Οι βάσεις στέλνουν χιλιάδες υποψήφιους στις πανελλήνιες 2022

Οι βάσεις στέλνουν χιλιάδες υποψήφιους στις πανελλήνιες 2022

Εν αναμονή των ανακοινώσεων για τις βάσεις 2021, πολλοί είναι οι υποψήφιοι που επιλέγουν να ξαναδώσουν του χρόνου επειδή απέτυχαν λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού.

Μπορεί να βρισκόμαστε στην τελική ευθρίσ από την ανακοίνωση των φετινών βάσεων, ωστόσο ήδη αρκετοί υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων που απέτυχαν λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιούργησε το νέο εξεταστικό σύστημα αλλά και η πανδημία του κορονοϊού, έχουν ήδη αποφασίσει να ξαναδώσουν του χρόνου.

Οι εκπρόσωποι μεγάλων αλυσίδων φροντιστηρίων, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, δέχονται συχνά τις τελευταίες ημέρες τηλεφωνήματα από υποψήφιους που δεν συμπλήρωσαν καν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο, καθώς τα δεδομένα τούς απογοήτευσαν και ζητούν να παρακολουθήσουν εκ νέου μαθήματα προκειμένου να είναι έτοιμοι να ξαναδώσουν του χρόνου.

Σύμφωνα με τους κανόνες της εξεταστικής διαδικασίας, εάν κάποιος διαλέξει να ξαναδώσει εξετάσεις την επόμενη χρονιά, έχει τις ίδιες πιθανότητες εισαγωγής στα ΑΕΙ της χώρας με κάθε άλλο συνυποψήφιό του, αναλόγως του πώς θα γράψει σε αυτές. Εάν όμως αποφασίσει απλά να ξανακαταθέσει το Μηχανογραφικό του Δελτίο με βάση τη βαθμολογία που έχει ήδη συγκεντρώσει, τότε διατίθενται ετησίως από το υπουργείο Παιδείας 6% των θέσεων σε απόφοιτους της προηγούμενης χρονιάς και 4% σε απόφοιτους της χρονιάς πριν από αυτήν (το λεγόμενο 10%).

Το καλοκαίρι του 2022, βέβαια, η διαδικασία θα είναι για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων πιο απαιτητική, καθώς στο δεδομένο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα προστεθεί και η μείωση των επιλογών των υποψηφίων στο Μηχανογραφικό Δελτίο τους μόνο στο 10% των τμημάτων ανά επιστημονικό πεδίο (και 20% στα Επαγγελματικά Λύκεια).

Έτσι, όπως είναι ήδη γνωστό, την επόμενη χρονιά στο Μηχανογραφικό Δελτίο πρώτης φάσης οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ θα δηλώσουν καθορισμένο αριθμό σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο έχουν πρόσβαση και αυτός δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνόλου των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων αυτού του πεδίου.

Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων, οι υποψήφιοι που δεν έχουν εισαχθεί σε καμία από τις επιλογές που δήλωσαν στο Μηχανογραφικό Δελτίο πρώτης φάσης μπορούν να συμπληρώσουν εκ νέου Μηχανογραφικό Δελτίο δεύτερης φάσης. Σε αυτό, μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, θα μπορούν να δηλωθούν, χωρίς περιορισμό επιλογών, σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις του επιστημονικού πεδίου στο οποίο έχουν πρόσβαση (εφόσον βέβαια επιτυγχάνουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής της χρονιάς), οι οποίες έμειναν κενές κατά τη διαδικασία υποβολής του Μηχανογραφικού Δελτίου πρώτης φάσης.

Βέβαια, πολλοί νέοι και νέες φέτος που δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε ένα τμήμα της ανώτατης εκπαίδευσης μπορούν να επιλέξουν τις σπουδές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, που παίρνει πλέον με μεγαλύτερη ευελιξία φοιτητές και φοιτήτριες από την ηλικία των 18 ετών, ή και σπουδές στα ιδιωτικά κολέγια.

Πότε ανακοινώνονται οι βάσεις

Την ερχόμενη Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021 αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις 2021 εισαγωγής στα πανεπιστήμια, χωρίς, πάντως, να αποκλείεται το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί την Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021, όπως είπε ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.

Αρκετοί από τους υποψηφίους αναμένεται να αποκλειστούν από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, καθώς η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και τα «δεδομένα» της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών θα αφήσουν εκτός 30.000 υποψηφίους. Έτσι, εκτιμάται ότι οι κενές θέσεις στα ΑΕΙ φέτος θα ξεπεράσουν τις 15.000.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3ydygvW
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη