Λαμία: Επικίνδυνο το πόσιμο νερό στην συνοικία Αφανός

Το ΠΑΚΟΕ το 2020-21 έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα 53 έρευνες – μελέτες όπου έχει διαπιστώσει ότι σε σαράντα (40) περιοχές στην Ελλάδα οι συγκεντρώσεις νιτρικών και φωσφορικών είναι 30-20% πιο υψηλές από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. Μάλιστα πρόσφατα στο Δελτίο Τύπου 504/19/3/2021 διαπιστώθηκε ότι σε περιοχές του Άργους – Ναυπλίου, στην Εύβοια και στα Οινόφυτα το πρόβλημα είναι μεγάλο.

Στην πλέον πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα νιτρικά, που δημοσιεύθηκε στις 4 Μάϊου του 2018, αναφέρεται πως «περίσσεια νιτρικών σε πόσιμα ύδατα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία, συγκεκριμένα την πρόκληση μεθαιμοσφαιριναιμίας που εμποδίζει την κανονική μεταφορά οξυγόνου από το αίμα στους ιστούς, με αποτέλεσμα να προκαλεί κυάνωση και, σε υψηλότερες συγκεντρώσεις ασφυξία που μπορεί να αποδειχθεί θανάσιμη για τα βρέφη».

Υπέρβαση του ορίου των 10 mg/L εντοπίζεται και σε συνολικά 24 περιοχές ακόμα’, οι οποίες βρίσκονται κυριολεκτικά σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας. Σε μετρήσεις του 2019 και του 2020, σε πόλεις και οικισμούς, έχουν βρεθεί τα εξής επίπεδα νιτρικών:

Πυλαία-Χορτιάτης (Ασβεστοχώρι) 29,1 mg/L

Θέρμη 19,94 mg/L

Πάτρα (κέντρο πόλης) 14 mg/L

Κομοτηνή 21,1 mg/ΙΟ

Θήβα 21,1 mg/L

Θάσος 23,9 mg/L

Εδεσσα 12,9 mg/L

Δράμα 14,4 mg/L

Αλμωηία (Κοιμητήρια) 18,06 mg/L

Αλεξανδρούπολη 14 mg/L

Αίγιο 40,8 mg/L

Καβάλα (Φίλιπποι) 46 mg/L

Κιλκίς (Λεβεντοχώρι) 35,1 mg/L

Σέρρες 24,1 mg/L (28/1/2020)

Πάρος (Κακάπετρα) 19 mg/L

Λάρισα (Γιαννούλη) 14 mg/L

Χαλκίδα (Αγιος Νικόλαος) 36,5 mg/L

Αγιος Νικόλαος Κρήτης (Βρύσες) 15,9 mg/L

Ηράκλειο (Κάτω Φορτέτσα) 28,3 mg/L

Λαμία (Αφανός) 14,6 mg/L

Πλατανιάς (Βουκολιές) 19,1 mg/L

Αγρίνιο (Παράβολα) 12 mg/L

Τρίκαλα 12,6 mg/L

Γιαννιτσά 11,4 mg/L

Τους κινδύνους από τα νιτρικά στο νερό, όμως, επισημαίνουν και ορισμένοι από τους πιο έγκριτους Έλληνες επιστήμονες του τομέα της ασφάλειας των τροφίμων. «Στο πόσιμο νερό κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν καθόλου νιτρικά, τα οποία αποτελούν επιμολυντές του νερού. Δυστυχώς, έχουν δυσμενή δράση και σε βρέφη μπορεί να δημιουργήσουν αντιδράσεις, προκαλώντας μια μορφή βιοχημικής αναιμίας», δηλώνει στην «R» ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ και καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αντώνης Ζαμπέλας.

«Θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή ειδικά σε βρέφη, τα οποία πίνουν γάλα που παρασκευάζεται από βρεφική φόρμουλα και νερό», τονίζει ο ΔημήτρηςΛουτράδης, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο ΕΚΠΑ. «Αν υπάρχουν στο νερό σε μεγάλη ποσότητα, τότε μπορεί να πειράξουν τον θυρεοειδή του παιδιού ή να προκαλέσουν άλλα προβλήματα στους πνεύμονες», προσθέτει ο καθηγητής.

• Πέρα από την χηµική ρύπανση υπάρχει και η µικροβιακή µόλυνση. Σύµφωνα µε στοιχεία της ΕΥ∆ΑΠ, οι µικροβιακές αναλύσεις είναι περίπου 10000 το χρόνο (το 2016-2017 έπεσαν στις 8000), που είναι πολύ λίγες για το συνολικά διανεµόµενο νερό (360 εκατοµµύρια κυβικά µέτρα). Το ΠΑΚΟΕ µετά από µετρήσεις ανέδειξε έντονα προβλήµατα µικροβιακής µόλυνσης του νερού, ειδικά στα σηµεία όπου γίνεται ανάµιξη νερού κάποιας πηγής που εκµεταλλεύεται ιδιώτης µε νερό της ΕΥ∆ΑΠ και σε περιοχές µε πηγές και γεωτρήσεις, που µε τους βόθρους δηµιούργησαν κοκτέιλ βοθρολυµάτων.

• Και τα εµφιαλωµένα νερά όµως είναι αµφιβόλου ποιότητας και πολλές φορές καθίστανται επικίνδυνα, µε υψηλές συγκεντρώσεις µικροβίων, κολοβακτηριδίων και σκληρότητας όταν η έκθεσή τους σε ακατάλληλες συνθήκες είναι έντονη.

• Τα δε φίλτρα που υποτίθεται ότι λύνουν τα προβλήµατα , σε πολλές περιπτώσεις δηµιουργούν µεγαλύτερο (ιδιαίτερα σε µικρόβια)

www.pakoe.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη