενδεχόμενο να προχωρήσει η συζήτηση προκειμένου να υλοποιηθεί η πρόταση της Κομισιόν περί συνέχισης της ρήτρας διαφυγής, δημιουργεί ελπίδες ότι μπορούν τελικά να βρεθεί το δημοσιονομικό περιθώριο με στόχο την εφαρμογή ενός προγράμματος μόνιμων μειώσεων στα φορολογικά βάρη που σηκώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μονιμοποιηθούν φορολογικές ελαφρύνσεις όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα αλλά και για τα εισοδήματα που πρόκειται να αποκτηθούν από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερίσματα, ενοίκια και τόκους ή η νέα μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές. Παρόλα αυτά η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου θα πρέπει να ξεπεράσει τον σκόπελο να προκληθεί μόνιμη επιβάρυνσης στα δημόσια οικονομικά, γεγονός που έχει επισημάνει η Κομισιόν.

Σε αυτούς τους περιορισμούς θα πρέπει να προστεθεί και η επιμονή των δανειστών ότι τα μόνιμα μέτρα, θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερα. Εφόσον η υγειονομική κρίση αρχίζει να υποχωρεί, τότε και τα μέτρα στήριξης πρέπει να περιορίζονται και να υποκαθίστανται από μέτρα ανάκαμψης. Η απόσυρση τους θα πρέπει να γίνεται σταδιακά.

Με βάση τα παραπάνω ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου προβλέπει την αντικατάσταση των οριζόντιων και γενικευμένων μέτρων στήριξης και την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου ενισχύσεων και κινήτρων σε επιχειρήσεις με κριτήρια την πτώση του τζίρου, το είδος της δραστηριότητα και την συμμετοχή τους στη παραγωγική και αναπτυξιακή διαδικασία.

Η κυβέρνηση επιθυμεί οι παρεμβάσεις να μην φέρουν μόνο ελαφρύνσεις στους ιδιαίτερα επιβαρυμένους φορολογούμενους, αλλά να αποτελέσουν και κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων, διατηρώντας ταυτόχρονα την θετική δημοσιονομική εικόνα που έχει δημιουργήσει η χώρα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να δοθεί λάθος σήμα στις αγορές για ταμειακή χαλάρωση διόγκωση του ελλείμματος και του χρέους τη στιγμή μάλιστα που ο προϋπολογισμός κινείται στο όριο.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν θέλει σε καμία περίπτωση να διαταράξει τις σχέσεις που έχει δημιουργήσει με τις αγορές, οι οποίες παρακολουθούν επισταμένα την πορεία των δημοσιονομικών της χώρας.

Αυτό σημαίνει ότι στο μικροσκόπιο των επενδυτών είναι τα μέτρα στήριξης που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία, αλλά και την κατάσταση των ταμειακών διαθέσιμων τα οποία λειτουργούν ως «μαξιλαράκι» ασφαλείας για τους επενδυτές.

Ιδιαίτερο ρόλο παίζει και το μέγεθος του ελλείμματος το οποίο προκλήθηκε εξαιτίας των έκτακτων αναγκών, αλλά και την εξέλιξη του δημόσιου χρέους που βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και αποτελεί δομικό πρόβλημα για την οικονομία.



via Ειδήσεις https://ift.tt/3rhFk82
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη